VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

svibanj 2007.


31.svibnja 2007.
NEZADOVOLJNI RAKETARI NAJAVLJUJU PRESTANAK RADA
- Raketari i poslužitelji generatora u sustavu obrane od tuče na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba odlučili su da do daljnjega neće potpisati ugovore za rad. Kako navode u priopćenju, oni već dvije godine upozoravaju Državni hidrometeorološki zavod i Ministarstvo poljoprivrede kako je ugovor koji iz godine u godinu potpisuju sve nepovoljniji. Naknada za rad nije im povećana već osam godina, a tijekom 2004. godine čak je i umanjena. Nakon prošlogodišnje sezone obrane od tuče nezadovoljni raketari uputili su više pisama i apela Zavodu i ministarstvu, no bezuspješno. Nitko se na njih nije obazirao sve dok nisu najavili da će prestati s radom kada su im i povećane naknade za oko 6%. To povećanje raketari su shvatili kao ironiju, budući su tražili povećanje od najmanje 30%. Ukoliko ih do sutra nitko od nadležnih neće kontaktirati u svrhu pronalaženja rješenja ovog problema, raketari najavljuju da će prestati s radom, a zagorski bregi bit će prepušteni na milost i nemilost vremenu.


31.svibnja 2007.
IZVRŠNI ODBOR HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA
- Danas se u Vukovaru održava sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, čiji je član i Krapinsko-zagorska županija. Na dnevnom je redu donošenje odluke o otvaranju Ureda Hrvatske zajednice županija u Bruxellesu, odluka o tiraži glasila Hrvatske zajednica županija, te izvješće predsjednika Zajednice o aktivnostima između sjednica.


31.svibnja 2007.
SJEDNICA ODBORA ZA ZDRAVSTVO
- Današnja sjednica Odbora za zdravstvo Županijske skupštine Zagrebačke županije održat će se u prostorijama Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. O radu ove ustanove između ostalog govorit će ravnatelj doktor Ivan Željko Weiss. Početak je u 12 sati.

31.svibnja 2007.
IZMJENA PROSTORNIH PLANOVA GRADA KRAPINE
– U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini danas u 16,00 sati započinje javno izlaganje o prijedlogu prostornih planova Grada Krapine sa stručnim obrazloženjem. Naime, već deset dana na javnom je uvidu prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Krapine. Javni uvid u prijedlog prostornih planova je izložen u prostorijama Upravnog odjela Grada Krapine, a upravna tijela županije, te pravne osobe mogu svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe dostaviti do 04. lipnja, dok građani i udruge to mogu napraviti upisom u knjigu primjedbi te izjavom u zapisnik na javnom izlaganju, kao i dostavom na adresu Upravnog odjela Grada.


31.svibnja 2007.
DAN OTVORENIH VRATA VARAŽDINSKIH SREDNJIH ŠKOLA
- S namjerom da buduće srednjoškolce što bolje upoznaju sa sadržajima koje im nude, u 6 srednjih škola Varaždinske županije sutra će, od 9 do 14 sati, biti održan Dan otvorenih vrata. Za 2100 osmoškolaca organiziran je besplatani prijevoz do Rudarske i kemijske, Strojarske i prometne, Gospodarske, Srednje strukovne, Elektrostrojarske i Druge gimnazije u Varaždinu, gdje će se moći upoznati s programima, mogućnostima daljnjeg obrazovanja i usavršavanja, s profesorima, školskim kabinetima, praktikumima i opremom. Inače, ove godine u srednjim školama Varaždinske županije ima 2488 slobodnih mjesta u prvim razredima srednjih škola, u kojima je povećan broj učenika u četverogodišnjim programima, a uvedena su i 4 nova programa.


31.svibnja 2007.
STEPINČEV PUT
- "Stepinčev put" naziv je turističkog projekta u koji će se uključiti i grad Lepoglava. Namjera je povezivati sve važne postaje života blaženog Alojzija Stepinca – Zagreb, Krašić, Mariju Bistricu i Lepoglavu. Projekt je pokrenuo turistički ured Marije Bistrice i općina Marija Bistrica, uz financijsku podršku Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka od 200.000 kuna. Naime, Lepoglava je mjesto petogodišnjeg mučeništva kardinala Stepinca, od 1946. do 1951. godine, pa je iznad ćelije u kojoj je boravio otvorena i kapelica.


31.svibnja 2007.
ZAGORCI PODRŽALI ZAKLADU ANA RUKAVINA
- U organizaciji Zaklade Ana Rukavina u Krapini i Pregradi u utorak su održane akcije za upis u registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Akciji se odazvalo ukupno 142 ljudi; u Krapini, u prostorima Pučkog otvorenog učilišta 100, te 42 u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Pregrada. Krv potencijalnih darivatelja koštane srži sada odlazi na tipizaciju u KBC rebro.


31.svibnja 2007.
DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI
- Na širem zabočkom području i dalje je u tijeku ciklus dobrovoljnog darivanja krvi, koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Zabok. Dosadašnjim akcijama ukupno se odazvalo 152 darivatelja, od kojih ih je 140 dalo krv, a nije zabilježen niti jedan novi davatelj. Dobrovoljni darivatelji danas krv mogu dati u Regeneraciji Zabok do 12 sati i u Općoj bolnici Zabok od 13 do 16 sati. Posljednje akcije u ovom ciklusu provest će se sutra u domu zdravlja u Bedekovčini od 8 do 11 sati te u Inkopu Poznanovec od 12 do 15 sati.


31.svibnja 2007.
IZLOŽBA U KAJKAVSKOM SPRAVIŠĆU
– Danas u 12 sati u Galeriji Kaj u prostorijama Kajkavskog spravišća u zagrebačkoj Ilici 34 bit će otvorena izložba acrylica akademskog slikara Rudolfa Labaša. Djela su iz ciklusa «U vrtlogu»


31.svibnja 2007.
100. OBLJETNICA MUZEJA GRADA ZAGREBA
- Danas će u Muzeju grada Zagreba povodom 100. obljetnice ove vrijedne kulturne ustanove od 13 sati u suradnji s Hrvatskom poštom biti predstavljena prigodna poštanska marka Muzeja.


31.svibnja 2007.
HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN
- Otvorenjem izložbe akvarela Dragutina Kiša večeras u 19,00 sati u Galerija Grada Krapine započinje tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Haiku dan Dubravko Ivančan“. Program se nastavlja sutra od 18,00 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta lutkarskom predstavom učenika četvrtog razreda Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine, nakon čega se organizira susret s književnikom i skladateljem Franjom Hrgom, a sve će to biti uvod u proglašenje nagrađenih haiku radova pristiglih na natječaj za ovogodišnji recital te izložbu ilustracija nagrađenih radova akademske slikarice Mirjane Drempetić Hanžić Smolić.


31.svibnja 2007.
NOVA KNJIGA BOŽIDARA BREZINŠČAKA BAGOLE
- U Narodnoj knjižnici u Humu na Sutli večeras, s početkom u 19,00 sati organizira se promocija knjige sabranih pjesama Božidara Brezinščaka Bagole. Naslov knjige je „Između sumnje i predanja“, a o njoj će govoriti sam autor i Vladimir Poljanec. Poeziju će čitati glumac Zlatko Ožbolt.


31.svibnja 2007.
VARAŽDINSKI SAJAM ANTIKVITETA
- Drugi Sajam antikviteta u Varaždinu bit će održan sutra na prostoru glavne Gradske tržnice od 16 do 21 sat. Ljubitelji rijetkih i neuobičajenih stvari, tako će imati priliku pogledati što sve nude kolekcionari iz Zagreba, Donje Zeline, Čakovca, Virovitice, Letenya, Nagykanizse, Ludbrega, Ivanca, Ormoža, Varaždinskih Toplica i Varaždina. Kako je najavljeno, na sajmu će se naći antikviteti, knjige, srebrni predmeti, filatelija, numizmatika, razglednice, odličja, namještaj, porculan, slike i slično.
 


31.svibnja 2007.
3.POOL FILM FEST 2007.
- Od 1. do 3. lipnja u prostorima male i velike dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu održat će se Međunarodni festival dokumentarnog igranog i animiranog festivala. Uz filmove organizirani su i koncerti u petak, 1. lipnja kod Gradskog bazena nastupaju Cinkuši, a u subotu, 2. lipnja grupa «Stampeo».


31.svibnja 2007.
1.FESTIVAL URBANE GLAZBE
- Uz brojne cjelodnevne radionice, kazališne predstave, filmski program i koncerte u Velikoj Gorici od 1. do 3. lipnja održat će se 1.FUk- Festival urbane glazbe. Program počinje sutra od 16 sati.


31.svibnja 2007.
NA RUBU POTKOVE
- Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor večeras će u 19 sati biti predstavljena knjiga prof. Nikole Batušića «Na rubu potkove». Uz autora, knjigu će predstaviti i prof. Velimir Visković.


31.svibnja 2007.
KLAVIRSKI KONCERT
- U Galeriji Prica u Samoboru, večeras će u 20 sati klavirski koncert održati Samoborka Lucija Stanec, studentica Muzičke akademije u Zagrebu u klasi, također Samoborke, Pavice Gvozdić.


31.svibnja 2007.
KONCERT PAULINE PULJEK NA TRŠKOM VRHU
- Ove subote, u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu s početkom u 19,00 sati, održat će se koncert iz ciklusa Diplomski koncerti nadarenih glazbenika. Koncert će održati mlada gitaristica Paulina Puljek iz Krapine, koja je srednju glazbenu školu završila u Varaždinu u klasi profesora Darka Rušeca. Paulina je završila studij gitare na William Carey University, u SAD-u, a ujesen nastavlja svoje školovanje na postdiplomskom studiju na sveučilištu North Carolina. Nositeljica je brojnih nagrada na natjecanjima, a za vrijeme studija na William Carey University, Paulini su dodijeljena priznanja kao Thomson Scholarship Award, nagrada za izvođenje i nagrada za umjetničko dostignuće.


31.svibnja 2007.
SVETONEDELJSKA BICIKLIJADA
- Uz proslavu Dana Grada Svete nedelje, ove će subote biti održana i 2. svetonedeljska biciklijada. Start će biti u 9,45 na Trgu Ante Starčevića. Biciklisti će voziti trasom od Svete Nedelje, kroz Brezje, Jagnjić dol, Malu Goricu, Kerestinec, rakitje, Orešje i Strmec, opet do Svete Nedelje. Na cilju utrke, ponovno na Trgu Ante Starčevića, u 13 sati će biti proglašeni pobjednici.


31.svibnja 2007.
SPORTSKE IGRE MLADIH
- Udruga za sport i rekreaciju iz Splita, na državnoj razini organizira Sportske igre mladih koje će se održati u svim Županijama diljem Hrvatske od 23. lipnja do 23. srpnja ove godine. Igre se organiziraju za sve osnovce i srednjoškolce pod motom Živimo život bez droge, jer droga uzima život, a najuspješniji na natjecanjima po Županijama putuju besplatno na veliku završnicu u Split. Discipline natjecanja su mali nogomet, rukomet, tenis, stolni tenis, šah, ulična košarka, badminton, odbojka, odbojka na pijesku, vaterpolo i graničar. Mjesta natjecanja na području Krapinsko-zagorske županije odredit će se prema prijavama koje su u tijeku, a traju do 21. lipnja. Svi zainteresirani školarci mogu se prijaviti na web adresi: www. igremladih.org.


30.svibnja 2007.
U PROMETU SVIH 60 KILOMETARA AUTOCESTE ZAGREB-MACELJ
- Hrvatski premijer Ivo Sanader jučer je službeno pustio u promet posljednju dionicu autoceste Zagreb-Macelj. Izgradnja autoceste od Jankomira do Maclja, ukupne dužine 60 kilometara, trajala je 33 mjeseca, a njena je cijena 235 milijuna eura. Puštajući u promet posljednjih 18 kilometra od Krapine do Maclja Sanader je izrazio uvjerenje, da će i Slovenija uskoro početi izgradnju svojeg dijela Phyrnske autoceste koja Hrvatsku povezuje sa srednjom Europom.
Posljednja dionica autoceste od Krapine do Maclja za graditelje je bila najzahtjevnija, jer od 18 kilometara više od 11 otpada na 9 vijadukata, 6 tunela i 3 nadvožnjaka. Otvorenje ove posljednje dionice autoceste Zagreb-Macelj u Hrvatsku će dovesti još više turista, a kako 3,5 kilometra još nisu izgrađena u punom profilu, kao i tunel Sv. Tri kralja, to bi moglo pričinjavati teškoće u špicama turističke sezone, kada ovuda prođe i 30 tisuća vozila dnevno. Zbog toga hrvatska Vlada i konzorcij Autocesta zagreb-Macelj, koji ima koncesiju na 28 godina, nastavljaju pregovore za rješavanje tog problema.


30.svibnja 2007.
RADNICI ELCONA PROSVJEDOVALI PRED MINISTARSTVOM GOSPODARSTVA
- Jučer je dvjestotinjak radnika zlatarbistričkog Elcona prosvjedovalo pred Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, zbog višemjesečne agonije oko restrukturiranja i kašnjenja plaća po 2-3 mjeseca. Program restrukturiranja je u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja još od prosinca i nikako da se donese konačna odluka, rekao je Branko Knez, regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata. Interes za Elcon kao strateški partner pokazuje slovenski Cimos. Plaće za veljaču i ožujak radnici su dobili jučer, a u razgovoru s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem čelni ljudi sindikata dobili su obećanje, da će ih Fond i dalje pratiti u isplati plaća, a na Upravi Elcona je da doradi Program restrukturiranja, kako bi se do srpnja našao na sjednici Vlade.


30.svibnja 2007.
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA BEZ IZBORA ZA NACIONALNE MANJINE
- 17. lipnja u Hrvatskoj se održavaju izbori za nacionalne manjine. U Krapinsko-zagorskoj županiji izbora neće biti jer županijskom izbornom povjerenstvu nije dostavljena ni jedna lista kandidata. Na izbore su mogli izaći građani albanske nacionalnosti, kojih je u popisima birača 120, slovenske kojih je 356 te srpske nacionalne manjine kojih je 269.


30.svibnja 2007.
OBUKA U BIVŠOJ VOJARNI SLATINA
- Interventna jedinica policije Zlatar od danas so 30.lipnja u bivšoj, napuštenoj vojarni, u Stubičkoj Slatini, provodit će specijalističku obuku. Građane zbog toga iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske upozoravaju, da će se tijekom obuke čuti povremene detonacije.


30.svibnja 2007.
KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE
- Većina učenika osmih razreda, kao i svake godine u ovo vrijeme u dilemi je koje zanimanje izabrati, odnosno u koju školu krenuti. Upisi su početkom srpnja, odnosno prijave za upis u prvom ljetnom roku podnose se 2. i 3. srpnja. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje devet srednjih škola, u kojima je za upis u prve razrede osigurano 1.770 mjesta, dok ove školske godine osme razrede završava 1568 učenika. Kao i do sad zasigurno će najveća navala biti za upis u opću gimnaziju, ekonomsku i medicinsku školu, no mnogi se uoči upisa rukovode mišlju koje će im zanimanje garantirati radno mjesto. Na Zavodu za zapošljavanje najviše je nezaposlenih frizerki, prodavača i učenika sa završenom općom gimnazijom, dok poslodavci još uvijek najviše traže građevinske radnike, tesare, zidare, tokare i konobare.


30.svibnja 2007.
„U POTRAZI ZA ZLATOM“
- Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok je s predstavnicima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka potpisao Ugovor o sufinanciranju Projekta iz područja turizma pod nazivom "U potrazi za zlatom" u iznosu od 100.000 kuna. Cilj je postići bolju prepoznatljivost grada Varaždina i Varaždinske županije. Kako stoji u obrazloženju projekta, ovo je novi put na kojem će se tražiti zlato u zraci sunca, kapljici vina, izvorskoj i ljekovitoj vodi, baroknim crkvama, rudnicima, medenjacima, sjajnim balovima, rimskim iskopinama, svijećama, grbovima i rukama obrtnika. Turisti će tako na nov način upoznati Varaždin, Trakošćan, Ivanec, Varaždinske toplice, Gornji Kneginec.


30.svibnja 2007.
IZMJENA PROSTORNIH PLANOVA GRADA KRAPINE
- Od 21. svibnja do 4. lipnja na javnom je uvidu prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada i Generalnog urbanističkog plana Grada Krapine. Javni uvid u prijedlog prostornih planova organiziran je u prostorijama Upravnog odjela Grada Krapine radnim danom od 8.00 do 14.30 sati, a tijela državne uprave, upravna tijela županije, te pravne osobe moći će svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe dostaviti do 4. lipnja, dok će građani i udruge to moći napraviti upisom u knjigu primjedbi te izjavom u zapisnik na javnom izlaganju, kao i dostavom na adresu Upravnog odjela Grada. Javno izlaganje o prijedlogu prostornih planova sa stručnim obrazloženjem izrađivača održat će se sutra, s početkom u 16.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.


30.svibnja 2007.
RADIONICA O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU
- Zagrebačka županija u suradnji s Agencijom za promicanje izvoza i ulaganja za predstavnike gradova i općina organizira radionicu na temu «Projekti po modelu javno-privatnog partnerstva u Zagrebačkoj županiji – mogućnosti i zablude». Radionica počinje danas u 9 sati u prostorijama Učeničkog doma Ivanić Grad.


30.svibnja 2007.
PRIHVAĆENE KANDIDATURE ZA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA
- Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina sastavilo je odluke o prihvaćanju kandidature za izbor predstavnika slovenske nacionalne manjine i predstavnika Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Samoboru.


30.svibnja 2007.
USKORO IZGRADNJA OSNOVNE ŠKOLE GRADEC
- Tvrtka «Radnik» iz Križevaca izabrana je za izvođača radova na izgradnji osnovne škole sa športskom dvoranom u Gradecu, čiju će kompletnu izgradnju Zagrebačka županija financirat s blizu 30 milijuna kuna, jer je riječ o općini s malim proračunskim sredstvima. Za izgradnju općina je osigurala zemljište i oslobodila investitora plaćanja komunalnog doprinosa. Iimenovano Stručno povjerenstvo za provedbu javnog nadmetanja za odabir tehničkog nadzora nad izgradnjom ove škole.
 


30.svibnja 2007.
LJUBO JURČIĆ U OROSLAVJU
- U sklopu redovnih aktivnosti SDP-a, danas će u Krapinsko-zagorskoj županiji boraviti saborski zastupnik i predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Ljubo Jurčić. On će posjetiti Oroslavje i razgovarati s gospodarstvenicima u tvrtkama Pireko i Birotehnik, a obići će i hipodrom u obližnjim Mokricama.


30.svibnja 2007.
STANJE SAMOBORSKOG GOSPODARSTVA
- Gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec pozvao je sve gospodarstvenike, obrtnike i direktore trgovačkih društava s područja Grada, na razgovor o aktualnom stanju samoborskog gospodarstva. Razgovor će se održati u sutra u zgradi Poduzetničkog centra u Bregani, s početkom u 14 sati.


30.svibnja 2007.
PREZENTACIJA OBRTNIČKIH DEFICITARNIH ZANIMANJA
- S ciljem povećanja upisa učenika u obrtnička zanimanja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, nakon uspješno realiziranog prvog dijela prezentacije obrtničkih zanimanja u 31 osnovnoj školi, počinje s praktičnim dijelom te danas organizira posjet obrtničkim radionicama. Prezentacija zanimanja konobar održat će se u Obrtu za ugostiteljstvo i turizam «Zelenjak-Ventek», kraj Kumrovca, a prezentacija zanimanja tokar i strojobravar u obrtničkoj radionici «Strojna obrada metala» u Zagorskim Selima


30.svibnja 2007.
SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA
– Idući ponedjeljak održat će se sjednica zabočkog Gradskog poglavarstva, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, izvješće Vatrogasne zajednice Grada Zaboka za 2006. g., prijedlog Plavinke za uvođenje novog sustava naplate parkiranja i raspisivanje natječaja za nabavku parkirnih automata.


30.svibnja 2007.
HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN
- Galerija Grada Krapine i Pučko otvoreno učilište Krapina organiziraju tradicionalnu, devetu po redu manifestaciju „Haiku dan Dubravko Ivančan“. Program počinje sutra u 19,00 sati u gradskoj Galeriji otvorenjem izložbe akvarela Dragutina Kiša, a nastavlja se u petak od 18,00 sati, kada u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta učenici četvrtog razreda Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine organiziraju lutkarsku predstavu. U nastavku se organizira susret s književnikom i skladateljem Franjom Hrgom, a sve će to biti uvod u proglašenje nagrađenih haiku radova pristiglih na natječaj za ovogodišnji recital te izložbu ilustracija nagrađenih radova akademske slikarice Mirjane Drempetić Hanžić Smolić.


30.svibnja 2007.
SAJAM ANTIKVITETA
- U petak, 1. lipnja, od 16 do 21 sat na prostoru varaždinske Gradske tržnice održat će se drugi Sajam antikviteta u organizaciji Grada Varaždina, Turističke zajednice Grada i Gradske tržnice. Ljubitelji rijetkih i neuobičajenih stvari, imat će priliku pogledati što sve nude kolekcionari iz Zagreba, Donje Zeline, Čakovca, Virovitice, Letenya, Nagykanizse, Ludbrega Ivanca, Ormoža, Varaždinskih Toplica i Varaždina. Kako je najavljeno, na sajmu će se naći antikviteti, knjige, srebrni predmeti, filatelija, numizmatika, razglednice, odličja, namještaj, porculan, slike i slično.


30.svibnja 2007.
KAJ V ZELINI
- Od sutra, 31 do 2. lipnja u Svetom Ivanu Zelini trajat će Dani kajkavske kulture pod nazivom «Kaj v Zelini». Uz izložbu starih kajkavskih isprava i misu na kajkavskom jeziku, u crkvi Sveta Tri kralja u Kominu manifestacija se otvara u 17 sati.


30.svibnja 2007.
DJECA PJESNICI
- U Gradskoj knjižnici Samobor danas će se u 19 sati održati 9. Pjesnički susret djece samoborskog kraja. Sudjelovat će učenici osnovnih škola s područja Samobora i okolice čije je radove izabrao tročlani žiri. Izabrane 24 pjesme su na kajkavskom narječju.. Gradska knjižnica će najbolje tri pjesme nagraditi prigodnim nagradama, a između čitanja pjesama zamišljen je program igrokaza također na kajkavskom narječju.


30.svibnja 2007.
NOVA KNJIGA BOŽIDARA BREZINŠČAKA BAGOLE
- U Narodnoj knjižnici u Humu na Sutli sutra, s početkom u 19,00 sati organizira se promocija knjige sabranih pjesama Božidara Brezinščaka Bagole. Naslov knjige je „Između sumnje i predanja“, a o njoj će govoriti sam autor i Vladimir Poljanec. Poeziju će čitati glumac Zlatko Ožbolt.


30.svibnja 2007.
107 DOZA KRVI
- U organizaciji Crvenog križa Zabok, u tijeku je drugi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krv. Jučer se akcijama u Dekoru u Zaboku i Svetom Križu Začretju odazvalo 114 darivatelja, od kojih ih je 107 dalo krv. Dobrovoljni darivatelji danas krv mogu dati u bolnici Krapinske toplice od 12 do 16 sati, a sutra u Regeneraciji Zabok od 8 do 12 sati i Općoj bolnici Zabok od 13 do 16 sati.


30.svibnja 2007.
PRIREDBA UČENIKA ZABOČKE OSNOVNE ŠKOLE
– Nakon niza kulturno-umjetničkih, sportskih i glazbenih događanja, u Zaboku završavaju Svibanjske svečanosti. Za kraj obilježavanja mjeseca svibnja-mjeseca Grada Zaboka, učenici Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski pripremili su priredbu pod nazivom Hvala prijateljima. Program će se održati sutra u dvorani škole s početkom u 19 sati.


29.svibnja 2007.
OD DANAS U PROMETU I POSLJEDNJA DIONICA AUTOCESTE ZAGREB-MACELJ
- Hrvatski premijer Ivo Sanader danas će u 11 sati kod odmorišta Lepa Bukva, u blizini graničnog prijelaza Macelj, službeno pustiti u promet posljednju dionicu autoceste Zagreb-Macelj. Izgradnja autoceste od Jankomira do Maclja, ukupne dužine 60 kilometara trajala je nešto manje od tri godine, a njena je cijena 290 milijuna eura. Danas se pušta u promet posljednjih 19,3 kilometra od Krapine do Maclja. To je bila za graditelje najzahtjevnija dionica, jer je na tako malo kilometara izgrađeno 9 vijadukata, 6 tunela i tri čvora.Od toga 3,5 kilometra još nisu izgrađena u punom profilu, a izgrađena je i samo jedna cijev tunela Sv. Tri kralja, što bi moglo pričinjavati teškoće u špicama turističke sezone. Vožnja novom autocestom od Zaprešića do Maclja za osobne automobile stajat će 35 kuna, što spada među najviše cijene autoceste u Hrvatskoj. Međutim, u koncesijskom društvu Autocesta Zagreb-Macelj ističu, da je takva cijena utvrđena koncesijskim ugovorom i primjerena visokim troškovima izgradnje. Posljednjih 800 metara autoceste izuzeto je iz koncesije i na tom će se mjestu već ove jeseni graditi novi međunarodni granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije.


29.svibnja 2007.
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POTPISUJE DEKLARACIJU
- Odlukom Poglavarstva župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisat će Deklaraciju o stvaranju Centralnog europskog transportnog koridora kojim se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj regija od Baltičkog do Jadranskog mora. Prioriteti su stvoriti najkraće i najbrže transportne koridore cesta, pruga i vodenih putova od Švedske, Poljske, Njemačke, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Italije.


29.svibnja 2007.
NOV PROSTOR ZA VARAŽDINSKI FOI
- Nastavljajući dosadašnju uspješnu suradnju u projektu izgradnje Sveučilišnog kampusa na lokaciji bivše Glazbene škole u Varaždinu, gradonačelnik Ivan Čehok i dekan Fakulteta organizacije i informatike Željko Hutinski jučer su potpisali Ugovor o pravu građenja. Grad je još u listopadu postojeću zgradu dao u posjed fakultetu koji je u njenu sanaciju i opremanje, te pripremu dokumentacije za dogradnju uložio preko 600.000 kuna. Bivša Glazbena škola rušit će se etapno, da bi kroz nekoliko faza niknula tri objekta. Time će fakultet s novih 14.000 kvadrata i uz postojećih 4.500 tisuća kvadrata dobiti prijeko potreban prostor za izvođenje nastave za svojih 2000 studenata.


29.svibnja 2007.
PROIZVODI HRVATSKOG SELA
- Drugu godinu za redom Varaždinska će se županija predstavit na VI. Sajmu "Proizvodi hrvatskog sela" koji će se 9. i 10. lipnja održati u Boćarskom domu u Zagrebu. Nastup na sajmu najavili su proizvođači tradicionalnih proizvoda iz čak 18 udruga ili zadruga, među kojima su uzgajivači zagorskoga purana, junetine, povrtlari, cvjećari, proizvođači meda, bučinog ulja, jabučnog octa, izrađivači tepiha, korpica i drugi. Oni će prezentirati svoje proizvode i način na koji ih proizvode. Inače, prošle je godine sajam «Proizvodi hrvatskog sela» posjetilo 15.000 ljudi, a cvjećari i povrtlari Varaždinske županije lani su u 2 dana prodali robe kao kroz 2 mjeseca.


29.svibnja 2007.
SAMOBORSKO GRADSKO POGLAVARSTVO U MJESNOM ODBORU BOBOVICA
- Gradsko poglavarstvo Samobora održalo je svoju jučerašnju sjednicu u Mjesnom odboru Bobovica. Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec najavio je da je to tek prva u nizu sjednica koje Gradsko poglavarstvo ima namjeru održavati u mjesnim odborima na području Grada Samobora. Nakon sjednice, članovi Poglavarstva obišli su teren u Bobovici na kojem bi se trebala graditi neurološka klinika, kao i Športsko ribolovno društvo na Bobovici.


29.svibnja 2007.
PRVI HRVATSKI SAJAM SIRA U ZABOKU
- Grad Zabok i Znanje Zabok organiziraju Hrvatski sajam sira, koji bi trebao postati jedinstvena manifestacija za cijelu Hrvatsku i susjedne zemlje. Cilj sajma je okupljanje svih hrvatskih sirara i proizvođača opreme na jednom mjestu, kao i njihovo povezivanje sa partnerima iz susjednih zemalja te promoviranje proizvodnje i potrošnje hrvatskih sireva. Prvi hrvatski sajam sira održat će se 7. srpnja u Zaboku, a na sajam su pozvana obiteljska gospodarstava, male i velike hrvatske mljekare i sirane te slovenske obiteljske farme i sirane, kao i proizvođači opreme. Uz njih, na sajmu će sudjelovati vinari iz Zaboka, Oroslavja, Svetog Križa Začretja, Bedekovčine, Krapinskih Toplica i Velikog Trgovišća.


29.svibnja 2007.
UPIS U REGISTAR DARIVATELJA KOŠTANE SRŽI
- U organizaciji Zaklade Ana Rukavina danas se u Krapini održava akcija za upis u registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Akcija će se provesti u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Krapini u vremenu do 13,00 sati. Akcija za upis u registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži danas se provodi i u Pregradi i to u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Pregrada, od 15,00 do 18,00 sati. U akciju se mogu uključiti sve zdrave osobe u dobi od 18 do 55 godina.


29.svibnja 2007.
IZLOŽBA MATURALNIH RADOVA U PODRUČJU DIZAJNA
- Od 1. do 3. lipnja u Glazbenoj školi u Varaždinu bit će održana 1. Međužupanijska izložba maturalnih radova u području dizajna, pod nazivom IDIVA. Rad s mladeži u okviru obveznog srednjoškolskog obrazovanja, izvannastavnih aktivnosti u okviru klubova tehničke kulture i strukovnih sekcija, potaknuo je organizatore na ovaj projekt kojim se mlade, njihove profesore, mentore i strukovne škole želi usmjeriti k izradi što kvalitetnijih i primjenjivih maturalnih radova.


29.svibnja 2007.
TEČAJ ZA PČELARE
- Pčelarskim društvima Varaždin i Ludbreg, za troškove tečaja stručnog usavršavanja njihovih članova za zvanje pčelar, iz proračuna Varaždinske županije odobreno je 8 tisuća kuna. Na spomenuti tečaj se ove godine prijavilo 8 pčelara. Cijena izobrazbe po polazniku iznosi 3.000 kuna, pa će županija tečaj sufinancirati s po tisuću kuna po polazniku.


29.svibnja 2007.
INTERGRAFIKA NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU
- Intergrafika, 19. međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira bienalna je priredba koja će od danas do 1.lipnja biti otvorena na Zagrebačkom velesajmu, a okupila je 215 izlagača iz 24 zemlje. Trenutačno u Hrvatskoj grafička industrija nije u lakoj situaciji, rekao je voditelj projekta Jakša Depolo, istaknuvši da se lani 700 malih i srednjih tvrtki ugasilo. Intergrafika je okupila poznata svjetska imena grafičke grane , a velik je interes slovenskih izlagača.Za sve posjetitelje posebno atraktivan program bit će u petak 1. lipnja od 11 do 14 sati kada će se održati Blacklight show, atraktivan program majstora u oslikavanju tijela. Direktorica Zagrebačkog velesajma Katja Luka Kovačić najavila je okrupnjavanje i spajanje srodnih sajamskih priredbi već od jesenskog sajma, a posebice u sljedećoj godini.


29.svibnja 2007.
NOVI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
- Danas počinje drugi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok. Prve akcije provode se u zabočkom Dekoru do 15 sati, a poslijepodne u Domu zdravlja u Svetom Križu Začretju od 16 do 18 sati.


29.svibnja 2007.
PROMOCIJA BRZOG ČITANJA
– U organizaciji Akademije Petar Zrinski sutra će se u Zaboku održati promocija seminara za brzo čitanje, namijenjenog učenicima i studentima te svima koji žele biti kreativniji. Seminar je modul programa Manager primijenjene komunikacije koji je verificiran od Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa. Promocija se održava u Gradskoj knjižnici Zabok s početkom u 17 sati.


29.svibnja 2007.
IZLOŽBA SLIKARA FANUKA
- Povodom Dana grada Ivanić Grada sutra će u tamošnjem Domu kulture biti otvorena izložba slikara Fanuka. Otvorenje je u 20 sati.


29.svibnja 2007.
KONCERTI U GALERIJI PRICA
- U Samoboru se danas nastavlja Ciklus koncerata u galeriji Prica. U tom će prostoru danas u 20 sati koncert održati čembalistica Višnja Mažuran.


28.svibnja 2007.
SUTRA OTVORENJE POSLJEDNJE DIONICE AUTOCESTE ZAGREB-MACELJ
- Hrvatski premijer Ivo Sanader sutra u 11,00 sati na odmorištu Lepa Bukva, kod Maclja, službeno će pustiti u promet dionicu autoceste Zagreb-Macelj, od Velike Vesi do Maclja. Izgradnja autoceste od Jankomira do Maclja ukupne dužine 60 kilometara i 100 metara trajala je nešto manje od tri godine, a ukupna vrijednost radova iznosi 290 milijuna eura. Vožnja novom autocestom od Zaprešića do Maclja za osobne automobile stajat će 35 kune, što je prema izjavi Aleksandra Čaklovića, člana uprave AZM-a, bilo utvrđeno koncesijskim ugovorom i primjereno je troškovima izgradnje i kvaliteti prometnice. Zadnjih 800 metara autoceste izuzeto je iz koncesije i na tom će se mjestu graditi novi međunarodni granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije, čija bi izgradnja trebala započeti početkom jeseni.


28.svibnja 2007.
CESTICA NAJBOLJA GOSPODARSKA ZONA
- Za sufinanciranje razvoja poslovnih zona Varaždinska županija je od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva zatražila 19,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ministarstvo je krajem ožujka raspisalo poziv gradovima i općinama da predlože programe razvoja poslovnih zona, iza čega je županijska stručna radna skupina za procjenu i ocjenu projekta izradila rang listu najkvalitetnijih zona. Najbolje je ocjenjena zona u Cestici, a slijede Ivanec, Lepoglava, Trnovec, Sračinec, Maruševec, Sveti Ilija, Novi Marof, Gornji Kneginec, Ludbreg i Mali Bukovec.


28.svibnja 2007.
IZBORI ZA NACIONALNE MANJINE
- Odlukom Vlade o raspisivanju izbora za predstavnika nacionalne manjine u jedinicama lokalne i područne samouprave, u Krapinsko-zagorskoj županiji raspisani su izbori za jednog predstavnika za albansku, slovensku i srpsku te u općini Hum na Sutli za slovensku nacionalnu manjinu. Stoga građani, pripadnici navedenih manjina s prebivalištem na području županije imaju mogućnost pregleda popisa birača i traženja njegove dopune ili ispravka. Ti se zahtjevi najkasnije do 2. lipnja mogu podnijeti službi za opću upravu u Krapini te ispostavama Ureda državne uprave Krapina, Donja Stubica, Klanjec, Pregrada, Zabok i Zlatar svakim danom od 7,00 do 15,00 sati. Izbori će se održati u nedjelju, 17. lipnja ove godine.


28.svibnja 2007.
VARAŽDINSKI BRANITELJI ISKORJENJUJU AMBROZIJU
- “Grad bez ambrozije” naziv je akcije koja će se i ove godine provesti u Varaždinu, a počinje za nekoliko dana. Za taj posao grad je osigurao sto tisuća kuna, a izvršit će ga članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Varaždinske županije. Oni su, naime, prošle godine očistili 248.000 četvornih metara zemljišta u vlasništvu grada. I dalje najveći su problem rubni dijelovi grada, te velike parcele u vlasništvu većih poljoprivrednih poduzeća.


28.svibnja 2007.
ZAVRŠENA SPOMEN CRKVA U MACLJU
- U Pastoralnom centru sv. Juraj, u Đurmancu danas u podne održat će se konferencija za novinare na kojoj će se javnost upoznati s radom Udruge „Macelj 1945.“ i završetku radova na spomen crkvi Muke Isusove. U Maclju je pokopano 1.163 ekshumiranih ostataka stradalnika Križnog puta, a računa se da je na tom području nakon Drugog svjetskog rata stradalo oko 12.000 osoba.


28.svibnja 2007.
STO GODINA ŠKOLE
- Danas će se u Noršić Selu kod Samobora održati svečana proslava 100-te obljetnice školstva u Noršić selu. Nakon svečane mise u župnoj crkvi sv. Duha u nazočnosti svih župnika Okićkog dekanata, program se u 12,15 sati nastavlja otvaranjem prigodnih izložbi u Područnoj školi i kulturno – umjetničkim programom. Organizator proslave je Osnovna škola Milana Langa Bregana.


28.svibnja 2007.
DOPUNA ODLUKE O UREĐENJU PROMETA U KRAPINI
- Na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva Krapine prihvaćen je prijedlog dopune Odluke o uređenju prometa na području grada kojom se predlaže jednosmjerni promet Strossmayerovom ulicom, od križanja sa Ulicom Ljudevita Gaja do križanja sa Crkvenom ulicom i Ulicom Vladimira Nazora. Jednosmjeran promet predlaže se i Ulicom Vladimira Nazora, od križanja sa Strossmayerovom i Crkvenom ulicom do raskrižja sa Ulicom Miška Pavića. Prijedlog je proslijeđen Gradskom vijeću na usvajanje,
 


28.svibnja 2007.
POZIV GRADOVIMA I OPĆINAMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- U ovogodišnjem proračunu osigurano je 3 milijuna kuna za poticanje osnivanja i razvoja poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji Do sada za ovu namjenu u zadnjih 5 godina županija je dodijelila bespovratno 7 milijuna kuna. Stoga je upućen javni poziv gradovima i općinama da do 18. lipnja kandidiraju svoje zone. Poticajna sredstva za poduzetničke zone dodjeljuju se kao jedan od najvažnijih pokretača gospodarskog razvoja, privlačenja novih investicija i smanjenja nezaposlenosti.


28.svibnja 2007.
500 TISUĆA KUNA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
- Poglavarstvo Zagrebačke županije, zbog povećanja pripravnosti snaga zaštite i spašavanja, s 500 tisuća kuna financira opremanje i osposobljavanje postrojbi zaštite i spašavanja koje će biti isplaćene Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.


28.svibnja 2007.
ZAKLADA ANA RUKAVINA
– U okviru akcije Zaklade Ana Rukavina sutra će se u Krapini i Pregradi održati akcija prikupljanja potencijalnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. U Krapini će se akcija održati u Pučkom otvorenom učilištu od 9 do 12 sati, a u Pregradi u Vatrogasnom domu od 15 do 17 sati.


28.svibnja 2007.
NOVI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
– Gradsko društvo Crvenog križa Zabok od sutra do 1. lipnja organizira drugi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi. Sa željom da se u ovoj godini u krvotok solidarnosti uključi što više mladih i zdravih ljudi, organizirat će se i nekoliko predavanja za mlade o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Sve akcije su otvorenog tipa, a prva se provodi sutra u zabočkom Dekoru od 11 do 15 sati.


28.svibnja 2007.
PROLJETNI EKO SEMINAR
- Zelena akcija organizira prvi Proljetni eko- seminar koji se održava svakog ponedjeljka od 19 sati u Frankopanskoj ulici u Zagrebu. Danas će o Programu bioraznolikosti govoriti Jagoda Munić.


28.svibnja 2007.
PROSLAVA 40. ROĐENDANA U ZIPKICI
– Nakon brojnih aktivnosti zabočkog Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica u ovom mjesecu, danas je u vrtiću organizirana proslava jubilarnog 40. rođendana vrtića. Današnji program nosi naziv „Igramo se“ u sklopu kojeg su organizirane natjecateljske igre djece i odraslih. Povodom 40. godišnjice djelovanja zabočkog vrtića, prošli tjedan je predstavljena i fotomografija o vrtiću, a ove godine dodijeljena mu je i Povelja Grada Zaboka.


28.svibnja 2007.
STRADAO 17- GODIŠNJI VOZAČ MOPEDA
– Jučer U 13,35 sati u Klanječkom Jezeru došlo je do prometne nesreće u kojoj j teško ozlijeđen 17-godišnji vozač mopeda. On je oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu kojim je upravljala 46-godišnja hrvatska državljanka, uslijed čega je došlo do udara automobila u moped.


28.svibnja 2007.
SPORT
– Odigrano je 23. kolo Prve županijske nogometne lige, a rezultati su slijedeći: Gaj-Radoboj 0:0, Rudar(Dubrava Zabočka)-Mladost(Zabok) 1:0, Oroslavje-Oštrc 1:3, Straža-Stubica 0:3, Vatrogasac-Pregrada 5:1, Matija Gubec-Rudar(MIhovljan) 3:2 i Jedinstvo-Inkop 2:1. U ukupnom poretku na prvom mjestu je Gaj sa 50 bodova, drugi je Radoboj sa 42 boda, a treća Mladost ima 41 bod. Rudar iz Dubrave Zabočke sa 40 bodova slijedi na četvrtom mjestu, peti je Inkop sa 35 bodova, 34 boda ima šesta Stubica, Oštrc je na sedmom mjestu sa 33 boda, itd.

U 16. kolu Druge županijske nogometne lige postignuti su ovi rezultati: Ivančica-Toplice 0:2, Milengrad-Lobor 6:3, Mladost(Belec)-Zagorec 0:2, Mladost(Marija Bistrica)-Omladinac 3:3 i Sloga-Đalski 3:0. Na ljestvici je vodeći Zagorec iz Velikog Trgovišća sa 38 bodova, druga je Ivančica sa 36 bodova, treće su Toplice sa 34 boda, četvrto mjesto zauzima Sloga sa 33 boda, peti Omladinac ima 26 bodova, belečka Mladost na šestom mjestu ima 22 boda, sedmi je Đalski sa 16 bodova, itd.


25.svibanja 2007.
TRAŽI SE OTVARANJE ULAZA I IZLAZA NA AUTOCESTU U HITNIM SLUČAJEVIMA
- Krapinsko-zagorska županija od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka traži privremeno otvaranje izlaza i ulaza na autocestu Zagreb-Macelj u Zaboku za potrebe hitne medicinske pomoći, policije i vatrogasaca. Naime, uskoro se očekuje otvorenje nove zagorske opće bolnice na Bračku, a kako su ulazi i izlazi na autocestu u Zaboku zatvoreni, put do bolnice u jednom je smjeru duži za punih deset kilometara, rekao je zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček.Tih deset kilometara je puno i na taj bi se način, istaknuo je Vidiček, riješilo pitanje sigurnosti na ovom dijelu autoceste, a zasigurno i spasili brojni životi.


25.svibanja 2007.
MILIJUN KUNA ZA SMJEŠTAJNE TURISTIČKE KAPACITETE
- Studija razvoja turizma Zagrebačke županije pokazala je nedostatak smještajnih kapaciteta stoga je na sjednici županijskog Poglavarstva prihvaćena odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu bespovratnih kapitalnih pomoći u tu svrhu. Prošle godine u tu svrhu je dodijeljeno milijun kuna za 30-tak korisnika za uređenje ili izgradnju 102 sobe te se očekuje da će se to osjetiti u statističkim podacima za ovu i sljedeću godinu kao dobro ulaganje u razvoj turizma Zagrebačke županije i povećati broj noćenja. U odnosu na lani sužena je kategorija korisnika, obzirom je Ured za poljoprivredu odlučio poticati smještajne kapacitete seoskog turizma ova sredstva su za razvoj malih i obiteljskih hotela, pansiona i kampova. Za svaku novoizgrađenu sobu vlasnici mogu dobiti poticaj do 15 tisuća kuna, odnosno do 100 tisuća kuna po jednom korisniku. Ukupna osigurana sredstva za dodjelu bespovratnih pomoći je milijun kuna, a zahtjevi se podnose Upravnom odjelu za gospodarstvo do 16. lipnja ove godine.


25.svibanja 2007.
RADNICI ELCONA OPET PROSVJEDUJU
– Dvjestotinjak radnika zlatarbistričkog poduzeća za kabelske setove Elcon d.d. u utorak ponovno odlaze na mirni prosvjed u Zagreb, budući da poduzeće radnicima ponovno duguje tri plaće. Posljednje isplate bile su prije dva mjeseca, kad su nakon nakon prosvjeda pred Ministarstvom financija, radnicima isplaćene tri plaće. Kako kažu u sindikatu, od tada nema pomaka, pa je donijeta odluka o poduzimanju novih aktivnosti. Kako je zaključeno da dugotrajni štrajkovi nisu rješenje, radnici će svoja prava ishoditi ponovno u Zagrebu, ovaj put ispred Ministarstva gospodarstva.


25.svibanja 2007.
OTVOREN 40. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA
- U Sportskoj dvorani u Bedekovčini jučer je otvoren jubilarni 40. sajam i izložba zagorskih vina. Riječ je o najstarijoj manifestaciji takve vrste u Hrvatskoj, koju je otvorila izaslanica pokrovitelja, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.Kum sajma, savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Vinko Milat, pohvalio je trud zagorskih vinara koji iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate, a sve je više sortnih, pa čak i predikatnih zagorskih vina. Na jučerašnjoj svečanosti okrunjena je i prva vinska kraljica Krapinsko-zagorske županije Tamara Dominko, promovirana je prigodna poštanska koverta i žig sa znakom 40. obljetnice sajma, a sutra se održava promocija monografije o zagorskom vinarstvu.


25.svibanja 2007.
JOSIP CVEK APSOLUTNI POBJEDNIK SAJMA I IZLOŽBE ZAGORSKIH VINA
- Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg jubilarnog 40. Sajma i izložbe zagorskih vina je Josip Cvek. Njegov Chardonnay od izabranih bobica osvojio je visoko zlato, a u Cvekove vrijedne ruke otišla su još četiri zlatna odličja; za Chardonnay, Pinot bijeli, Traminac i Crno vino. Inače, u Krapinsko-zagorskoj županiji djeluju 22 udruge vinara i vinogradara, a na ovogodišnjem Sajmu i izložbi zagorskih vina sa 166 uzoraka sudjeluje 110 vinara, tako da je stručni ocjenjivački sud, koji je ocijenio njihova postignuća uistinu imao zahtjevan zadatak. Jedno vino ocijenjeno je visokim zlatom, 22 uzorka vina obila su zlatna odličja, 67 srebrna, 49 brončana, osam ih je ocijenjeno priznanjem, a 19 eliminirano. U kategoriji bijelih suhih vina dva su zlata, a dobili su ih Josip Grozaj za Silvanac zeleni i za Sauvignon Željko Škudar. Pobjednik u kategoriji miješanih vina je August Rebernjak, u kategoriji Pinot sivi zlato je dobio Nenad Posavec, dok je u kategoriji Silvanac zeleni najboljim proglašeno vino Josipa Grozaja. Željko Petrovečki dobitnik je zlata u kategoriji Rizling rajnski, u kategoriji Sauvignon zlato je osvojio Zvonko Sever. U kategoriji Muškat žuti pobjednik je Josip Grozaj, najboljom Graševinom ocijenjeno je vino Zlatka Sedlara.


25.svibanja 2007.
ŠPANCIRFEST I U ATRIJU VARAŽDINSKE ŽUPANIJSKE PALAČE
- Prema svemu sudeći ovogodišnji Špancirfest, središnja turistička manifestacija grada Varaždina, bit će bogatiji za još jedan izuzetno atraktivan prostor. Riječ je o atriju Županijske palače, gdje će se održavati jazz koncerti. Tu je odluku donjelo Županijsko poglavarstvo, koje je ovogodišnjoj priredbi dodjelilo i 20.000 kuna.


25.svibanja 2007.
ZAVRŠNI KONCERT GLAZBEBE ŠKOLE U PREGRADI
- Večeras se s početkom u 18 sati u Srednjoj školi Pregrada održava završni koncert polaznika Glazbene škole Pregrada. Koncert je prilika da učenici, nakon godine dana postojanja ove glazbene škole, pokažu svoje znanje, a i da zainteresirani za upise u Glazbenu školu u idućoj školskoj godini čuju kakve su mogućnosti naobrazbe. U idućoj će se školskoj godini najviše upisivati učenici koji žele naučiti svirati na puhačkim i gudačkim instrumentima. Tako će se uz postojeće, moći pohađati nastava iz violončela.Upisat će se 40 učenika. Glazbena škola Pregrada ovog ljeta kreće u nabavu većeg broja novih instrumenata pa se na večerašnjem koncertu , prikupljaju donacije građana za njihovu kupnju.


25.svibanja 2007.
OTVORENA VRATA VARAŽDINSKOG MUZEJA
- “Tajna veza” naziv je projekta Gradskog muzeja Varaždin, kojima ima za cilj približavanje muzejske entomološke građe varaždinskim osnovnoškolcima. Tim povodom, pod stručnim vodstvom, bit će organizirane radionice za petstotinjak učenika petih razreda. Održavanje radionica planirano je u tri termina, prva je sutra, u 10 sati, te 2. i 9. lipnja u Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin. U tim terminima otvorena su vrata svih odjela Muzeja za razgled i ostalim uzrastima djece, te njihovim roditeljima.


25.svibanja 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
- Sutra će u sklopu Svibanjskih svečanosti u Zaboku Gimnazija A.G. Matoša Zabok, na glavnom gradskom Trgu Ksavera Šandora Gjalskog održati program otvorenih vrata škole, pod nazivom Gimnazija na Trgu. Program će trajati od 9 do 12 sati. Memorijal Gorana Sinkovića, održat će se sutra kod Gorupa u Martinišću, s početkom u 16 sati. U druženju limenih glazbi sudjelovat će zabočki Gradski puhački orkestar, Limena glazba iz Prosenika, Mrzlog polja, Domahova te Selnog. Od 18 sati u zabočkoj Osnovnoj školi koncert će održati Zabočki mališani, a u nedjelju slijedi Cup Grada Zaboka u Ninjutsu Randori-kumiteu. Natjecanje se održava u zabočkoj Osnovnoj školi s početkom u 10 sati.


25.svibanja 2007.
NJEMAČKI HARMONIKAŠI U VARAŽDINU
- Harmonikaški orkestar iz njemačkog Ravensburga, sutra će, u 11 sati, nastupiti na Trgu Miljenka Stančića u Varaždinu. Orkestar čini tridesetak glazbenika-harmonikaša koji izvode repertoar raznovrske glazbe.Tijekom boravka u Hrvatskoj već su nastupili u Opatiji i Rijeci, a nakon Varaždina očekuju ih nastupi u Čakovcu i Zagrebu. Nastup harmonikaša iz Ravensburga odvija se u okviru sporazuma o partnerstvu kojeg je Varaždin potpisao s tim gradom prije pet godina, a na temelju kojeg je razvijena bogata kulturna razmjena.


25.svibanja 2007.
U MLADOSTI JE RADOST – U RADOSTI JE MLADOST
- Savez društava Josip Broz Tito, Savez antifašističkih boraca Hrvatske i Turistička zajednica Općine Kumrovec po jedanaesti put organiziraju manifestaciju „U mladosti je radost – u radosti je mladost“. Program će se održati sutra, a započinje u 11,00 sati kod Titove rodne kuće. Ovogodišnja manifestacija posvećena je ravnopravnosti i jednakosti među ljudima i narodima te obilježavanju 60. godišnjice Pariške konferencije na kojoj je donijeta odluka o trajnom sjedinjenju Istre s ostatkom Hrvatske. U sklopu programa koji se priređuje u poslijepodnevnim satima nastupit će paraglideri, organizira se malonogometni turnir te veliki koncert rock bandova.


25.svibanja 2007.
NACIONALNE MANJINE
- Odlukom Vlade o raspisivanju izbora za predstavnika nacionalne manjine u jedinicama lokalne i područne samouprave, u Krapinsko-zagorskoj županiji raspisani su izbori za jednog predstavnika za albansku, slovensku i srpsku te u općini Hum na Sutli za slovensku nacionalnu manjinu. Stoga građani, pripadnici navedenih manjina s prebivalištem na području županije imaju mogućnost pregleda popisa birača i traženja njegove dopune ili ispravka. Ti se zahtjevi najkasnije do 2. lipnja mogu podnijeti neposredno usmeno te pismeno putem pošte ili faxa Službi za opću upravu u Krapini te ispostavama Ureda državne uprave Krapina, Donja Stubica, Klanjec, Pregrada, Zabok i Zlatar svakim danom od 7,00 do 15,00 sati. Izbori će se održati u nedjelju, 17. lipnja ove godine.


25.svibanja 2007.
IZLOŽBA CVIJEĆA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- U Novim dvorima Jelačićevim od danas do nedjelje, 27. svibnja održava se Županijska izložba cvijeća Zagrebačke županije. Izložba se može razgledati svakog dana od 11 do 18 sati.


25.svibanja 2007.
SAMOBORSKI JAZZ FESTIVAL
- U Samoboru je u srijedu započeo 3. jazz festival Samobor 2007. u organizaciji Gradske glazbe Samobor. U prostoru Caffea Havana večeras se u 20,30 program nastavlja nastupom Maje Grgić i Joe Pandura te sastava Just the Pine, a sutra nastupa Elvis Stanić Group. Ulaz je slobodan. Festival završava cjelodnevnim nastupom big bandova na glavnom samoborskom trgu u nedjelju.


25.svibanja 2007.
RADOST U PJESMI
- U Svetoj Nedelji danas se od 18,30 na Trgu Ante Starčevića održava 5. dječji glazbeni festival «Radost u pjesmi», u organizaciji Dječjeg zbora «Prva ljubav», a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Gradskog poglavarstva Grada Svete nedelje. U natjecateljskom dijelu nastupit će solisti iz cijele Hrvatske, a gosti programa bit će dječji zborovi i Jacques Houdek. Sutra će na istom mjestu u 19 sati biti održana 1. gradska smotra folklora, u organizaciji Zajednice KUD-ova Svete Nedelje, a u nedjelju 4. dječji folklorni festival, s početkom u 15 sati.


25.svibanja 2007.
U POSJETU ATLANTIDI
- U dvorani samoborskog kina večeras će u 20 sati na temu «U posjetu Atlantidi» održati predavanje Crotalo Sesamo iz Italije, uz projekciju fotografija.


25.svibanja 2007.
KONCERT GUDAČKOG KVARTETA
- U nedjelju, 27. svibnja od 19,30 sati u dvorani Galženica u Velikoj Gorici održat će se koncert gudačkog kvarteta «Sebastian». Početak je u 19 i 30 sati.


25.svibanja 2007.
LIKOVNA KOLONIJA
– U organizaciji Turističke zajednice grada Vrbovca ovog vikenda se povodom 30. obljetnice tamošnje Udruge slikara održava Vikend likovna kolonija.


25.svibanja 2007.
OLDTIMER RALLY ZABOK-VUKOVAR
- Sudionici Međunarodnog “Oldtimer rallya Zabok – Vukovar 2007”, sutra će se nakratko zaustaviti i u Varaždinu. Njihov dolazak na Korzo očekuje se u 11 sati. Naime, organizatori ove zanimljive povorke starih automobila i motocikala je Oldtimer klub iz Zaboka. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja je prvi puta održana prije deset godina, odmah po oslobođenju Vukovara, kada je herojski grad posjetila i ekipa Radija Kaj. I ove godine oldtajmeri će proći Zabok, Varaždin, Koprivnicu, Pitomaču, Našice i Osijek da bi 27. svibnja stigli u Vakovar. Rally se odvija pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.


25.svibanja 2007.
«VINSKE IGRE KLUBA PRIJATELJA DOBROG VINA»
- Na Plešivičkoj vinskoj cesti kod crkve svetog Urbana ove nedjelje, 27. svibnja od 10 sati održat će se Vinske igre Kluba prijatelja dobrog vina.


25.svibanja 2007.
X. SUSRETI PUHAČKIH ORKESTARA
- U organizaciji KUD-a Hruševec Kupljenski ovog vikenda održava se X. susreti pzhačkih orkestara, KUD-ova i domaćih muzičkih sastava. Otvorenje susreta je danas U hruševcu s početkom u 16 sati i 30 minuta.


25.svibanja 2007.
KONCERT KLAPE «CAMBI»
- Prijateljstvo grada Zaprešića i Kaštela potvrđuje se i kulturno-umjetničkom suradnjom. Tako u Organizaciji Turističke zajednice Zaprešića u sportskoj dvorani «Ban Josip Jelačić», sutra 26. svibnja koncert će održati klapa Cambi. Početak je u 20 sati.


25.svibanja 2007.
SPORTSKE IGRE PRIJATELJSKIH GRADOVA
– Grad Zabok ove je godine domaćin Sportskih igara prijateljskih gradova Zaboka, Poreča i Crikvenice. U goste dolazi osamdesetak predstavnika iz Poreča i Crikvenice, koji će sa Zabočanima, odnosno djelatnicima Gradske uprave odmjeriti snage u malom nogometu, tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku i potezanju konopa. Sportske igre održavaju se sutra na sportskom igralištu u Martinišću.


25.svibanja 2007.
ZAKLADA ANA RUKAVINA
– U okviru akcije Zaklade Ana Rukavina u utorak će se u Krapini i Pregradi održati akcija prikupljanja potencijalnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. U Krapini će se akcija održati u Pučkom otvorenom učilištu od 9 do 12 sati, a u Pregradi u Vatrogasnom domu od 15 do 17 sati.


25.svibanja 2007.
TRADICIONALNI SUSRET BREGOV
– Članovi Udruga Zabočki bregi i Poznanovečki bregi sutra u Zaboku organiziraju tradicionalni, 12. Susret bregov. Riječ je o druženju prijateljskih mjesta, Zaboka i Poznanovca, sa ciljem razmjene iskustava i mišljenja o vinarstvu te vinogradarstvu.


25.svibanja 2007.
MEĐUNARODNO VATROGASNO NATJECANJE
- Na sportskom terenu DVD-a Galgovo, ove nedjelje od 13 sati Vatrogasna zajednica Grada Samobora organizira međudruštveno vatrogasno natjecanje, 4. KUP Galgovo i kategorijama djevojčica i dječaka od 6 do 12 godina i seniora ženskih i muških ekipa


25.svibanja 2007.
SPORT
– Sutra košarkaše Zabok Zabokya očekuje presudna utakmica u posljednjem kolu kvalifikacija za ulazak u A-1 ligu. Protiv vodeće Dubrave igraju na parketu dvorane Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku, a početak utakmice je u 19 sati.


24.svibanja 2007.
DONESEN PRAVILNIK O KORIŠTENJU UREDA HRVATSKIH REGIJA
- Pravilnik o uvjetima , postupku i načinu korištenja Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu prihvaćen je na ovotjednoj sjednici županijskog Poglavarstva Zagrebačke županije. U izradi prvog takvog Pravilnika kontaktiran je Ured u Bruxellesu i Regionalna razvojna varaždinska agencija. Njime se uređuje, da su korisnici usluga Ureda županijski djelatnici, djelatnici gradova i općina te županijskih institucija i tvrtki, te iznimno i druge osobe. Zahtjev se podnosi resornom Uredu u sklopu kojeg je Odsjek za europske integracije, a korištenje Ureda odobrava župan. Postoji i mogućnost edukacije o EU i njenim institucijama te stručna edukacija za koju su uvjeti stroži.


24.svibanja 2007.
U KRAPINI NOVA AUTOBUSNA STAJALIŠTA
- Grad Krapina dobiva nova autobusna stajališta, kako bi se putnicima olakšalo putovanje autobusima Presečki grupe koji koriste novi autobusni kolodvor, u južnom dijelu grada. Gradsko poglavarstvo Krapine dobilo je suglasnost Policijske uprave krapinsko-zagorske za dva autobusna stajališta, pored zgrade FINA-e koje je ovih dana prometno označeno te između Vatrogasnog doma i Doma zdravlja.S obzirom na prometnu gužvu, pored FINA-e bit će samo odlazno stajalište za putnike iz Dolića, Jesenja, i Đurmanca, a stajalište pokraj Doma zdravlja bit će odlazno za područje Škarićeva, Radoboja, Šemnice i Lepajaca.


24.svibanja 2007.
U BEDEKOVČINI 40. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA
– Danas se u Bedekovčini otvara jubilarni, 40. Sajam i izložba zagorskih vina, najstarija takva manifestacija u Hrvatskoj koja je kontinuirano okupljala zagorske vinogradare i vinare. U Sportskoj dvorani u Bedekovčini, na jednom će se mjestu okupiti vinogradari, proizvođači opreme za vinogradarstvo i podrumarstvo, ljubitelji dobre kapljice i stručnjaci koji razmjenom iskustava doprinose razvoju vinske kulture. U Krapinsko-zagorskoj županiji djeluju 22 udruge vinogradara, a na sajmu će 166 vina izložiti 110 izlagača. Na svečanom otvorenju u 18,00 sati proglasit će se najbolja vina, a po prvi put, nakon duge tradicije bavljenja vinogradarstvom, zagorski će vinari okruniti i svoju Vinsku kraljicu -Tamaru Dominko iz Poznanovca. Sajam, koji se održava pod visokim pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, organizira Grupacija vinarstva i vinogradarstva koja djeluje pri Gospodarskoj komori Krapinsko-zagorske županije, a otvorit će ga kako je najavljeno ministar poljoprivrede Petar Čobanković.


24.svibanja 2007.
IZLOŽBA ZABOČKIH FILATELISTA NA SAJMU VINA U BEDEKOVČINI
– Zabočko filatelističko društvo Zaboky danas će u sklopu otvorenja Sajma i izložbe zagorskih vina Bedekovčina 2007. otvoriti filatelističku izložbu. Zabočki su filatelisti pripremili jednu vitrinu na temu vina. Izdali su i prigodnu poštansku kovertu, kao i žig koji je danas u službenoj upotrebi u poštanskom uredu u Bedekovčini.


24.svibanja 2007.
POS –ovi STANOVI U VRBOVCU
- Nakon što je Grad Samobor proveo anketu o zainteresiranosti građana za kupnju stanova iz programa poticane stanogradnje i pronašao četiri lokacije za gradnju stanova, Agencija za promet nekretnina je izabrala lokaciju u Vrbovcu. Tamo se planira izgraditi 16 stanova različitih veličina po cijeni od 910 € po metru četvornom. Grad će raspisati javni natječaj, nakon kojega će utvrditi liste reda prvenstva za kupnju stana. Zahtjevi za kupnju stana, s potrebnom dokumentacijom, moći će se predati u zgradi Poglavarstva.


24.svibanja 2007.
UKOPI NA NOVOM VARAŽDINSKOM GROBLJU
- Ovih je dana novi dio varaždinskog groblja dobio uporabnu dozvolu. Ipak, s ukopima će se započeti kada se u potpunosti popune mjesta na starom groblju. Uskoro bi trebala početi i druga faza proširenja groblja koja uključuje izradu staza na kojima će se formirati grobna mjesta, a novost će biti uvođenje zelenih grobova bez nadgrobnih ploča. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, dok će se sredstva za proširenje od oko 5 milijuna kuna izdvojiti iz gradskog proračuna.


24.svibanja 2007.
POGLAVARSTVO GRADA KRAPINE
- Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog poglavarstva Krapine su financijska izvješća poduzeća Krakom i Pekom za prošlu godinu, a kako je najavljeno, trebala bi se donijeti odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesija za obavljanje auto-taksi prijevoza. Poglavarstvo će razmatrati i prijedlog Ugovora o programu razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2007. godinu između Krapinsko-zagorske županije, Grada i ovlaštene banke te nacrt dopune Odluke o uređenju prometa na području Grada Krapine.


24.svibanja 2007.
NEZADOVOLJNI RAKETARI NAJAVLJUJU PRESTANAK RADA
- Raketari i poslužitelji generatora u sustavu obrane od tuče na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba odlučili su da do daljnjega neće potpisati ugovore za rad. Kako navode u priopćenju, već dvije godine upozoravaju Državni hidrometeorološki zavod i Ministarstvo poljoprivrede, kako je ugovor iz godine u godinu sve nepovoljniji. Naknada za rad nije im povećana već osam godina, a tijekom 2004. godine čak je i umanjena. Nakon prošlogodišnje sezone obrane od tuče nezadovoljni raketari uputili su više pisama i apela Zavodu i ministarstvu, no bezuspješno. Nitko se na njih nije obazirao sve dok nisu najavili da će prestati s radom kada su im naknade povećane za oko 6%, što su shvatili kao ironiju, jer traže povećanje od najmanje 30%. Ukoliko se do 1. lipnja nitko od nadležnih ne očituje o rješenju ovog problema, raketari najavljuju da će prestati s radom.


24.svibanja 2007.
INTERGRAFIKA
- Na današnjoj konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu bit će predstavljena Intergrafika, 19. međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira koji će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja.


24.svibanja 2007.
SLOVENSKI SLIKAR ROBERT ČERNELIČ U „ZLATNOM AJNGELU“
-Od sutra u varaždinskoj galeriji "Zlati ajngel" svojim se radovima predstavlja slovenski slikar mlađe generacije Robert Černelič. Bit će izloženo ukupno devet ulja na platnu, velikog formata, od čega su dva triptiha. Otvorenje izložbe najavljeno je za 20 sati, a bit će postavljena neposredno poslije vrlo zapažene izložbe autora u glasovitoj ljubljanskoj galeriji "Equrna". Slike Roberta Černeliča u galeriji “Zlati ajngel” mogu se razgledati do 10. lipnja.


24.svibanja 2007.
«TUROPOLJSKE SKITNJE-PUTEVIMA SLAVKA KOLARA»
- Ispred Muzeja Turopolja sutra od 12 sati bit će održano glazbeno-turističko putovanje Turopoljem pod nazivom «Turopoljske skitnje- putovima Slavka Kolara» koje će predstaviti dramski umjetnik Goran Grgić.


24.svibanja 2007.
JAZZ FESTIVAL I KONCERT U GALERIJI PRICA
- U Samoboru je jučer počeo 3. jazz festival Samobor 2007. u organizaciji Gradske glazbe Samobor. U prostoru Caffea Havana, večeras će u 20,30 nastupiti Western Jazz Quartet iz SAD-a i Elvis Stanić Group. Ulaz je slobodan A u ciklusu koncerata u Galeriji Prica u Samoboru, večeras će u 20 sati koncert održati pijanistica Ana Zečić.


24.svibanja 2007.
ZA KRAPINSKE MATURANTE ŠATOR U PODGORI
- Udruga mladih “SKA”, uz pomoć Grada Krapine, od danas do subote na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba “Zagorec” u Podgori organizira Maturijadu. Pod velikim šatorom maturante će večeras zabavljati Zagorski mušketiri i DJ-a, a sutra mladi domaći bendovi; Art band, 3. Millenium, Autilus i Us sent. U subotu, završne večeri, maturante će zabavljati jedan od najpoznatijih hrvatskih bendova.


24.svibanja 2007.
MEĐUNARODNI OLDTIMER RALLY
– U organizaciji Oldtimer cluba Zabok, pod pokroviteljstvom Vlade RH, ove subote i nedjelje održava se međunarodni oldtimer rally pod nazivom Zabok-Vukovar 2007. Na rallyu sudjeluje 120 vozača iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije, San Marina, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a vozi se na relaciji Zabok-Varaždin-Koprivnica-Pitomača-Našice-Osijek-Vukovar. Okupljanje sudionika bit će u subotu od 7 do 9 sati u Zaboku, a start započinje u 10 sati.


24.svibanja 2007.
FOTOMONOGRAFIJA O ZABOČKOM DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA -
 Povodom obilježavanja četrdeset godina postojanja zabočkog dječjeg vrtića, danas će od 17 sati u Gradskoj knjižnici biti predstavljena fotomonografija pod nazivom „Zipkica-40 godina zabočkog dječjeg vrtića“. Svibanjske svečanosti nastavljaju se u subotu programom Gimnazije A.G. Matoša Zabok, na glavnom gradskom Trgu Ksavera Šandora Gjalskog pod nazivom Gimnazija na Trgu. Osim toga, u subotu se, kod Gorupa u Martinišću, održava Memorijal Gorana Sinkovića, odnosno druženje limenih glazbi, a od 18 sati u zabočkoj Osnovnoj školi koncert će održati Zabočki mališani.


24.svibanja 2007.
7. ŠARANSKI KUP
- U trajanju od 52 sata, od danas do nedjelje, 27. svibnja održat će se 7. tradicionalni šaranski kup u Zaprešiću.


23.svibanja 2007.
VODOOPSKRBA ZAGORJA
- Proračunom Krapinsko-zagorske županije za program vodoopskrbe u ovoj godini osigurano je milijun i 213 tisuća kuna. Kako bi se osigurale dodatne količine pitke vode, Zagorski vodovod će u suradnji s ovlaštenim tvrtkama izvršiti dodatne vodoistražne radove na lokaciji “Čivragi” u općini Budinščina i “Veternik” u općini Mihovljan, za što je predviđeno 310 tisuća kuna. Tijekom prošle godine završena je izrada projektne dokumentacije za magistralni cjevovod Zabok-Krapina-Macelj te glavni projekt za vodoopskrbu općine Jesenje. Ove će godine županija sklopiti sporazum s jedinicama lokalne samouprave o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije koja je usklađena s potrebama gradova i općina te distributera, u vrijednosti od 903 tisuće kuna. To se odnosi na Pregradu, Gornju Stubicu, Zagorska Sela, Đurmanec, Petrovsko, Hum na Sutli i na općinu Mače gdje će se sa 50 tisuća kuna financirati izrada idejnog rješenja i glavnog projekta uključivanja Lokalnog vodovoda “Šrajbeki” i “Vojnovec” u sustav Zagorskog vodovoda.


23.svibanja 2007.
POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije izvješće o epidemiološkoj situaciji u prvom tromjesečju ove godine podnijet će predstavnici Zavoda za javno zdravstvo. Također, na dnevnom je redu i izvješće o obavljenoj reviziji prošlogodišnjeg županijskog Proračuna te prijedlog rješenja o osnivanju tima za predlaganje projekata ROP-a od interesa za Županiju,


23.svibanja 2007.
SUSTAV UNUTARNJIH FINANCIJSKIH KONTROLA
- U organizaciji Zagrebačke županije u hotelu International u Zagrebu danas će se od 9 sati održati seminar na temu «Sustav unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru». Predavači su magistrice Ljerka Linz-Bauer i Gordana Parać, te Ivan Kurjan, načelnik odjela za metodologiju i koordinaciju unutarnje revizije.


23.svibanja 2007.
SLOVENSKI AMBASADOR U POSJETU ZAGORJU
- Slovenski ambasador u Zagrebu Milan Orožen Adamić danas dolazi u posjet Krapinsko-zagorskoj županiji. Posjet organiziraju Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva i Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije, u čijim će se prostorijama u Krapini na početku posjeta održati sastanak s načelnicima i gradonačelnicima. Nakon toga ambasador će posjetiti Hušnjakovo, Vinoteku te dvorac Vranicani i industrijsku zonu u Svetom Križu Začretju, U Zaboku će se sastati s gradonačelnicima Zaboka i Oroslavja i posjetiti njihove industrijske zone, a posjet završava u Tuheljskim Toplicama.


23.svibanja 2007.
POLICIJSKA UPRAVA KRAPINSKO-ZAGORKSA POZIVA MATURANTE NA DOLIČNO PONAŠANJE
– Sutra maturanti srednjih škola na području Republike Hrvatske obilježavaju završetak škole. Budući da Dan maturanata podrazumijeva spontana okupljanja većeg broja maturanata na javnim mjestima, Policijska uprava Krapinsko-zagorska uputila je priopćenje za javnost, u kojem maturante poziva na dolično ponašanje. Policijski službenici će na mjestima gdje se očekuje okupljanje maturanata u suradnji sa nadležnim inspekcijskim službama posebnu pozornost usmjeriti na remećenje javnog reda i mira, kao i prodaju i konzumiranje alkoholnih pića te duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina. Stoga iz Policijske uprave apeliraju na maturante da svojim ponašanjem ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, te sigurnost građana i imovine, a djelatnike trgovina i ugostiteljskih objekata podsjećaju na zakonske odredbe koje zabranjuju točenje alkohola maloljetnim i pijanim osobama, kao i prodaju duhanskih proizvoda.


23.svibanja 2007.
PROMOCIJA ŽUPANIJSKE MONOGRAFIJE
- U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici danas s početkom u 19 sati, organizira se promocija prve monografije Krapinsko-zagorske županije. Monografija nosi naziv „Povijest, baština i kultura Krapinsko-zagorske županije“, a promociju organiziraju Županija i Muzeji Hrvatskog zagorja.


23.svibanja 2007.
OD SUTRA U BEDEKOVČINI 40. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA
- Sutra se u Bedekovčini otvara jubilarni 40. Sajam i izložba zagorskih vina. Riječ je o najstarijoj takvoj manifestaciji u Hrvatskoj koja kontinuirano okuplja najznačajnije vinogradare Krapinsko-zagorske županije. U Sportskoj dvorani u Bedekovčini, okupit će se vinogradari, proizvođači opreme za vinogradarstvo i podrumarstvo, ljubitelji dobre kapljice i razni stručnjaci koji razmjenonm iskustava doprinose razvoju vinske kulture. U Krapinsko-zagorskoj županiji djeluju 22 udruge vinogradara, a na sajmu će 166 vina izložiti 110 izlagača. Na svečanom otvorenju u 18,00 sati proglasit će se najbolja vina, a po prvi put, nakon duge tradicije bavljenja vinogradarstvom, zagorski će vinari okruniti i svoju Vinsku kraljicu -Tamaru Dominko iz Poznanovca. Sajam, koji se održava pod viskom pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, organizira Grupacija vinarstva i vinogradarstva koja djeluje pri Gospodarskoj komori Krapinsko-zagorske županije.


23.svibanja 2007.
4.IZLOŽBA VINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- Danas od 12 sati u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 bit će održana 4. izložba vina Zagrebačke županije u sklopu koje će biti predstavljena ovogodišnja Zlatna vina.


23.svibanja 2007.
ODBOR ZA MLADEŽ
- Danas će se održati sjednica Odbora za mladež pri Skupštini Zagrebačke županije, a na dnevnom redu je prijedlog odluke o osnivanju županijskog Savjeta mladih te održavanja Ljetne škole za mlade Skupštine europskih regija.


23.svibanja 2007.
JAVNI UVID KRAPINSKIH PROSTORNIH PLANOVA
- Do 4. lipnja na javnom uvidu je prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Krapine. Javni uvid je u prostorijama Grada Krapine radnim danom od 8,00 do 14, 30 sati. Javna uprava i upravna tijela Županije mogu svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe dostaviti do 4. lipnja, a građani i udruge to isto mogu učiniti upisom u knjigu primjedbi te dostavom na adresu Upravnog odjela grada. Javno izlaganje o prijedlogu prostornih planova sa stručnim obrazloženjem bit će 31. svibnja od 16,00 sati u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta.


23.svibanja 2007.
PRIJAVE ZA RAD U SERVISIMA DOBRODOŠLICE
- Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i ove godine prima studente za rad u Servisima dobrodošlice na Graničnom prijelazu Macelj. Prijaviti se mogu redovni studenti s navršenih 18 godina, a osnovni kriteriji su znanje njemačkog i engleskog jezika, komunikativnost, opća znanja o turističkoj ponudi Hrvatske te temeljito znanje o turističkoj ponudi Krapinsko-zagorske županije. Zainteresirani se trebaju osobno javiti u ured Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u Krapinskim Toplicama, gdje do 1.lipnja mogu obaviti prijavu.


23.svibanja 2007.
OD DANAS JAZZ FESTIVAL U SAMOBORU
- Danas u Samoboru počinje 3. jazz festival Samobor 2007. u organizaciji Gradske glazbe Samobor, koja ove godine proslavlja 200-tu obljetnicu djelovanja. Danas će od 20,30 u Caffeu HAVANA na glavnom samoborskom trgu nastupiti sastavi KUAKAUL i Matija Dedić trio. Program će se nastaviti do subote nastupima jazz sastava u Caffeu Havana, a završit će u nedjelju cjelodnevnim programom velikih jazz bendova na Trgu kralja Tomislava u Samoboru.


23.svibanja 2007.
FOTOMONOGRAFIJA O ZABOČKOM DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA
– U sklopu Svibanjskih svečanosti u Zaboku, danas se s početkom u 17 sati, u Dječjem vrtiću Zipkica održava završna svečanost pod nazivom Dvorac duginih boja, na kojoj će se od vrtića oprostiti budući prvašići koji će ove jeseni sjesti u školske klupe. Povodom obilježavanja četrdeset godina postojanja vrtića, sutra će od 17 sati u Gradskoj knjižnici biti predstavljena fotomonografija pod nazivom Zipkica-40 godina zabočkog dječjeg vrtića. Također sutra, u Osnovnoj školi Ksaver Šandor Gjalski svoj koncert će održati Puhački orkestar DVD-a Špičkovina. Početak koncerta je u 20 sati.


23.svibanja 2007.
KONCERT U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU
- Muzej Žitnica iz Svetog Križa Začretja organizator je sutrašnjeg koncerta mezzosopranistice Lee Bulić uz pratnju Darka Domitrovića na glasoviru. Na programu su djela Bacha, Čajkovskog, Bizeta, Domitrovića i drugih. Koncert će se održati u Galeriji Ivan Lovrenčić u Svetom Križu Začretju s početkom u 19,30 sati.


23.svibanja 2007.
IZLOŽBA ZABOČKIH FILATELISTA NA SAJMU VINA U BEDEKOVČINI
– Zabočko filatelističko društvo Zaboky u suradnji s grupacijom vinara i vinogradara pri Gospodarskoj komori Krapinsko-zagorske županije sutra će u sklopu otvorenja Sajma i izložbe zagorskih vina Bedekovčina 2007. otvoriti filatelističku izložbu. Zabočki su filatelisti pripremili jednu vitrinu na temu Sajma vina koja sadrži dosadašnja izdanja Društva. Tom prilikom izdali su i prigodnu poštansku kovertu, kao i žig koji će sutra biti u službenoj upotrebi u poštanskom uredu u Bedekovčini.


23.svibanja 2007.
OTVOREN NATJEČAJ ZA GLAZBENO NATJECANJE „FERDO LIVADIĆ“
- Do 15. lipnja otvoren je natječaj za prijave mladih glazbenih umjetnika za 4. Međunarodno natjecanje „Ferdo Livadić“, koje će se održati u sklopu 32. festivala Samoborska glazbena jesen od 29. rujna do 13. listopada ove godine. Na natjecanje se mogu prijaviti mladi glazbenici svih izvođačkih struka do 26 godina, a ukupan fond nagrada iznosi 25 tisuća kuna. Dobitniku nagrade „Ferdo Livadić“ festival poklanja novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar mladog hrvatskog skladatelja Krešimira Seletkovića te koncert s ansamblom Cantus u Ciklusu „Cantus ansambl&Lisinski“ u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.


23.svibanja 2007.
KONCERT U KERESTINCU
- U Župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kerestincu, večeras će u 19,30 sati koncert održati Krešo Maračić, učenik solo pjevanja Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.


23.svibanja 2007.
SPORT
- Zabočki košarkaši još su bliže ulasku u A1 košarkašku ligu Hrvatske. Sinoć su se vratili iz Crikvenice s pobjedom od 77:76, a uzbudljivu utakmicu riješio je tricom, sa zvukom sirene, Ljubo Prgomet. Odlučujuća utakmica igra se ove subote na zabočkom parketu protiv vodeće Dubrave.


22.svibanja 2007.
KREDITIMA DO VEĆE STOPE RASTA
- Ovih će dana biti raspisan natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita Krapinsko-zagorske županije. Kako je izjavio zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček, definiran je način obračuna kamatne stope i u potpunosti su dogovoreni svi detalji sa sedam banaka. Uvjeti za dobivanje kredita daleko su stroži nego do sada, a predviđeno je šest osnovnih kriterija. Tim kriterijima treba ostvariti što višu stopu gospodarskog rasta, jer ulaganjem 150 milijuna kuna kroz tri godine u malo i srednje poduzetništvo ta stopa trebala bi se povećati za 1,5 do 2 posto.


22.svibanja 2007.
198 PROJEKATA ZA REGIONALNI OPERATIVNI PLAN
- Na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini prezentirana je realizacija dosadašnjih projekata u Regionalnom operativnom planu Krapinsko-zagorske županije. Od ukupno 198 projekta pristiglih u prvom javnom pozivu njih 78, odnosno 40% ima svu potrebnu dokumentaciju te se može početi s njihovom primjenom. Njihova vrijednost iznosi 668 milijuna kuna, a najviše ih je iz područja infrastrukture, zatim poduzetništva, njegovanja kulturne baštine te obrazovanja.Projekte u Regionalni operativni plan prijavilo je 26 jedinica lokalne samouprave, dok općine Tuhelj, Mihovljan, Mače, Lobor i Kraljevec na Sutli, te grad Pregrada nisu prijavili niti jedan projekt. Drugi javni poziv za prijavljivanje razvojnih projekata u Regionalni operativni plan bit će objavljen u petak, a na sutrašnjoj će sjednici Županijskog Poglavarstva raspravljat će se o osnivanju Županijskog tima za predlaganje projekata ROP-a od interesa za Županiju.


22.svibanja 2007.
PROSLAVLJEN DAN GRADA I ŽUPE ZABOK
– Na današnji blagdan Svete Jelene križarice, u Zaboku se proslavio Dan Grada i Župe. Tom prigodom kod centralnog križa na gradskom groblju položeni su vijenci. Ovo je bila prilika da se prisjetimo Zabočana koji više nisu među nama, a koji su ukopali duboke temelje da Zabok bude ono što danas jest i na taj način nas obvezali da mi koji smo danas ovdje učinimo sve da bi Zabok napredovao i dalje te biti mjesto u kojem će živjeti i raditi naše buduće generacije, rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek. Svečanu misu povodom Svete Jelene Križarice predvodili su župnici rodom iz Zaboka, vlč. Stjepan Lončar, Blaž Bartol i mr. Robert Šreter uz svećenike iz Dekanata. Ovogodišnja proslava blagdana Župe i zaštitnice Grada je, kako je rekao zabočki župnik vlč. Marijan Culjak, već priprema za 350. godišnjicu Župe, koja će se obilježiti iduće godine


22.svibanja 2007.
UGOVOR ZARA-e I BANAKA
- Zagrebačka banka i Zagorska razvojna agencija potpisale su ugovor o poslovnoj suradnji kojim određuju uvijete jamstava za kredite subjektima malog gospodarstva. Kredit se odobrava društvima s ograničenom odgovornošću, obrtima, zadrugama, malim obiteljskim gospodarstvima upisanim u Upisnik koja su u sustavu PDV-a te nositeljima samostalnih zanimanja sa sjedištem na području Krapinsko-zagorske županije, čije je poslovanje u skladu s jamstvenom shemom Zagorske razvojne agencije.


22.svibanja 2007.
NOVA ŠKOLA U SALINOVCU
- Jučer je počela izgradnja nove škole u Salinovcu, kraj Ivanca u Varaždinskoj županiji. Kamen temeljac, za školu koja će biti izgrađena na 2600 kvadrata, položio je župan Radimir Čačić. Škola će imati 10 učionica, zbornicu, knjižnicu, kuhinju, blagovaonu i sportsku dvoranu. Vrijednost investicije je preko 26 milijuna kuna, od čega 80% financira Varaždinska županija, a 20% Grad Ivanec kroz najam prostora sljedećih 25 godina.Inače, područnu školu u Salinovcu pohađa 161 učenik u 8 razrednih odjela, a u nastavnom procesu sudjeluje 25 učitelja. – Na današnjoj sjednici Poglavarstva Zagrebačke županije s početkom u 10 sati članovi će između ostalog donijeti zaključak o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj turističkih smještajnih kapaciteta, zatim za poticanje poduzetničkih zona, te Pravilnik o načinu i uvjetima korištenja Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu.


22.svibanja 2007.
MATURANTI VEĆ NA ULICAMA
- Školovanje u devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije ove godine završava ukupno 927 učenika. Iako za njih školska godina završava u četvrtak, oni su počeli slaviti već jučer. Kako se i ove godine očekuje izlazak maturanata na trgove i ulice gradova te u ugostiteljske objekte s ciljem što bučnije proslave mature, policijski službenici narednih će dana posebnu pozornost usmjeriti na remećenje javnog reda i mira. Policija stoga apelira na maturante, da svojim ponašanjem ne ugrožavaju vlastitu sigurnost te sigurnost građana. Prema riječima Ivana Rozijana, ravnatelja Srednje škole Krapina do toga ne bi trebalo doći, jer su u krapinskoj srednjoj školi proveli niz preventivnih akcija, s učenicima su razgovarali djelatnici škole i kontakt policajci, a na njihovom doličnom ponašanju radilo se tijekom čitavog srednjoškolskog obrazovanja, izjavio je Rozijan.


22.svibanja 2007.
MULTIMEDIJALNA UČIONICA I U IVANCU
- Nakon II. Gimnazije, Strojarske i prometne, te Rudarske i kemijske škole u Varaždinu multimedijalnu učionicu dobili su i polaznici Srednje škole Ivanec. U uređenje učionice, od 120 četvornih metara sa 36 umreženih računala, interaktivnom pločom, projektorom i pratećom opremom, uloženo je 520.000 kuna. Inače, Srednja škola Ivanec kroz smjer opće gimnazije i industrijsko- tehničke programe obrazuje 665 učenika. Prema broju gimnazijalaca nalazi se među najboljim školama u Hrvatskoj, dok je po uspjesima na državnim natjecanjima, s tri državne prvakinje iz hrvatskog, biologije i matematike, najbolja u Varaždinskoj županiji.


22.svibanja 2007.
TEČAJ ODVIKAVANJA OD PUŠENJA
- U organizaciji Centra za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije jučer je započeo program odvikavanja od pušenja. Pod motom „I vi možete prestati pušiti“ svakog dana do kraja tjedna u prostorima Centra, u Domu zdravlja Krapinsko - zagorske županije u Krapini, održavaju se predavanja koja će polaznicima pomoći u odvikavanju od pušenja. Voditelj programa je dr. Željko Ćorić, a predavanja svakog dana započinju u 19,00 sati.


22.svibanja 2007.
„PAPUA – NOVA GVINEJA“
- U gradskoj vijećnici u Velikoj Gorici danas od 19 sati predavanje, uz projekciju dokumentarnog filma «Papua- Nova Gvineja“, održat će Davor Rostuhar.


22.svibanja 2007.
PREDOZIRANI 29-GODIŠNJACI
- Jučer iza 10 sati policija je od dežurnog liječnika Doma zdravlja Krapina primila dojavu, da su hitno primljene dvije predozirane osobe. Radi se o dvoje 29-godišnjaka u čijoj je obiteljskoj kući pretragom pronađeno par cigareta i vrećica s marihuanom, četiri šprice s iglama i tri bijela papirića s tragovima gareži. Predozirane osobe su prebačene u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice u Zagrebu i nakon pružene pomoći puštene kući, a policija je protiv njih, zbog zlouporabe opojnih droga, podnijela kaznenu prijavu.


21.svibanja 2007.
ZA IZGRADNJU ŠKOLSKIH OBJEKATA MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA
- Na području Zagrebačke županije velike su potrebe za izgradnju školskih objekata kroz model javno-privatnog partnerstva. Imenovano je i Stručno povjerenstvo za provedbu postupka nabave konzultantskih usluga. Dio potreba za izgradnjom školskih objekata u Zagrebačkoj županiji riješen je prijavom za program kredita Svjetske banke, no još je velik broj onih koje treba izgraditi te se namjerava koristiti model javno-privatnog partnerstva. Za provedbu ovog modela nužne su usluge specijalizirane konzultantske tvrtke koja će provesti postupak javne nabave.


21.svibanja 2007.
KONCERT UZ SVJETSKI DAN KULTURNE RAZNOLIKOSTI
- Krapinsko-zagorska županija od prošle je godine uključena u kampanju Vijeća Europe i Europskog foruma mladih, pod nazivom „Svi različiti, svi jednaki“. Projektima u okviru kampanje među mladima se potiče izgradnja mirnih društava zasnovanih na poštivanju ljudskih prava i različitosti, tolerancija i međusobno razumijevanje. Svjetski dan kulturne raznolikosti i razvitka obilježava se danas, a Krapinsko-zagorska županija tim povodom organizira koncert mlade glazbenice Pauline Puljek, koju su njeno školovanje i nastupi vodili diljem svijeta. Ona će i razgovorom s učenicima pokazati što znači kulturna raznolikost. Koncert se održava od 13 sati u prostorima Osnovne škole Augusta Cesarca u Krapini.


21.svibanja 2007.
POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Na ovotjednoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije izvješće o epidemiološkoj situaciji u prvom tromjesečju ove godine podnijet će predstavnici Zavoda za javno zdravstvo. Također, na dnevnom je redu i izvješće o obavljenoj reviziji prošlogodišnjeg županijskog Proračuna te prijedlog rješenja o osnivanju tima za predlaganje projekata ROP-a od interesa za županiju.


21.svibanja 2007.
PRIVATNI VRTIĆ U VARAŽDINU
- Zamjenik varaždinskog župana Miljenko Ernoić posljepodne će otvoriti dječji vrtić «Mala oaza» u Bartolovcu, kraj Varaždina. Naime, za otvaranje vrtića velike zasluge ima upravo Varaždinska županija, čija je Garancijska agencija vlasnici vrtića, Karin Linet Kosir na investiciju od 1, 5 milijuna kuna izdala garanciju od 204.000 kuna. To je najveća do sad izdana garancija koja je ovoj mladoj poduzetnici omogućila pokretanje vlastitog biznisa, s krajnjim ciljem da u svome vrtiću brine o 60-tero djece i zaposli 9 zaposlenika.


21.svibanja 2007.
U ČETVRTAK OTVORENJE SAJMA VINA U BEDEKOVČINI
- U četvrtak, u 18,00 sati u sportskoj dvorani Srednje škole u Bedekovčini otvara se jubilarni „40. sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2007.“. Pokrovitelj je Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a organizira ga Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije. Sajam traje do subote, a prilikom otvorenja krunu će primiti prva vinska kraljica Krapinsko-zagorske županije Tamara Dominko iz Poznanovca.


21.svibanja 2007.
ČETRDESETI ROĐENDAN ZABOČKOG VRTIĆA
- Zabočki Dječji vrtić i jaslice Zipkica ove godine obilježava četrdeset godina postojanja, povodom čega su narednih dana u sklopu Svibanjskih svečanosti organizirane različite aktivnosti. Sutra se u vrtiću otvara izložba projekta pod nazivom Sve boje i linije našeg vrtića, dok će u srijedu biti upriličena svečanost Dvorac duginih boja, s predstavljanjem CD-a o razvoju zabočkog vrtića. U Gradskoj knjižnici, ovog četvrtka s početkom u 18 sati, bit će predstavljena foto monografija pod nazivom Zipkica-40 godina zabočkog dječjeg vrtića.


21.svibanja 2007.
GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- Danas će se u Vrbovcu održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Zagrebačke županije. Uz informaciju o poslovanju županijske Regionalne razvojne agencije i subvencijama u poljoprivredi, na sjednici će biti izabran predsjednik i potpredsjednik GSV-a Zagrebačke županije. Početak je u 12 sati.


21.svibanja 2007.
SUTRA SE SLAVI DAN GRADA I ŽUPE ZABOK
– Na sutrašnji blagdan Svete Jelene križarice, u Zaboku se slavi Dan Grada i Župe. Proslava je počela u subotu svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a nastavlja se sutra u 10,30 sati polaganjem vijenca kod centralnog križa na gradskom groblju. U 11 sati počinje svečana misa u zabočkoj župnoj Crkvi svete Jelene, a nakon koje će se održati prigodni kulturno- umjetnički program.


21.svibanja 2007.
POTICAJI ZA BILJNU PROIZVODNJU
- Do kraja ovoga mjeseca rok je za podnošenje zahtjeva za novčane poticaje u biljnoj proizvodnji za komercijalna poljoprivredna gospodarstva. Gospodarstva koja su komercijalna i nisu u sustavu dohodovne potpore, a upisana su u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, trebaju do kraja mjeseca predati ispunjen poseban obrazac u službi za gospodarstvo Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji. Da bi se steklo pravo na novčane poticaje potrebno je postići i referentne prinose za pojedine ratarske kulture koji su posebno propisani za pojedine proizvodnje.


21.svibanja 2007.
ODRŽAN KUP VATROGASACA GRADA ZABOKA
– Na sportskom igralištu u Gubaševu u subotu je održan tradicionalni, osmi po redu Kup vatrogasaca Grada Zaboka. Na natjecanju se okupilo 25 ekipa vatrogasaca iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te susjedne Slovenije sa ukupno tristotinjak natjecatelja. Najbolja ekipa u kategoriji Žene A bila je DVD Veliko Trgovišće, a u kategoriji Žene B pobijedila je ekipa DVD-a Regeneracija. U kategoriji Muški DVD A prvo mjesto pripalo je DVD-u Sveti Štefan iz Slovenije, dok je u DVD B kategoriji za muške na prvom mjestu DVD iz Zlatara. Natjecanje je organizirala Vatrogasna zajednica Grada Zaboka.


21.svibanja 2007.
PROSLAVLJENA PETA GODIŠNJICA UDRUGE ZABOČKIH VINARA
– Udruga vinogradara, vinara i podrumara Grozd iz Zaboka u petak je održala svoju redovnu i svečanu skupštinu. Predsjednik Udruge Željko Tomek, njen dosadašnji rad ocijenio je vrlo dobrim, a povećan je i broj novih članova te sada Udruga broji 117 članova. Kao najveći uspjeh zabočkih vinara prošle godine, istaknute su dvije zlatne medalje na međudržavnom natjecanju u Đurđevcu. U planu za ovu godinu je suradnja s drugim Udrugama, daljnja suradnja sa županijskom grupacijom vinara, kao i proširivanje suradnje sa istarskim vinarima iz Poreča, gdje su Zabočani prošle godine sudjelovali na Vinistri. Na skupštini su podijeljena i priznanja osnivačima te diplome najuspješnijima na «Vinarijadi 2007.».


21.svibanja 2007.
SAMOBOR UNIŠTAVA KOMARCE
- Danas i sutra provodi se dezinsekciju komaraca na području grada Samobora. Kako bi se spriječile neugodne posljedice na ljudsko zdravlje, građani trebaju za vrijeme dezinsekcije zatvoriti prozore. Dezinsekcija će se provoditi na područjima Vugrinščaka, šetališta dr. Franje Tuđmana, hotela Lavica, trga Matice Hrvatske, šetališta uz mlinove, u ulici 151. samoborske brigade, na potoku Gradna do Save te na jezerima Bobovica, Otok i Trebež. Također se upozoravaju pčelari da za vrijeme dezinsekcije zatvore košnice, a trudnicama, djeci i podložnima alergijama preporučuje se da ne izlaze


21.svibanja 2007.
VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL
- U organizaciji Anasambla Erato i Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorice od danas do 26. svibnja održat će se Velikogorički brass festival, a počasni gost je Eric Ewazen iz SAD-a.


21.svibanja 2007.
KONCERT SIMFONIJSKOG ORKESTRA
- Koncert Simfonijskog orkestra Zagrebačke županije održat će se sutra u Domu kulture u Ivanić Gradu s početkom u 20 sati.


21.svibanja 2007.
SPORT -
Košarkaši Zabok Zabokya u 8. kolu kvalifikacija za A-1 ligu svladali su Međimurje Vajdu sa 82:67. Budući da je i Crikvenica izgubila kod Dubrave, ekipa KK Zabok Zabokya zauzela je ponovo drugu poziciju. Dva kola prije kraja ulazak u ligu osigurali su košarkaši Dubrave, a zabočki košarkaši su se tome neposredno približili. Već sutra igraju u Crikvenici, dok će posljednju utakmicu igrati na domaćem terenu u subotu protiv vodeće Dubrave.

U subotu je u Sisku održano Hrvatsko prvenstvo u semi contactu za seniore i prvenstvo u light contactu za starije kadete. Kickboxing klub Krapina sudjelovao je s tri člana i osvojio dobre rezultate. Andrea Čvek, u kategoriji light contact za starije kadete do 60 kilograma osvojila je drugo mjesto, a među seniorima u semi contactu u kategoriji do 50 kilograma Petra Švaljek bila je treća, a Jelena Horvat peta.

 

 

 

18.svibanja 2007.
NOVOJ ZAGORSKOJ BOLNICI IPAK 16-SLOJNI CT
- Nakon što se već godinu dana bezuspješno pokušava nabaviti CT uređaj za novu zagorsku bolnicu, čini se da je rješenje na pomolu. Nakon prvotnih razmimoilaženja o tome hoće li CT biti jednoslojni, četveroslojni, šesteroslojni i na kraju 16-slojni i nakon što su poništena dva natječaja za koje nije bilo prihvatljivih ponuda, Ministarstvo je Općoj bolnici Zabok dalo bolnici da sama ide u javnu nabavu CT-a - rekla je Sonja Borovčak, predsjednica Upravnog vijeća. Ministarstvo je za CT uređaj osiguralo tri milijuna i 200 tisuća kuna, a kako je ranijim zaključkom Poglavarstva županija prihvatila osigurati razliku u cijeni između četveroslojnog i 16-slojnog uređaja, u srijedu je donijeta odluka da se u proračunu osigura pola milijuna kuna, koliko nedostaje za suvremeniji uređaj čija je cijena tri milijuna i 700 tisuća kuna.


18.svibanja 2007.
OBVEZNICE ZA VARAŽDINSKU KIRURGIJU
- Kako bi se osigurao novac za dogradnju zgrade kirurgije varaždinske Opće bolnice, Varaždinska će se županija ove godine zadužiti izdavanjem municipalnih obveznica u iznosu od 70 milijuna kuna, ovakav prijedlog Poglavarstva prihvatili su i vijećnici Županijske skupštine. Razlozi za dogradnju Kirurgije su smještaj svih kirurških grana na jednom mjestu. Planira se dogradnja novih 8.500 četvornih metara, gdje će biti uređen i središnji hitni medicinski prijam za potrebe cijele bolnice te novih osam operacijskih sala.


18.svibanja 2007.
300 TISUĆA KUNA POTPORE MINISTARSTVA TURIZMA
- Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta donio je odluku o dodjeli državnih potpora za 2007. godinu u visini od osam milijuna i 450 tisuća kuna za ukupno 171 projekt. Od tih sredstava Krapinsko-zagorska županija dobiva 300 tisuća kuna. U programu poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam tradicijske i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima, sredstva će dobiti Spomenka Štimec za sanaciju kurije u Hraščini-Trgovišču, Turistička zajednica Grada Krapine za projekt „Narodna nošnja Hrvatskog zagorja“, Zvonko Kantoci iz Pregrade za Stari mlin Sutinska te Grad Pregrada za otvaranje Kušaonice meda i vina. U programu poticanja razvoja tematskih turističkih putova 40 tisuća kuna dobio je projekt „Stepinčev put“ Turističke zajednice Marija Bistrica, a u programu poticanja izrade izvornih suvenira Obrt Mahmet iz Marije Bistrice za medičarsku proizvodnju, Udruga Škrinjica iz Donje stubice za projekt „Blago stubičke škrinje“, Obrt Aratisak iz Zaboka za projekt „…i to je hrvatsko“ te Obrt Pothraški iz Huma na Sutli za izradu staklenih boca za suvenire.


18.svibanja 2007.
STO GODINA POLJOPRIVREDNE ZADRUGE SVETI KRIŽ ZAČRETJE
- Prigodnom svečanošću sto godina postojanja danas će obilježiti Poljoprivredna zadruga Sveti Križ Začretje. Sa stogodišnjom tradicijom Poljoprivredna zadruga Sveti Križ Začretje najstarija je na području Hrvatskog zagorja i među najstarijima na prostoru sjeverozapadne Hrvatske, a kroz sve te godine ostavila je traga na razvoju sela i poljoprivrede. Također, ona je jedina u ovom dijelu Hrvatske koja je u minulih sto godina zadržala kontinuitet poslovanja. Pokrovitelj obilježavanja sto godina Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a na današnjoj proslavi, koja započinje u 11,00 sati se očekuje i ministar Petar Čobanković.


18.svibanja 2007.
SASTANAK PREDSJEDNICA SKUPŠTINA
- Tatjana Holjevac, predsjednica Skupštine grada Zagreba danas će posjetiti predstavnike Skupštine Zagrebačke županije na čelu s predsjednicom Palmom Klun Posavec. Nakon radnog sastanka one će obići Područnu školu Stupnik i Staru Karlovačku cestu.


18.svibanja 2007.
SVEČANA SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG VIJEĆA POVODOM DANA GRADA
– Idući utorak, na blagdan Svete Jelene Križarice, u Zaboku se obilježava Dan Grada i Župe. Tim povodom u zabočkoj osnovnoj školi sutra od 18 sati održat će se svečana sjednica, na kojoj će uz članove Gradskog vijeća i Poglavarstva biti brojni gosti i uzvanici. Između ostalog, na sjednici će se dodijeliti priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Povelju Grada Zaboka ove godine dobiva zabočki Dječji vrtić i jaslice Zipkica, a plakete Grada dodjeljuju se Gordani Pavlinić, Zvjezdani Balija, Puhačkom orkestru Zabok i Planinarskom društvu Zagorske steze.


18.svibanja 2007.
PRIJEM ZA MLADE SAMOBORSKE SPORTAŠE
- Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, danas će u 13 sati u Gradskoj vijećnici upriličiti primanje za mlade i nadarene samoborske sportaše. Tom će prigodom potpisati ugovore o poslovnoj suradnji između Grada i samoborskih sportskih nada.


18.svibanja 2007.
PRIZNANJA ZASLUŽNIMA ZA RAZVOJ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- Zagrebačka županija dodjeljuje javna priznanja pojedincima, pravnim osobama, ustanovama i udrugama, zaslužnim za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije, te njeno promicanje u zemlji i svijetu. Prijedloge za dodjelu priznanja mogu podnijeti građani, udruge, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove. Pisani prijedlozi se podnose Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja putem Stručne službe Skupštine Zagrebačke županije, u Ulici grada Vukovara 72 u Zagrebu a rok je 25. svibnja.


18.svibanja 2007.
„NOĆ MUZEJA“ SUTRA I U VARAŽDINU
- Izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin sutra, u subotu 19. svibnja, bit će otvoreni za razgled od 10 do 13 sati. Do promjena dolazi zbog tradicionalne priredbe “Noć muzeja”, koji se na poticaj Francuske muzejske direkcije i Međunarodnoga vijeća muzeja, priređuje sutra u muzejima širom Europe, pa tako i u Varaždinu. Gradski muzej Varaždin svoj će program organizirati u prostoru Staroga grada,u vremenu od 20 sati do ponoći, uz slobodan ulaz.


18.svibanja 2007.
SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA
- U Osnovnoj školi „Josipa Broza“ U Kumrovcu danas se održava peta smotra učeničkih zadruga Krapinsko-zagorske županije. Sudjeluju učeničke zadruge pet osnovnih i dvije srednje škole te dva centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s posebnim potrebama. Mladi zadrugari prikazat će svoja dostignuća vezana uz njegovanje tradicijskih zanata i vještina ovoga podneblja te uzgoja već pomalo zaboravljenih kultura koje su se nekad koristile u ishrani. Smotra je izlučna, odnosno najbolji zadrugari kvalificirat će se na državno natjecanje.


18.svibanja 2007.
FILMOVI ZA DAN MUZEJA
- “O kustosima sve naj” i “Zagorci smo ljudi pravi” dva su dokumentarna filma koja će biti prikazana danas u kino dvorani u Varaždinskim Toplicama. Riječ je o programu uz današnji Međunarodni dan muzeja, koji priređuju Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, te tamošnje Društvo Naša djeca, KUD “Toplice” i Osnovna škola “Antuna i Ivana Kukuljevića”. Projekcije filmova, uz prigodni kulturno- umjetnički program, bit će održane u 10 i 17 sati, uz slobodan ulaz.


18.svibanja 2007.
SUSRET ZAGORSKIH GEODETA
- Sutra se u vinotočju „Škalec breg“ održava 42. susret Zagorskih geodeta koji započinje u 13,00 sati. Susret organizira Državna geodetska uprava, Područni ured za katastar Krapina, Ispostava Zabok.


18.svibanja 2007.
OBILJEŽAVANJE DANA OBITELJI U LOBOR GRADU
- U Domu za psihički bolesne odrasle osobe Lobor Grad sutra će se prigodnim susretom i druženjem korisnika s članovima njihovih obitelji i djelatnika Doma obilježiti Međunarodni dan obitelji. Program započinje svetom misom u 10,30 sati, nakon čega slijedi priredba korisnika Doma te radionica, u sklopu koje će stručni suradnici Doma imati izlaganja o suradnji s obiteljima korisnika te obitelji kao osloncu i podršci u bolesti i starosti.


18.svibanja 2007.
PETA GODIŠNJICA UDRUGE ZABOČKIH VINARA
– Udruga vinogradara, vinara i podrumara Grozd iz Zaboka večeras će održati svoju redovnu i svečanu skupštinu. Na dnevnom redu je izvješće o dosadašnjem radu Udruge, financijsko poslovanje te plan rada za 2007. godinu. Osim toga, bit će podijeljene zahvalnice povodom pete godišnjice rada Udruge te diplome najuspješnijima na «Vinarijadi 2007.».


18.svibanja 2007.
MEĐUNARODNA VATROGASNA VJEŽBA U KRAPINI
- Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapina sutra organizira tradicionalnu, petu međunarodnu vatrogasnu vježbu. U goste krapinskim vatrogascima dolaze kolege iz Austrije i Slovenije, te Đurmanca koji će od 17,00 sati na Festivalskoj dvorani i Gradskoj knjižnici demonstrirati akciju gašenja požara i spašavanja ljudi iz prostora, a od 18,00 sati kod željezničke stanice u Krapini spašavanje povrijeđenih i tehničku intervenciju nakon sudara vlaka i automobila.


18.svibanja 2007.
SAJAM MOGUĆNOSTI
- Zbog održavanja današnje akcije «Sajam mogućnosti» u organizaciji Policijske uprave Zagrebačke, dio Jarunske ceste od ulaza Hrgovići do Hrvatskog sokola zatvoren je za promet od 7 do 16 sati.


18.svibanja 2007.
PROMOCIJA KNJIGE LUJE BOŠNJAKOVIĆA
- U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić večeras od 19 sati bit će uz prigodni glazbeni program tamburaša «Šokadija-Zagreb» održana promocija knjiga lirskih proza Ljudevita Luja Bošnjakovića «Zapisi o zemlji slavonskoj» i zbirke pjesama «Lahor s ravnice».


18.svibanja 2007.
«SVETA HELENA 1557»
- U organizaciji Turističke zajednice Sveti Ivan Zelina ove subote i nedjelje pripremljen je zanimljiv program povodom obljetnice bitke kod Svete Helene. Bit će održan prikaz presudne bitke za obranu od Turaka, replika srednjovjekovnog vojnog logora na prostoru oko istoimene kapele, zatim predstavljanje starih zanata i radionice te šaljivi igrokaz «Gospar je zvonil».


18.svibanja 2007.
DANI JELAČIĆA
- Povodom obilježavanja godišnjice smrti bana Josipa Jelačića, u Novim dvorima sutra od 11 do 22 sata bit će održane radionice keramike u organizaciji tamošnje Udruge likovnih stvaralaca. Od 18 sati bit će otvorena izložba minijatura članova Udruge, a od 19,30 sati u Muzeju Matije Skurjenija pripremljen je koncert «Banu u čast» KUD-a «Ban Josip Jelačić». Misa zadušnica kod kapele Svetog Josipa i polaganje cvijeća bit će u nedjelju od 10,30 sati.


18.svibanja 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
- Povodom obilježavanja Dana Grada, Zabok je ovog vikenda prepun događanja. Danas u 18 sati u zabočkoj Elektri otvara se izložba likovnih radova zabočkog župnika vlč. Marijana Culjaka pod nazivom Neprocjenjiva ljepota duše. U 19 sati slijedi otvorenje kovačnice u Zagorskoj hiži u Dubravi Zabočkoj, koje organizira Ekološko društvo Lijepa naša. Također, u 19 sati u Osnovnoj školi Ksaver Šandor Gjalski započinje produkcija učenika Osnovne glazbene škole. Sutra će svoj prvi javni nastup u svom Gradu imati zabočke mažoretkinje. Program počinje od 10 sati defileom domaćih mažoretkinja i njihovih gostiju Ulicom Matije Gupca, od parka Milana Pripća do glavnog gradskog Trga, gdje će se nastaviti program. Gradski zbor Gjalski pripremio je koncert koji će se održati u župnoj crkvi Svete jelene križarice, s početkom u 19,30. sati.


18.svibanja 2007.
NASTAVLJA SE OLD BONES FESTIVAL
- Večeras se u Neandertal pubu na Hušnjakovom u Krapini, nastavlja Old bones festival, pod radnim nazivom «Rockom u borbi protiv cajki 2007.». Old bones festival održava se svakog petka uz nastup zagorskih rock glazbenih sastava, a večeras nastupaju Mungos Blues Brothers Band. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a završni Open Air koncert održat će se 21., 22 i 23. lipnja, na kojem će nastupiti svi izvođači, uz goste sa hrvatske rock pozornice.


18.svibanja 2007.
KONCERT U SAMOBORSKOJ FRANJEVAČKOJ CRKVI
- Komorni sastavi Glazbene škole Ferdo Livadić održat će večeras u 20 sati koncert u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.


18.svibanja 2007.
BALET HAMLET U JASTREBARSKOM
- U sklopu ciklusa «Glazbeni prsten Zagrebačke županije» sutra od 19,30 sati u dvorani Centra za kulturu u Jastrebarskom može se pogledati predstava «Hamlet» Petra Iljiča Čajkovskog kojeg će izvesti baletna trupa Croatia.


18.svibanja 2007.
POKAZNA VATROGASNA VJEŽBA
- Vatrogasna zajednica Grada Samobora organizira ove nedjelje u Samoborskom Otoku pokaznu vježbu u kojoj će sudjelovati dobrovoljna vatrogasna društva iz Otoka, Samobora, Bregane, Galgova i Ruda, te Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora. Početak vježbe je u 10 sati, uz vatrogasnu sirenu, kraj Vatrogasnog doma.


18.svibanja 2007.
KONCERT NA VINSKOM VRHU
- Iz ciklusa "Upoznajmo orguljsku baštinu Hrvatskog zagorja – orgulje Heferer 2007." ove se nedjelje na Vinskom Vrhu, kraj Marije Bistrice u kapeli Majke Božje, s početkom u 19,00 sati, organizira koncert u sklopu kojeg će nastupiti Ženska vokalna grupa Fiole i orguljašica Gorana Vidnjević Fabijanić,


18.svibanja 2007.
KONCERT SAMOBORSKE JEKE
- Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, Samobor organizira ove nedjelje u 20 sati u kino dvorani u Samoboru cjelovečernji koncert. HPD Jeka nastupit će uz tamburice Ferde Livadića, a gosti koncerta su učenici Glazbene škole Ferdo Livadić.


18.svibanja 2007.
IZLOŽBA RUČNIH RADOVA
- Ove nedjelje, 20 svibnja u Pučkom domu Kloštar Ivanić od 12 sati bit će otvorena izložba ručnih radova.


18.svibanja 2007.
SPORT
- Košarkašima Zabok Zabokya sutra u goste dolazi Međimurje Vajda koji su zaposjeli drugu poziciju zahvaljujući pobjedi nad prvoplasiranom Dubravom i boljoj koš-razlici od ekipe iz Zaboka. Zabočki košarkaši u 7. kolu izgubili su od Mislav Europlina sa 86:72, a Cirkvenica je pobijedila Dardu pa su bodovno izjednačeni Međimurje Vajda, KK Zabok-Zaboky i Crikvenica. Druga pozicija po završetku kvalifikacija omogućava ulazak u A-1 ligu. Sutrašnja utakmica igra se na parketu dvorane zabočke Osnovne škole, a početak je u 19 sati.


17.svibanja 2007.
REKONSTRUKCIJA HIDROTERAPIJE U BOLNICI KRAPINSKE TOPLIC
E - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u srpnju kreće u adaptaciju hidroterapije, rekao je jučer na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije ravnatelj bolnice Marcel Majsec. Hidroterapija je iz 1976. godine, kada je većina pacijenata bila pokretna, a danas ih je preko 80% nepokretno ili teško pokretno, tako da je nužna prilagodba prostora. U vrijeme rekonstrukcije pacijenti neće biti uskraćeni za hidroterapiju koja će se obavljati u dva bazena u staroj zgradi, na dječjem odjelu te u hotelu Aquae Vivae. Rekonstrukcija, zbog koje će se bolnica kreditno zadužiti za sedam milijuna kuna, trebala bi početi 1. srpnja, a rok za završetak je 90 dana.


17.svibanja 2007.
RIJEŠENO PITANJE DUGOVANJA ZIVT-a PREMA GRADU ZABOKU Ovaj je tjedan Gradu Zaboku dostavljen konačni prijedlog ugovora sa ZIVT-om u stečaju, prema kojem će se dugovanje za komunalnu naknadu od 657 tisuća kuna prebiti zamjenom za zemljište za cestu koja će prolaziti kroz ZIVT, a njen drugi krak prema industrijskoj cesti. Prema riječima zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka, Grad će sa Poduzetništvom Tomek , s obzirom da ulazi u suvlasništvo, potpisati sporazum, kako bi se točno definirale parcele i zemljište u obuhvatu tih cesta. Ovime će se omogućiti definiranje kupoprodajnog ugovora između Poduzetništva Tomek i stečajnog upravitelja koji bi se, kako je najavljeno, trebao zaključiti idući tjedan. Time bi najkasnije mjesec dana nakon zaključenja, uključivši i žalbeni rok od osam dana, trebalo uslijediti ispunjavanje obveza prema bivšim radnicima ZIVT-a.


17.svibanja 2007.
ZAJEDNIČKI SUSTAV ODVODNJE
- Odluku o odvodnji otpadnih voda za Grad Dugo Selo i općinu Rugvica prihvatilo je Poglavarstvo Zagrebačke županije, a cilj je da se uspostavi zajednički sustav odvodnje i izgradi centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ovu odluku trebaju potvrditi i članovi Skupštine Zagrebačke županije.


17.svibanja 2007.
PRIMOPREDAJA BISTE IVE ROBIĆA
- U Muzeju grada Zagreba danas će se održati primopredaja biste Ive Robića, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću bistu predaje opatijski gradonačelnik Amir Muzur u znak prijateljstva dvaju gradova te povodom otvotenja izložbe «Mister Morgen –Ivo Robić».


17.svibanja 2007.
SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA
- U Osnovnoj školi „Josipa Broza“ U Kumrovcu sutra se održava peta smotra učeničkih zadruga Krapinsko-zagorske županije. Za sudjelovanje su se prijavile učeničke zadruge pet osnovnih i dvije srednje škole te dva centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s posebnim potrebama. Mladi zadrugari prikazat će svoja dostignuća, koja su uglavnom vezana uz njegovanje tradicijskih zanata i vještina ovoga podneblja, te uzgoja već pomalo zaboravljenih kultura koje su se nekad koristile u ishrani. Smotra je izlučna, odnosno najbolji zadrugari kvalificirat će se na državno natjecanje.


17.svibanja 2007.
„IZNENAĐENJE“ U AUGUSTINČIĆEVOJ GALERIJI
- Sutra, na Međunarodni dan muzeja, u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, u sklopu muzejsko-edukativne igre „Iznenađenje“ organizira se prigodno vodstvo kroz izložbu Božidara Pejkovića. Naime, tom izložbom Galerija sudjeluje u „Iznenađenju“ koje okuplja 59 muzeja, galerija i arhiva širom Hrvatske, te njome ujedno odgovara ovogodišnjoj temi Međunarodnog savjeta za muzeje „Muzeji i univerzalna baština“. Prilika je to da posjetitelji iz prve ruke, uz vodstvo autora, upoznaju koncepciju izložbe koja može iznenaditi, pa i začuditi. U galeriji je postavljena Augustinčićeva skulptura koja je nekad stajala na istom mjestu, no ne u istom obliku i na isti način. Namjera izložbe je potaknuti na razmišljanje o vrijednostima sadržanim u onome što baštinimo i o našoj odgovornosti prema baštini za buduće generacije.


17.svibanja 2007.
ZAPOČINJE 11. HGF U ZABOKU
- U Zaboku sutra započinje 11. Hrvatski glazbeni festival, koji će i ove godine okupiti velik broj rock i pop sastava iz cijele Hrvatske. U konkurenciji je ukupno 24 sastava od kojih će se svake subote predstaviti njih šest, a po jedan proglašeni pobjednik svake od četiriju izlučnih večeri nastupit će u finalu 16. lipnja. Otvorenje ovogodišnjeg HGF-a bit će u 20 sati u kino dvorani u Zaboku, a na otvorenju će svirati dosadašnji pobjednici i zagorski rock sastavi Urok, T kao krava, ZVIS Zagorski list, Flying Rabbit i Proximity.


17.svibanja 2007.
V. GLAZBENE SVEČANOSTI MILKA TRNINA
- Dokumentarna izložba iz Muzeja grada Zagreba V.Glazbene svečanosti Milka Trnina bit će otvorena večeras od 19 sati u Domu kulture u Ivanić Gradu. Može se posjetiti do 29. svibnja.


17.svibanja 2007.
«DAJTE NAJTE»
- U Foto-kino-video klubu Zaprešić večeras od 20 sati bit će održana promocija knjige poezije Čede Ostreša «Dajte najte».


17.svibanja 2007.
AKTIVNOSTI SAMOBORSKE KNJIŽNICE
- Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor danas će u 19 sati biti predstavljena knjiga Iran, autorice Ivone Deak, uz putopisno predavanje i fotografije s putovanja.


17.svibanja 2007.
„MOŽE I DRUGAČIJE“
- Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi „Augusta Cesarca“ u Krapini sutra organizira koncert pod nazivom „Može i drugačije“. Koncert će se u predvorju škole održati s početkom u 19,00 sati.


17.svibanja 2007.
35. GODINA SAMOBORSKIH FOLKLORAŠA
- Povodom 35. obljetnice djelovanja, ove subote u 17 sati Folklorni ansambl Mladost iz Samobora, održat će koncert na Trgu kralja Tomislava u Samoboru. Uz domaćine, Folklorni ansambl Mladost, nastupit će i njihovi gosti: Folklorni ansambl Turopolje, KUD Šiljakovina, Kulturno društvo Sveta Nedelja i KUD Oton Župančić iz Artiča u Sloveniji.


17.svibanja 2007.
POKLON KONCERT RADIO ZABOKA
- Povodom proslave Dana Grada Zaboka i 45. godišnjice Radio Zaboka, Radio Zabok organizira koncert domaćih glazbenih sastava. Poklon koncert građanima Zaboka održat će se ove nedjelje u Restoranu Kušan u Lugu Zabočkom, a za dobro raspoloženje i zabavu pobrinut će se popularni zagorski izvođači; Optimisti zagorja, For Ka, Andrija Kos i Duša band, Levis band, Ivan Benc i grupa Domino. Početak koncerta je u 19 sati uz izravan radijski prijenos u sklopu emisije Igrajte nam mužikaši Radio Zaboka. Ulaz je besplatan.


17.svibanja 2007.
MEĐUNARODNA VATROGASNA VJEŽBA U KRAPINI
- Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapina ove subote organizira tradicionalnu, petu međunarodnu vatrogasnu vježbu. U goste krapinskim vatrogascima dolaze kolege iz Austrije i Slovenije, te Đurmanca, koji će od 17,00 sati na Festivalskoj dvorani i Gradskoj knjižnici demonstrirati akciju gašenja požara i spašavanja ljudi iz prostora, a od 18,00 sati kod željezničke stanice u Krapini spašavanje povrijeđenih i tehničku intervenciju nakon sudara vlaka i automobila.


16.svibanja 2007.
U ŠEST GODINA 28 MILIJUNA KUNA SUBVENCIJA U POLJOPRIVREDI
- Na posljednjoj sjednici Poglavarstva Zagrebačke županije prihvaćeno je izvješće o provođenju županijskih subvencija u poljoprivredi od 2001. do 2006. godine na što je u šest godina utrošeno 27 milijuna 907 tisuća 219 kuna. Iz godine u godinu uočen je porast subvencija čiji je ukupni iznos povećan u proteklih 6 godina za 3,5 puta i prošle je godine iznosio preko 7 milijuna kuna. Najviše se subvencionira stočarstvo s 44 posto, biljna proizvodnja s 35 posto, a potom su subvencije za ruralni razvitak i šumarstvo. U Zagrebačkoj županiji zahvaljujući subvencijama podignuto je 202 hektara vinograda, 169 hektara voćnjaka i 46 hektara novih jagodnjaka.


16.svibanja 2007.
DANAS POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Za danas je najavljena sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije. Na dnevnom je redu prijedlog suglasnosti županijskom Domu zdravlja za organizaciju hitne medicinske pomoći, a članovi Poglavarstva razmotrit će i prijedlog za kreditno zaduživanje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u svrhu rekonstrukcije i obnove prostora hidroterapije. Također, bit će govora o vodoopskrbi, programu razvoja malog i srednjeg poduzetništva, organizaciji prijevoza učenika osnovnih škola za naredno razdoblje i isplati regresa za godišnji odmor zaposlenicima Županije.


16.svibanja 2007.
DOGRADNJA VARAŽDINSKE GIMANZIJE
- Danas počinje dogradnja jedne od najstarijih škola u ovome dijelu Europe, I. Gimnazije Varaždin, koja će dobiti čak tri tisuće kvadrata novog učioničkog prostora, a gradit će se po modelu javno-privatnog partnerstva. Škola će do početka nove školske godine dobiti i školsko- sportsku dvoranu, od 1.200 četvornih metara, čija je izgradnja počela u rujnu prošle godine. Inače, riječ je o jedinoj srednjoj školi u Hrvatskoj koja učenicima nudi program Međunarodne mature, dvogodišnji program na engleskom jeziku, čija svjedodžba omogućava izravan upis na 100-tinjak svjetskih fakulteta.


16.svibanja 2007.
GRADONAČELNIK DARIVAO ZABOČKU DJECU
– Darivanje novorođene djece već je dugogodišnji zabočki običaj, kojeg je gradonačelnik Ivan Hanžek u Dječjem vrtiću Zipkica nastavio jučer darivanjem 51 djeteta s područja Grada Zaboka. Prijemom roditelja i najmlađih Zabočana, od kojih je čak 44 novorođenčadi, nastavila se dvanaestogodišnja tradicija darivanja, a svoj doprinos ovoj akciji dalo je i gradsko Društvo Naša djeca. Djeca su na poklon dobila zlatni grb Grada te slikovnicu “Prava svakog djeteta”.


16.svibanja 2007.
POGLAVARSTVO GRADA KRAPINE
- Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Poglavarstva Grada Krapine između ostalog je donošenje odluke o odabiru najpovoljnije ponude za izvođenje radova na proširenju javne rasvjete na području grada. Također, Gradsko poglavarstvo očitovat će se o kriterijima i načinu isplate pomoći za ogrjev za 2007. godinu te o zahtjevu Udruge mladih za financijsku pomoć prilikom organizacije ovogodišnje Maturijade. Poglavarstvo će raspravljati i o sklapanju ugovora o zakupu zemljišta od HŽ-a u svrhu uređenja prostora parkirališta


16.svibanja 2007.
OSNIVANJE POVJERENSTAVA
- Na današnjoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije raspravljat će se o osnivanju gradskih i općinskih povjerenstava. Početak je 13 sati.


16.svibanja 2007.
DANI DJEČJIH CRKVENIH ZBOROVA
- U donjostubičkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva od danas do nedjelje održavaju se II. Dani dječjih crkvenih zborova. Danas nastupa Dječji zbor župe Majke Božje kraljice Hrvata iz Remetinca, a sutra Dječji crkveni pjevački zbor Ivan Bradica iz Svetog Križa Začretja. Domaći Dječji zbor Angelusi nastupa u petak, u subotu Dječji zbor Anđeli srca iz Zajezde, a u nedjelju Zbor Zagrebački dječaci. Početak svih koncerata je u 20 sati.


16.svibanja 2007.
PREZENTACIJA PROJEKTA PRAĆENJA ZLATOVRANE
- U petak se u Krapini organizira prezentacija Projekta „Praćenje stanja zlatovrane na području Krapinsko-zagorske županije“, te predstavljanje plakata i letka vezanih uz projekt. Način njegove provedbe prezentirat će Dragan Radović, ravnatelj Zavoda za ornitologiju HAZU-a a u sklopu prezentacije predstaviti će se praćenje stanja zlatovrane. Inače, ovim projektom Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU-a provodi praćenje stanja ptice koja se nalazi na popisu najugroženijih u Europi i za koju se pretpostavlja da se u našoj zemlji gnijezdi još samo na području Hrvatskog zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske županije. Predstavljanje je organizirano povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.


16.svibanja 2007.
SPAS ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE
- Za investicijsko održavanje skloništa za napuštene životinje udruge “Spas” iz Varaždina, te za provođenje programa sterilizacije pasa u Romskom naselju Strmec Podravski, Varaždinska je županija Udruzi dodjelila 25.800 kuna. Naime, udruga ''Spas'' , premda djeluje u Varaždinu, zbrinjava napuštene i izgubljene životinje iz cijele županije.


16.svibanja 2007.
ČUDESNA BAJKA
- U Domu kulture u Ivanić Gradu danas od 11 sati može se pogledati predstava za djecu «Čudesna bajka» kazališta «Svarog».


16.svibanja 2007.
KONCERT «VIRTUOSO»
- Koncert iz ciklusa «Virtuoso» - hrvatski skladatelji može se posjetiti sutra u dvorani Galženica u Velikoj Gorici od 19 sati i 30 minuta.


16.svibanja 2007.
UPISI U SAMOBORSKU GLAZBENU ŠKOLU
- U Glazbenoj školi Ferde Livadića u Samoboru danas će se održati provjera glazbenih sposobnosti za upis učenika u prve razrede škole. Provjera će se održati od 17 do 18 sati i 30 minuta u prostorijama škole na Trgu Matice hrvatske 3.


16.svibanja 2007.
TRADICIONALNI KUP VATROGASACA GRADA ZABOKA
- Na sportskom igralištu u Gubaševom ove subote održat će se tradicionalni 28. po redu Kup vatrogasaca Grada Zaboka. Na natjecanju će se okupiti tridesetak ekipa vatrogasaca svih uzrasta, kategorija i klasa iz Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Varaždinske županije te susjedne Slovenije. Program natjecanja započinje od 17 sati.


16.svibanja 2007.
PROSLAVA SREBRNOG PIRA U ZABOKU
- U zabočkoj župnoj crkvi Svete Jelene Križarice bit će upriličena svečana proslava 25. godišnjice braka, a odnosi se na bračne parove koji su vjenčani 1982. godine i žive na području Župe Zabok. Srebrni pir ove će subote proslaviti jedanaest zabočkih parova, a svečanu misu proslave 25. godišnjice braka, koja počinje u 19 sati, predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.


16.svibanja 2007.
HUMANITARNI RALLY ZA „NOVU BUDUĆNOST“
- Organizacijom humanitarnog rallya Lions Club Samobor prikupljat će se sredstva za Udrugu za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvan vlastite obitelji, „Nova budućnost“. Lions rally Samobor 2007. održat će se ove subote, 19. svibnja sa startom na Trgu kralja Tomislava, a ciljem u Bio parku Divlje vode. Vozit će se od Samobora preko Ruda do Cerja i nazad u Samobor, a potom kroz Breganu, preko Stojdrage do Divljih voda. Vozači će kotizacijom od 150 kuna pomoći rad udruge Nova budućnost.


16.svibanja 2007.
SPORT
– Danas u 17,00 sati nogometaši Zagorca iz Krapine igraju prvu finalnu utakmicu županijskog kupa protiv ekipe Klanjca. Uzvrat slijedi kroz tjedan dana, 23. svibnja također u 17,00 sati u Klanjcu.

Proteklog vikenda na Jezerima u Bedekovčini održano je prvenstvo Krapinsko-zagorske Županije u lovu ribe udicom na plovak za kadete, juniore i seniore te casting za kadete. U lovu ribe kod kadeta prva je bila ekipa bedekovčanskih "Jezera", druga "Pastrva-Maplast" iz Donje Stubice, treća "Krapina", četvrta "Štuka" Konjšćina, peta "Pastrva" Zlatar i šesti "Šaran" iz Budinščine.
Kod seniora prva je bila ekipa zlatarske "Pastrve", drugi Šaran Budinščina, treći „Žabec“ Lug Zabočki, četvrta „Pastrva-Maplast“ Donja Stubica, peta „Jezera“ Bedekovčina, šesti „Klen“ Oroslavje itd.
U castingu su nastupile četiri ekipe i to „Jezera Bedekovčina“, „Pastrva-Maplast“ Donja Stubica, „Krapina“ i „Pastrva“ iz Zlatara. Ekipno prva je bila ekipa „Jezera“ , druga „Pastrva-Maplast“, treća Krapina i četvrta Pastrva. Pravo nastupa na prvenstvu Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak ostvarile su ekipe kadeta „Jezera“ Bedekovčina, „Pastrva-Maplast“ Donja Stubica i "Krapina", a na prvenstvu Hrvatske u bacačkim disciplinama „Jezera“, „Pastrva-Maplast“, „Krapina“ i zlatarska „Pastrva“ Juniorska ekipa „Jezera“, te seniorske ekipe „Pastrve“ Zlatar, „Šarana“ Budinščina i „Žabec“ iz Luga Zabočkog ostvarile su pravo nastupa na Zoni II kvalifikacije za prvenstvo države koje će se ove godine održati na Jarunu.


15.svibanja 2007.
NA GRANIČNOM PRIJELAZU GRUŠKOVJE/MACELJ ZAPLJENJENO 16 KILOGRAMA HEROINA
- U kabini kamiona koji je vozio turski državljanin, slovenska granična policija u petak je na graničnom prijelazu Gruškovje/Macelj otkrila i zaplijenila 16 kilograma heroina, objavila je jučer policijska uprava Maribor. Kako je na konferenciji za novinare izjavio načelnik sektora tamošnje kriminalističke policije Marjan Fank, prilikom kontrole vozila koje je na granični prijelaz došlo s hrvatske strane u kabini kamiona u putnoj torbi nađeno je 30 većih paketića heroina. Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na 165 tisuća eura, a prodajom "na malo" dostigla bi vrijednost od oko pola milijuna eura. Ovo je prva ovogodišnja zapljena droge na graničnom prijelazu Gruškovje/Macelj, rečeno je na konferenciji za novinare, te istaknuto da je ovo dokaz kako je tzv. balkanska ruta prijevoza droge s Bliskog istoka u zapadnu Europu preko Hrvatske i Slovenije još uvijek aktualna.


15.svibanja 2007.
SIGURNOST PROMETA KROZ ŽUPANIJU TIJEKOM TURISTIČKE SEZONE
- Danas se u Krapini organizira sastanak na kojem će biti govora o pripremama za odvijanje i sigurnost pojačanog prometa kroz Krapinsko-zagorsku županiju na autocesti Zagreb – Macelj i paralelnim cestovnim pravcima tijekom predstojeće turističke sezone. Uz predstavnike Krapinsko-zagorske županije, sastanku će prisustvovati predstavnici nadležnih Ministarstava, Hrvatskih cesta, koncesijskog društva AZM, izvoditelja radova na autocesti Pyhrn Motorway-a i Županijske uprave za ceste.


15.svibanja 2007.
PREDSTAVLJANJE KANDIDATKINJA ZA VINSKU KRALJICU
– Danas, s početkom u 14,00 sati u Gornjoj Stubici održat će se prvo predstavljanje kandidatkinja za izbor Vinske kraljice Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija ove je godine u suradnji s udrugama vinara i vinogradara po prvi put pokrenula izbor Vinske kraljice s ciljem promocije vina i vinogradarstva. Proglašenje Vinske kraljice bit će na dan otvaranja jubilarnog 40. Sajma i izložbe vina u Bedekovčini, 24. svibnja. Na raspisani natječaj prijavilo se šest kandidatkinja, iz Svetog Križa Začretja, Petrovskog, Donje Stubice, Pregrade i Hraščine.


15.svibanja 2007.
ZA OSMIJEH U OBITELJI
- Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji danas organizira okrugli stol pod nazivom „Za osmijeh u obitelji“. Na okruglom stolu koji se s početkom u 10,00 sati održava u Gradskoj knjižnici u Krapini, govorit će predstavnici županijskog Obiteljskog centra, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg centra „Gustav Krklec“ iz Krapine, Policijske uprave Krapinsko-zagorske, a mogu se uključiti i roditelji sa svojom djecom.


15.svibanja 2007.
MEDICINA I TEHNIKA
- Jubilarni 35. međunarodni specijalizirani sajam Medicina i Tehnika na Zagrebačkom velesajmu otvorit će sutra ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić. Partner sajma je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na Medicini i Tehnici, stručnom sajmu velikog ugleda u regiji sudjeluje 420 izlagača iz 31 zemlje. Uz niz stručnih predavanja i seminara, natjecanja ekipa Hitne medicinske pomoći, za široku publiku organizirano je niz besplatnih liječničkih pregleda, dijagnostike i stručnih savjeta te predstavljanje Zaklade Ane Rukavine .


15.svibanja 2007.
DAN OTVORENIH VRATA SAMOBORSKE VATROGASNE ZAJEDNICE
- Danas će Vatrogasna zajednica Grada Samobora obilježiti radnom sjednicom Predsjedništva i Zapovjedništva svoj dan, kada je 1929. godine osnovana Vatrogasna župa Samobor. Već tradicionalno, vatrogasna zajednica Samobor tom prigodom organizira i Dan otvorenih vrata u svojim dobrovoljnim društvima, gdje će školarci moći vidjeti kako i s čim vatrogasci rade.


15.svibanja 2007.
ZABOČKI OSNOVCI PRVI NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ BIOLOGIJE
- Nakon već postignutih zavidnih rezultata iz ekologije, učenici Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju i smotri iz biologije održanom u Šibeniku. U kategoriji botanike, učenici Dario Vrbanec iz osmog i Dino Čuček iz sedmog razreda, pod vodstvom mentorice Božene Dragčević, predstavili su istraživački rad pod nazivom „Stanište kockavice u okolici Zaboka“. Za postignute rezultate, zabočke osnovce je Državni zavod za zaštitu prirode pozvao u Varaždin na Dan biološke raznolikosti koji će se održati 22. svibnja.


15.svibanja 2007.
DOGRADNJA RUDARSKE I KEMIJSKE ŠKOLE
- Jučer je započela i dogradnja varaždinske Rudarske i kemijske škole. Dogradit će se 11 učionica s pratećim prostorom, površine 1.300 kvadratnih metara, a bit će obnovljeno i 300 kvadrata postojećeg prostora. Vrijednost investicije je oko 8 milijuna kuna, a rok za završetak radova 1. prosinac ove godine, od kada će više od 750 učenika Rudarske i kemijske škole pohađati nastavu u jednoj smjeni. Škola je dobila i multimedijalnu učionicu, treću u varaždinskim srednjim školama. U učionici je 36 računala s opremom, za koju je županija osigurala 250.000, a škola 100.000 kuna.


15.svibanja 2007.
DAN OTVORENIH VRATA SREDNJE ŠKOLE PREGRADA
- Srednja škola Pregrada sutra organizira Dan otvorenih vrata, namijenjen prvenstveno učenicima osmih razreda osnovnih škola te njihovim roditeljima. Učenici i njihovi nastavnici bit će na raspolaganju posjetiteljima te odgovarati na sva njihova pitanja i nedoumice koje još postoje oko odluke o upisu u srednju školu.Također, posjetitelji će moći vidjeti različite izložbe,prezentacije i radove koje su učenici pripremali tijekom ove školske godine, a u 18,00 sati organizira se već tradicionalna revijalna utakmica između Rukometnog kluba zagreb i Rukometnog


15.svibanja 2007.
KREŠIMIR LAZAR U PALAČI ERDODY
- U Ciklusu komorne glazbe, Koncertnog ureda i Glazbene škole iz Varaždina, večeras je na rasporedu koncert poznatog varaždinskog violončelista Krešimira Lazara i zagrebačke pijanistice Srebrenke Poljak. Na repertoaru koncerta su djela troje poznatih hrvatskih skladatelja; Ive Mačeka, Dore Pejačević, te Davora Bobića, čije je djelo ujedno i praizvedba. Koncert će se održati u Palači Erdody, s početkom u 19.30, uz slobodan ulaz.


15.svibanja 2007.
PRVI JAVNI NASTUP ZABOČKIH MAŽORETKINJA
- Povodom obilježavanja Dana grada, Mažoretkinje Grada Zaboka ove će subote prvi puta nastupiti pred domaćom publikom. Program se održava na glavnom gradskom Trgu Ksavera šandora Gjalskog, a svoje koreografije uz pratnju puhačkog orkestra, osim Zabočkih, predstavit će i Desiničke te Oroslavske mažoretkinje. U defileu će im se pridružiti i mažoretkinje iz Dubrovčana. U glazbenom programu nastupaju Iva Ranogajec, Juraj Galina i Ivan Benc. Program započinje od 10,30 sati.


15.svibanja 2007.
«IVANIĆ-GRAD – NEKAD I SAD»
- U županijskom Turističkom uredu u Preradovićevoj 42 u Zagrebu danas u 12 sati bit će otvorena izložba «Ivanić Grad nekad i sad», povodom Dana grada 8. lipnja. Bit će predstavljen kronološki pregled Ivanić-Grada kroz fotografije, te proizvodi starih obrta «Stara cehovska škrinja».


15.svibanja 2007.
KONCERT U GALERIJI PRICA
- Koncertna direkcija Zagreb i Pučko otvoreno učilište Samobor organizatori su današnjeg koncerta u galeriji Prica u Samoboru. Koncert violončeliste Trey Lee-ja i pijaniste Hansa Eijsackersa počinje večeras u 20 sati, a na repertoaru će biti djela Roberta Schumanna, Jure Tkalčića i Cesara Francka.


15.svibanja 2007.
«DUŠE INDIJANACA»
- U Gradskoj vijećnici Velike Gorice danas od 19 sati predavanje uz projekcije «Duše Indijanaca» održat će Damir Krivdić iz Kulturne udruge «Nova Akropola».


15.svibanja 2007.
NEPROCJENJIVA LJEPOTA DUŠE
- Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Matica hrvatska Zabok, u dvorani Elektre u Zaboku organiziraju izložbu likovnih radova zabočkog župnika, velečasnog Marijana Culjaka, pod nazivom „Neprocjenjiva ljepota duše“. Izložba se otvara u petak, u 18,00 sati, a u glazbenom dijelu programa, nastupa Zbor mladih zabočke župe Svete Jelene Križarice. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva od prodaje namijenjena su nabavi opreme za novu zagorsku bolnicu na Bračku.


15.svibanja 2007.
KAZALIŠTE ŽAR PTICA U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU
- Povodom Međunarodnog dana obitelji Društvo Naša djeca iz Svetog Križa Začretja organizira kazališnu predstavu, koja će se održati danas, s početkom u 18 sati u predvorju tamošnje osnovne škole. Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba izvest će predstavu Vesela bajkovnica. U programu nastupaju i predškolska djeca, a nakon predstave organiziran je ples za mališane uz degustaciju kolača.


15.svibanja 2007.
TEŠKA PROMETNA NESREĆA U VARAŽDINU
- Prema neslužbenim informacijama, jedna je ženska osoba smrtno stradala u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros dogodila u Varaždinu, na raskrižju Hallerove aleje i ulice Ratimira Hercega. Uzrok je bio oduzimanje prednosti prolaska, a u nesreći su i tri osobe ozlijeđene.


15.svibanja 2007.
SPORT
– Nakon odigranih šest kola Kvalifikacijske lige, sa četiri pobjede i dva poraza, košarkaši Zabok Zabokya nastavljaju borbu za ulazak u A-1 ligu. Danas gostuju u Splitu, a snage će ponovno odmjeriti protiv Mislav Europlina.


14.svibanja 2007.
UZ TUĐMANOVU 85-u OBLJETNICU ROĐENJA OBNOVA STARE ŠKOLE U VELIKOM TRGOVIŠĆU
- U povodu 85. rođendana prvog hrvatskog predsjednika i osnivača Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom stranke Ivom Sanaderom, danas u 10,00 sati položit će vijence na grob Franje Tuđmana na Mirogoju, a u 11,00 sati na bistu ispred njegove rodne kuće u velikom Trgovišću. U 11,30 predstavit će projekt obnove stare škole u Velikom Trgovišću.


14.svibanja 2007.
TEMATSKA SJEDNICA SABORA O PODJELI HRVATSKE NA STATISTIČKE REGIJE
- Za danas je najavljena tematska sjednica Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora na kojoj će biti govora o nacionalnoj klasifikaciji prostornih jedinica za statistiku. Predstavnici Državnog zavoda za statistiku na sjednici će iznijeti podatke na bazi kojih je određena podjela Hrvatske na statističke regije. Inače, Krapinsko-zagorska županija izrazila je nezadovoljstvo klasifikacijom prema kojoj ona pripada regiji Sjeverozapadna Hrvatska uz grad Zagreb i Zagrebačku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju, jer postoji realna mogućnost da ta regija vrlo brzo postigne 75% BDP-a EU-a, zbog čega Krapinsko-zagorska županija više neće imati uvjete za povlačenje sredstava iz EU fondova. Županija je stoga zatražila promjenu statističkih regija na način da se Zagreb izdvoji iz Sjeverozapadne regije u zasebnu statističku jedinicu.


14.svibanja 2007.
ŽUPANIJA PRISTUPILA INSTITUTU EUROPSKIH REGIJA
- Temeljem odluke Skupštine, Krapinsko-zagorska županija pristupila je Institutu europskih regija, organizaciji čije su glavnih aktivnosti promoviranje gospodarskih odnosa među regijama, uspostavljanje informativnih veza i jačanje odnosa regija-članica s institucijama EU. Voditelj IRE Dr. Franz Schausberger danas će predsjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije Sonji Borovčak uručiti certifikat o članstvu, a bit će to ujedno prigoda za razgovor o najnovijim aktivnostima IRE i značaju pristupanja Krapinsko-zagorske županije. Institut europskih regija u svom članstvu ima više od 20 europskih regija te više od 15 poduzeća, a njen rad podupire austrijska vlada. Krapinsko-zagorska županija će svojim članstvom u Institutu dobiti dodatne veze u gospodarstvu i turizmu.


14.svibanja 2007.
OSNIVA SE GARANCIJSKA AGENCIJA
- Kako bi se iznašao najbolji postupak izdavanja garancija za poduzetničke i druge projekte Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je da se u tu svrhu osnuje zasebno trgovačko društvo Garancijska agencija. Garancijskoj agenciji bi prvenstveno bio zadatak da s županijskom razvojnom i gospodarskom strategijom bude na usluzi poduzetnicima. Naime, danas nije problem dobivanja kredita već dodatnih jamstva posebice kod mladih poduzetnika ili poljoprivrednika, a ovakav model osim davanja garancija ima prednosti kod vođenja objedinjenog računa te projekata studentskih kredita. U roku od 60-tak dana treba pripremiti dokumentaciju za osnivanje trgovačkog društva Garancijske agencije Zagrebačke županije.


14.svibanja 2007.
IZMJENA PROSTORNIH PLANOVA GRADA KRAPINE
- Od 21. svibnja do 04. lipnja na javni uvid daje se prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada i Generalnog urbanističkog plana Grada Krapine. Javni uvid u prijedlog prostornih planova organizirat će se u prostorijama Upravnog odjela Grada Krapine, svakim radnim danom od 8.00 do 14.30 sati, a tijela državne uprave, upravna tijela županije, te pravne osobe moći će svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe dostaviti do 04. lipnja, dok će građani i udruge to moći napraviti upisom u knjigu primjedbi te izjavom u zapisnik na javnom izlaganju, kao i dostavom na adresu Upravnog odjela Grada. Javno izlaganje o prijedlogu prostornih planova sa stručnim obrazloženjem izrađivača održat će se 31. svibnja 2007. godine u 16.00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.


14.svibanja 2007.
ZAGORCI NAJBOLJI UPRAVNI REFERENTI
- Na državnom natjecanju upravnih referenata, koje je u petak održano u Splitu, troje učenika četvrtog razreda Srednje škole Zlatar osvojilo je prva tri mjesta. Prvo je pripalo Valentini Matuško iz Lobora, drugo je osvojio Dubravko Ferenčina iz Donje Stubice, a treće Suzana Delija iz Tugonice. Inače, u Hrvatskoj djeluju 22 srednje škole u kojima se školuju budući upravni referenti. Na izlučnim natjecanjima 12 je kandidata prošlo kriterije za državno natjecanje, među njima i troje najuspješnijih iz Srednje škole Zlatar u kojoj se upravni referenti obrazuju osmu godinu, a ove školske godine školuje ih se ukupno 130.


14.svibanja 2007.
PREDSTAVLJANJE KANDIDATKINJA ZA VINSKU KRALJIC
U - Sutra, s početkom u 14,00 sati u Gornjoj Stubici održat će se prvo predstavljanje kandidatkinja za izbor Vinske kraljice Krapinsko-zagorske županije. Inače, Krapinsko-zagorska županija ove je godine u suradnji s udrugama vinara i vinogradara po prvi put pokrenula izbor Vinske kraljice s ciljem promocije vina i vinogradarstva koje u ovom kraju ima dugu tradiciju. Proglašenje Vinske kraljice s krunidbom bit će na dan otvaranja jubilarnog 40. Sajma i izložbe vina u Bedekovčini, 24. svibnja. Na raspisani natječaj prijavilo se šest kandidatkinja, iz Svetog Križa Začretja, Petrovskog, Donje Stubice, Pregrade i Hraščine.


14.svibanja 2007.
GRADONAČELNIK DARUJE ZABOČKU DJECU
- Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, sutra u zabočkom Dječjem vrtiću «Zipkica» organizira prijam za roditelje djece rođene od 19. rujna 2006. do 08. svibnja 2007. godine, s prebivalištem na području Grada Zaboka. Tom prilikom gradonačelnik će podijeliti prigodne poklone za djecu.


14.svibanja 2007.
ZA OSMIJEH U OBITELJI
- Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji sutra organizira okrugli stol simboličnog naziva „Za osmijeh u obitelji“. Na okruglom stolu koji se s početkom u 10,00 sati održava u Gradskoj knjižnici u Krapini, govorit će predstavnici županijskog Obiteljskog centra, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg centra „Gustav Krklec“ iz Krapine, Policijske uprave Krapinsko-zagorske, a mogu se uključiti i roditelji sa svojom djecom.


14.svibanja 2007.
ŽUPANIJSKE IZLOŽBE STOKE I KONJA
- Na zlatarskom sajmištu, u subotu, 9. lipnja održat će se 7. izložba stoke i 9. izložba konja Krapinsko-zagorske županije. Rok za podnošenje prijava za sudjelovanje je završen i predstavnici Hrvatskog stočarskog centra već su obišli potencijalne izlagače te će biti izloženo 30-tak grla goveda i 15 konja, a posjetitelji će moći vidjeti i ovce, koze i zagorske purane. Za financiranje izložbi Županija je osigurala 60 tisuća kuna, a doprinos organizaciji ove važne manifestacije dat će i grad Zlatar, kao domaćin te županijska Turistička zajednica, Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu i Županijska gospodarska komora.


14.svibanja 2007.
IZLOŽBA LIKOVNE SEKCIJE JOSIP KALTNECKER
- U zabočkoj Gradskoj galeriji otvorena je nova likovna izložba članova Likovne sekcije Josip Kaltnecker. Publici se svojim radovima predstavlja jedanaest autora sa ukupno 25 radova. Među radovima su i dvije skulpture, a na slikama prevladavaju zagorski motivi u tehnici ulja na platnu. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja. Obilježavanje mjeseca Grada Zaboka nastavlja se danas otvaranjem izložbe fotografija Martina Turka i Saše Ljubičića u Gradskoj knjižnici. Izložba nosi naziv Čudne navike, a otvorenje je u 18 sati.


14.svibanja 2007.
«GALGOTA»
- U Domu kulture u Jastrebarskom večeras od 20 sati može se pogledati predstava «Galgota» kazališta «Svarog».


14.svibanja 2007.
« S DRUGE STRANE»
- Kazališnu predstavu zagrebačkom ZKM-a «S druge strane» može se pogledati večeras od 20 sati u dvorani Gorica u Velikoj Gorici.


14.svibanja 2007.
« VEČER ZA LJUBAV»
- U velikogoričkoj dvorani Galženica večeras od 19,30 sati održat će se humanitarna večer pod pokroviteljstvom HNS_a pod nazivom «Večer za ljubav».


14.svibanja 2007.
TROJE MLADIH TEŠKO OZLIJEĐENO U PROMETNOJ NESREĆI
- U noći sa subote na nedjelju u Loboru se dogodila prometna nesreća u kojoj su tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede. Nesreću je izazvao 20-godišnji mladić koji nije prilagodio brzinu kretanja osobnog automobila osobinama i stanju ceste, uslijed čega je sletio van kolnika i udario u prometni znak i dvorišnu ogradu. Vozač, te 25-godišnji i 19-godišnji putnici u automobilu zadobili su teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život te su prevezeni na bolničko liječenje.


11.svibanja 2007.
U ZAGORJU GOTOVO 1500 PRVAŠIĆA
- Bliže se upisi djece u prve razrede osnovnih škola. Ured državne uprave na području Krapinsko-zagorske županije odaslao je 1448 poziva za liječnički pregled djece koji se obavlja uoči upisa. No, to nije točna brojka djece koja će se i upisati u prvi razred, istaknula je pomoćnica predstojnice Ured državne uprave Jadranka Cesarec, iz razloga što u međuvremenu dolazi do migracije stanovništva, određen broj roditelja traži prijevremeni upis djece, a neka djeca pak dobiju odgodu upisa temeljem liječničkog pregleda. Inače, prošle godine na području Krapinsko-zagorske županije u prvi razred osnovne škole upisana su 1384 učenika, što znači da će ove godine ipak biti nešto više prvašića. Upisi se moraju obaviti do sredine lipnja, nakon čega će se formirati razredna odjeljenja, a nova školska godina, kada će prvašići prvi put sjesti u školske klupe počinje 03. rujna i traje do 20. lipnja 2008. godine, dodala je Jadranka Cesarec.


11.svibanja 2007.
OSTVARENO 99 POSTO PRIHODA
- Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije u 2006. godini ostvarila je 99% prihoda u visini od 83 milijuna 73 tisuće 930 kuna, a rashode u iznosu od 79 milijuna 327 tisuća kuna što je 94% planiranog. Ukupni višak iznosi gotovo 2 milijuna kuna. Nažalost poništen je natječaj za izvanredno održavanje, pa nisu ostvareni svi takvi radovi no najveći dio toga je odradilo ova tvrtka, a sredstva se prenose u ovu godinu. Uobičajeno najveći prihodi ostvareni su iz godišnje naknade pri registraciji vozila i iznosi oko 63 milijuna kuna, a rashodi su najveći u redovnom održavanju prometnica. U Zagrebačkoj županiji smatraju da još nije dobar zakonski okvir jer najveći prihodi idu Hrvatskim cestama i autocestama, a mnogo manje ostaje za održavanje županijskih i lokalnih cesta.


11.svibanja 2007.
PREZENTACIJA 3. MJERE SAPARD PROGRAMA
- U drugoj polovici godine očekuje se raspisivanje natječaja za treću mjeru SAPARD programa čijim će se sredstvima sufinancirati infrastrukturni projekti gradova i općina u iznosu i do 100% ukupnih prihvatljivih izdataka. Obzirom na zahtjevnu proceduru prijave na natječaj, danas se u Krapini organizira prezentacija u sklopu koje će predstavnici Raiffeisen banke zainteresiranima dati niz informacija o prioritetnim sektorima, dozvoljenim ulaganjima, kriterijima za odabir projekata i drugim pojedinostima vezanim uz program.


11.svibanja 2007.
PREDSJEDNIK MESIĆ NA PROSLAVI DANA OPĆINE BEDNJA
- Općina Bednja obilježava svoj dan 10. svibnja, na blagdan Svetog Izidora. Program proslave započinje danas poslijepodne, a sutra u 14,00 sati održava se svečana sjednica Općinskog vijeća i Poglavarstva uz nazočnost hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tom će prilikom prvi put biti dodijeljena priznanja i zahvalnice za sveukupan razvoj općine Bednja. U večernjim satima na središnjem trgu održat će se prezentacija domaćih glazbenih sastava i udruga s područja općine uz gastronomsku ponudu bednjanskog kraja. Nedjeljom nakon 10. svibnja u Bednji se već stoljećima održava tzv. „Židorovsko proštenje“, koje će se održati i ove godine, a u to se vrijeme svi koji imaju neke veze s bednjanskim krajem vraćaju u Bednju.


11.svibanja 2007.
SIGURNOST PROMETA KROZ ŽUPANIJU TIJEKOM TURISTIČKE SEZONE
- U utorak se u Krapini organizira sastanak na kojem će biti govora o pripremama za odvijanje i sigurnost pojačanog prometa kroz Krapinsko-zagorsku županiju na autocesti Zagreb – Macelj i paralelnim cestovnim pravcima tijekom predstojeće turističke sezone. Uz predstavnike Krapinsko-zagorske županije, sastanku će prisustvovati predstavnici nadležnih Ministarstava, Hrvatskih cesta, koncesijskog društva AZM, izvoditelja radova na autocesti Pyhrn Motorway-a, Županijske uprave za ceste i ostalih nadležnih tijela.


11.svibanja 2007.
MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA
- Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara koji se obilježava sutra, medicinske sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije već tradicionalno pripremaju niz aktivnosti. Jučer su u Svetom Križu Začretju provele akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, a danas će pak u prostorijama Doma zdravlja u Krapini primiti djecu iz vrtića „Gustav Krklec“ te ih upoznati s važnosti zdrave prehrane, obogaćene voćem, povrćem i mliječnim proizvodima. Danas će također provesti akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka i to u Klanjcu, a sutra pak odlaze na izlet na Plitvička jezera.


11.svibanja 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
– Današnjim otvorenjem izložbe slika članova KUD-a Zabok Likovne sekcije Josip Kaltnecker nastavlja se obilježavanje mjeseca svibnja-mjeseca Grada Zaboka. Otvorenje je u 19 sati u zabočkoj Gradskoj knjižnici. Večeras će se zabočkoj publici predstaviti Pjevački zbor Joakim Rakovac iz Poreča. Koncert se održava u Crkvi svete Jelene u Zaboku, s početkom u 19,30 sati. Sutra od 10,30 sati na programu je svibanjski revijalni koncert Gradskog puhačkog orkestra na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog, a poslijepodne u 15 sati započinje 13. prvenstvo osnovnih škola u biciklizmu, u organizaciji Biciklističkog kluba Lokomotiva. Start i cilj biciklističke utrke su u centru Zaboka. U organizaciji Društva Naša djeca Zabok, u nedjelju će se prigodnim programom koji počinje od 10 sati na glavnom gradskom Trgu obilježiti Međunarodni dan obitelji.


11.svibanja 2007.
GODIŠNJA SKUPŠTINA SVINJOGOJSKE UDRUGE PIKAČA
– Županijska Svinjogojska udruga Pikača, sutra će održati svoju redovnu godišnju skupštinu. Na dnevnom redu je financijsko izvješće te izvješće o radu u protekloj godini, kao i upoznavanje članova sa novostima. Među gostima na skupštini bit će predsjednik Saveza udruga svinjogojaca Hrvatske Stjepan Kušec te predstavnici Udruge povrtlara i cvjećara Krapinsko-zagorske županije. Skupština se održava na Bedekovčanskim jezerima s početkom u 11 sati.


11.svibanja 2007.
KONCERT ZABOČKOG GRADSKOG PUHAČKOG ORKESTRA
- Zabočki Gradski puhački orkestar sutra će na glavnom gradskom Trgu Ksavera Šandora Gjalskog održati revijalni svibanjski koncert koji daruje građanima Grada Zaboka. Na repertoaru su prigodne skladbe poput Ruže su crvene, Da te mogu pismom zvati, Suza za zagorske brege, Oko jedne hiže, Ružo moja, Spoved, Mala Floramy te polke i valceri. Koncert započinje u 10,30 sati.


11.svibanja 2007.
ŠEST KANDIDATKINJA ZA VINSKU KRALJICU
- Krapinsko-zagorska županija u suradnji s udrugama vinara i vinogradara prije nekoliko je mjeseci po prvi put pokrenula izbor vinske kraljice. Vinska kraljica će biti promicateljica Krapinsko-zagorske županije, posebno njenog vinarstva i vinogradarstva, te svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku vinsku kulturu s ciljem širenja kruga ljubitelja, potrošača, te prijatelja vina i vinorodnog područja Krapinsko-zagorske županije. Na raspisani natječaj prijavilo se šest kandidatkinja iz svih dijelova županije; Svetog Križa Začretja, Petrovskog, Donje Stubice, Pregrade i Hraščine, a njihovo prvo predstavljanje i ocjenjivanje za Izbor vinske kraljice održat će se u utorak u Gornjoj Stubici. Proglašenje Vinske kraljice s krunidbom bit će na dan otvaranja Sajma i izložbe vina Bedekovčina 24.svibnja ove godine.


11.svibanja 2007.
DEVETI HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN
- Pučko otvoreno učilište I Gradska knjižnica Krapina u suradnji s Društvom hrvatskih haiku pjesnika organiziraju 9. “Haiku dan – Dubravko Ivančan”. Na natječaj su pristigli radovi 124 odrasla autora iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Njemačke te dječji radovi iz 21 hrvatske osnovne I srednje škole. Prosudbena komisija proglasit će po tri najbolje haiku pjesme u kategorijama književnog jezika i kajkavskog narječja, a rezultati će biti objavljeni 1. lipnja. U okviru ove književne manifestacije, kao uvod u 9. Haiku dan, organizirane su dvije origami radionice, od kojih je jedna održana u srijedu, a jedna se održava danas u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini.


11.svibanja 2007.
PROMOTIVNA PRODAJA JAGODA
- Danas će se na Starčevićevom trgu od 11 sati održati svečanost otvorenja manifestacije «Zagrebačkih jagoda» u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i resornog Upravnog odjela Zagrebačke županije u suradnji sa članovima «Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba» i «Jagodni prsten» Zagrebačke županije. Promotivna prodaja domaćih sorata jagoda Miss, Marmolada, Maya, Madlen potrajat će do 10. lipnja.


11.svibanja 2007.
DESET GODINA KAVALIRA IZ BEDNJE
- Danas se na trgu svete Marije u Bednji s početkom u 19,00 sati održava promocija novog CD-a „Nujlijepši kamauček svieto“ i proslava deset godina glazbenog rada sastava Kavaliri. Uz Kavalire, u programu će kao gosti nastupiti Kvartet Gubec, Ivica Pepelko, Fakini, Gordana Ivanjek, Faringaši, Vokalna skupina Kajde i Mladi mužikaši.


11.svibanja 2007.
OBILJEŽAVANJE DANA OBITELJI I MAJČINOG DANA
- Povodom Majčinog dana i Dana obitelji ove se nedjelje u Srednjoj školi Krapina od 16,30 sati organizira tradicionalna izložba i prodaja kolača, te glazbeno-scenski program. U programu, kojeg organiziraju Udruga Hrvatska žena i Društvo Naša djeca Krapina, sudjeluju Dječji zbor „Iskrice“, Dramska radionica „Krapineki“, Radionica za pokret „DIV“ i Plesna škola „Clasic“.


11.svibanja 2007.
LEOPOLDOVO U ŽUPI VOLTINO
- Do nedjelje, 13. svibnja župa svetog Leopolda Mandića u zagrebačkom naselju Voltino slavi blagdan svoje župe bogatim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima za sve posjetitelje, ali i humanitarnim karakterom jer je sav prihod od tombole, prodaje kolača i ostalog namijenjen za dovršetak crkve koja je u izgradnji već 5 godina. Za danas od 13 sati pripremljen je multiumedijalni program u crkvi za djecu, mladež i župljane, a tom prigodom bit će prikazan i dokumentarni film «Sveti Leopold Mandić- svetac pomirenja». Subotnja i nedjeljna sportska natjecanja su cjelodnevna, a zabavni program uz nastup poznatih bendova i pjevača je svake večeri od 18 sati.


11.svibanja 2007.
«LIKOVNO PUTOVANJE EUROPOM»
- U Galeriji Razvid u Zaprešiću večeras od 19 sati bit će otvorena izložba slika Milivoja Svobode pod nazivom «Likovno putovanje Europom».


11.svibanja 2007.
«CRVENLADICA» -
Ove nedjelje, 13. svibnja od 17 sati u velikogoričkoj dvorani Galženica može se pogledati predstava lutkarskog kazališta «Lutonjica Toporko» iz Samobora pod nazivom «Crvenladica».


11.svibanja 2007.
NASTAVLJA SE OLD BONES FESTIVAL
- Večeras se u Neandertal pubu na Hušnjakovom u Krapini, nastavlja Old bones festivala, pod radnim nazivom «Rockom u borbi protiv cajki 2007.». Old bones festival održava se svakog petka uz nastup zagorskih rock glazbenih sastava, a večeras nastupaju The Humskey. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a završni open air koncert održat će se 21., 22 i 23. lipnja, na kojem će nastupiti svi izvođači uz goste sa hrvatske rock pozornice.


11.svibanja 2007.
«KAKO JE POTJEH TRAŽIO ISTINU»
- U Domu kulture u Jastrebarskom u nedjelju, 13. svibnja od 10 sati može se pogledati predstava za djecu «Kako je Potjeh tražio istinu» kazališta «Melin».


11.svibanja 2007.
ZBOR MLADIH MAJKE BOŽJE BISTRIČKE U KRAPINI
- Proslavljajući svibanj – Marijin mjesec, Franjevački samostan Krapina i Zbor mladih Bolji svijet ove nedjelje organiziraju koncert duhovne glazbe. U crkvi svete Katarine u Krapini s početkom u 18.45 sati nastupit će Zbor mladih Majke Božje Bistričke.


11.svibanja 2007.
ZAPREŠIĆKI GLAZBENI SALON
- U maloj dvorani zaprešićkog Pučkog otvorenog učilišta sutra od 19,30 sati može se poslušati koncert u sklopu Ciklusa «Zaprešićki glazbeni salon». Nastupaju Aida Vidović-Krilanović, mezzosopran, Saša Dejanović na gitari i Milo Krilanović na glasoviru.


11.svibanja 2007.
«VICOMAFIJA IZA REŠETAKA»
- Kazališna predstava gostujućeg narodnog pozorišta Mostar «Vicomafija iza rešetaka» može se pogledati ove nedjelje, 13. svibnja od 20 sati u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić.


11.svibanja 2007.
OLDTIMER RALLY
-U organizaciji Oldtimer kluba «Stari kotači» Strmec, ove nedjelje bit će održan 12. hrvatski Classic Marathon Sveta Nedelja-Ozalj-Strmec, rally oldtimera. Rally počinje od 7 sati okupljanjem sudionika na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, a završava oko 16 sati na cilju ispred Društvenog doma u Strmcu.


11.svibanja 2007.
NOVI HRVATSKI SUVERENITET
- Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Zagrebačke županije sutra će u Samoboru, u dvorani Doma umirovljenika, s početkom u 11,00 sati održati prezentaciju programa «Novi hrvatski suverenitet», jedan od programa HNS-ovog četverolista


10.svibanja 2007.
NOVA BOLNICA NIJE ZADOVOLJILA NA TEHNIČKOM PREGLEDU
- Tehničkim pregledom nove županijske bolnice na Bračku u pet dana nadzora, pronađeni su brojni manji nedostaci, koji će do otklanjanja u roku od 90 dana odgoditi izdavanje uporabne dozvole. Nedostaci se odnose primjerice na neodgovarajuće poklopce za zahodske školjke, nedovoljnu pošumljenost okoliša, neobilježenost parkirališnih mjesta za invalide i sl. te bi se trebali brzo otkloniti, no ono što upravi bolnice zadaje više brige jest prevladavanje financijskog nerazmjera između njihova i izračuna Ministarstva zdravstva ukupnog iznosa potrebnog za opremanje bolnice. Prema izračunu bolnice, za opremanje je potrebno 174 milijuna kuna, dok je u državnom proračunu za tu namjenu osigurano samo 58 te je do sada bolnici isporučena oprema vrijedna samo 22 milijuna kuna. U Ministarstvu su svjesni da 58 milijuna nije dovoljno, no bolnički izračun ne priznaju. Stručno povjerenstvo Ministarstva izračunalo je da bi bilo dovoljno - 100 milijuna kuna.


10.svibanja 2007.
ŽUPANIJA PROTIV UKIDANJA SUDA U KLANJCU
- Vlada Republike Hrvatske uputila je Saboru na donošenje po hitnom postupku prijedlog o spajanju Općinskog suda u Klanjcu sa Općinskim sudom u Zaboku.U Klanjcu su na to burno reagirali, prvenstveno iz razloga što njihov sud ima dugu tradiciju, a za razliku od mnogih drugih u Hrvatskoj ima odlične uvjete za rad. Gradsko vijeće Klanjca smatra da je odluka Vlade ishitrena, a to mišljenje podržali su na jučerašnjoj sjednici i članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, jer kako je rečeno na taj se način sigurno neće provesti racionalizacija, jer sud u Zaboku nema uvjete da primi ljude iz Klanjca, odnosno da bi ih stvorio moralo bi se uložiti u uređenje zgrade suda. Saboru je upućen zahtjev da se odgodi donošenje odluke o spajanju suda u Klanjcu sa sudom u Zaboku, jer se smatra da u ovom trenutku ne postoji kvalitetna argumentacija prema kojoj bi baš klanječki sud trebao biti jedan od ukinutih sudova prema pilot projektu Vlade Republike Hrvatske.


10.svibanja 2007.
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA USPOSTAVLJA OBJEDINJEN RAČUN
-Odlukom Poglavarstva Zagrebačke županije izabrane su dvije banke Privredna i Zagrebačka za uspostavljanje objedinjenog obračunskog vođenja računa. U roku od 60 dana treba biti realizirana dokumentacija kako bi se mogli potpisati ugovori s Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom bankom, a kako je rekao zamjenik župana Zagrebačke županije Josip Jambrač one su izabrane jer pokrivaju 80 posto svih jedinica lokalne samouprave u županiji i gotovo 90 posto ukupnog prometa.Bit će to korak naprijed u financijskim transakcijama i pomoć gradovima i općinama kojima se tako omogućava smanjenje financijskog poslovanja, lakše i brže transakcije te pojačavaju Garancijski fond Zagrebačke županije.


10.svibanja 2007.
POGLAVARSTVO GRADA KRAPINE
- Na dnevnom redu današnje sjednice Poglavarstva grada Krapine, među ostalim je donošenje odluke o odabiru najpovoljnije ponude za izvođenje radova na izgradnji ceste u poduzetničkoj zoni Krapina-Nova-Zapad. Također, članovi Poglavarstva razmotrit će zahtjev Mjesnog odbora Krapina za korištenje zemljišta na Trškom Vrhu radi uređenja dječjeg igrališta.


10.svibanja 2007.
OBILJEŽAVANJE TJEDNA CRVENOG KRIŽA
- Pod sloganom „Zajedno u službi čovjeka“, obilježava se Tjedan hrvatskog Crvenoga križa. Tim povodom Gradsko društvo Crvenog križa Krapina tijekom čitavog tjedna na svom području djelovanja organizira akcije besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te savjetovanja o pravilnoj prehrani i sretnijem starenju. Akcija je do sad provedena u Đurmancu i Radoboju, a danas od 7,00 do 9,00 sati se provodi u Krapini, sutra u općini Petrovsko, te u ponedjeljak u Gornjem Jesenju.


10.svibanja 2007.
OTVORENA VRATA ZAPREŠIĆKE SREDNJE ŠKOLE
- Od 9 do 16 sati danas se može posjetiti Srednja škola «Ban Jelačić» gdje se u sklopu Ot6ovrenih vrata škole mogu razgledati projekti učenika svih usmjerenja na temu «Život».


10.svibanja 2007.
SVEČANOST PERUNIKE
- Turistička zajednica grada Donja Stubica i obitelj Majsec organiziraju svečanost "Hrvatskog vrta perunike" u nastajanju. Program će se održati ove subote, s početkom u 10 sati, uz obnovljeni mlin obitelji Majsec u Donjoj Stubici. UZ KUD „Matija Gubec“ iz Gornje Stubice, u njemu će sudjelovati učenici Škole za umjetnost i dizajn iz zaboka, koji su priredili „Cvjetni ples“ te učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zaboka koji su pak za ovu prigodu osmislili maštovite koktele naziva „Hrvatska perunika“, „Sunčana dolina“ i „Stubičke rožice“. Također, sadit će se i močvarna perunika u vodeni vrt, koji je novi dio Hrvatskog vrta perunika.


10.svibanja 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
- Obilježavanje mjeseca svibnja-mjeseca Grada Zaboka nastavlja se sutrašnjim koncertom gostujućeg Pjevačkog zbora „Joakim Rakovac“ iz Poreča. Koncert će se održati u Crkvi svete Jelene u Zaboku, s početkom u 19,30 sati. U subotu je, od 10,30 sati na programu svibanjski revijalni koncert Gradskog puhačkog orkestra na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog, a poslijepodne u 15 sati započinje 13. prvenstvo osnovnih škola u biciklizmu, u organizaciji Biciklističkog kluba Lokomotiva. Start i cilj biciklističke utrke su u centru Zaboka. U organizaciji Društva Naša djeca Zabok, u nedjelju će se prigodnim programom koji počinje od 10 sati na glavnom gradskom Trgu obilježiti Međunarodni dan obitelji.


10.svibanja 2007.
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O DR. FRANJI TUĐMANU
- U organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, Ogranka Matice hrvatske Zabok i Udruge branitelja Podravke, sutra se u Velikom Trgovišću u sklopu ciklusa «I dok je srca, bit će i Kroacije» otvara izložba fotografija Josipa Polanovića, osobnog fotografa prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pod nazivom «Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj Republike Hrvatske». Uz izložbu bit će predstavljena knjiga «Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima» dr. Milana Vukovića te foto monografija uz 70 godina NK Zagorca Veliko Trgovišće. U glazbenom dijelu programa nastupit će solist Srećko Blažićko. Program se održava u Domu kulture s početkom u 19 sati.


10.svibanja 2007.
HUMANITARNI KONCERT ZA ZAGORSKU BOLNICU
- Udruga za borbu protiv raka Zlatno srce-Ogranak Bedekovčina ove nedjelje organizira humanitarni koncert. Na koncertu nastupaju Ivica Pepelko, Gordana Ivanjek, Radek Brodarec, Luna bend, Fiole, Kajde, Oliver Belošević i prijatelji, Tomislav Goluban i Mladen Hitrec. Koncert se, s početkom u 19 sati, održava u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina, a prikupljena sredstva namijenjena su za opremanje nove zagorske bolnice na Bračku.


10.svibanja 2007.
«TUROPOLJSKA ZVONA»
- u velikogoričkoj dvorani Galženica večeras od 19 sati i 30 minuta održat će se koncert naziva «Turopoljska zvona» zbora SUH-a Velika Gorica.


10.svibanja 2007.
PREDAVANJE I MOSTARSKO KAZALIŠTE
- Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor danas će u 19 sati književnik i profesor talijanske književnosti na Filozofskom fakultetu Mladen Machiedo, održati predavanje «Znatiželja pisca Leonarda da Vincija». A u samoborskoj kino dvorani danas u 20 sati gostuje Mostarsko kazalište s predstavom «Suljo, Mujo i Fata».


10.svibanja 2007.
AKCIJA MJERENJA TLAKA I ŠEĆERA U KRVI
– Povodom Tjedna Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok u suradnji s Udrugom medicinskih sestara Opće bolnice Zabok danas organizira akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Akcija se provodi od 9 do 11 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.


10.svibanja 2007.
SPORT
– Odigrane su utakmice 17. kola Lige veterana Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Kod drugoligaša razigran je bio bio Desinić koji je u mrežu Sloge smjestio čak devet pogodaka. U Prvoj županijskoj ligi pobjedom u Pregradi još jedan korak bliže prema novom naslovu je krapinski Zagorec.
Rezultati 17. kola Prve Zagorske županijske Nogometne lige veterana:: Pregrada – Zagorec (VT) 1:2, Tondach – Mladost I (Zabok) 1:2, Predionica – Hrv. zagorje 3:2, Vatrogasac Jedinstvo 2:0, Radoboj – Rudar (Dubrava Zabočka) 6:2.
Na ljestvici je prvi krapinski Zagorec s 43 boda, slijedi Mladost I (Zabok ) s 30, Predionica s 28, Radoboj s 25, Hrv. zagorje s 24, Tondach s 21, Pregrada, Jedinstvo i Vatrogasac imaju po 19 bodova, Stubica 17, te Oroslavje i Rudar (Dubrava Zabočka) 16 bodova.
Rezultati 17. kola II Zagorske županijske nogometne lige veterana: Mladost (Marija Bistrica) – Straža 0:4, Zagorec (V.Trgovišće) – M.Gubec 1:0, Mladost (Belec) – Mladost II (Zabok) 1:3, Desinić – Sloga 9:3, Toplice – Ivančica 1:6, Slobodan Rudar (Mihovljan).
U 24. kolu III Hrvatske rukometne lige Središte za muške, rukometaši Bedekovčine osvojili su dva vrlo važna boda i pobijedili su drugu ekipu Agram Medvešćak sa 33:22. Zaprešić je igrao u Kutini sa Moslavinom II neodlučno 26:26 dok je u Zagrebu vodeći Metalac svladao Rudar sa 23:20.
Na ljestvici prvi je Metalac sa 43 boda a prate ga Rudar i Odema sa 39. Bedekovčina je dvanaesta sa 12 bodova.
Iz šaha. Poslije petog kola šahisti Krapine preuzeli su vodstvo na ljestvici III Hrvatske šahovske lige Centar A. Rezultati 5. kola: Krapina - Banja Luka 5:1Ogulinski Šahovski klub – Univerzal 2,5:3,5, Karlovački Šahovski klub – Duga Resa 2,5:3,5 i u Zagrebu: INA – Odra 1:5 te Cassino – Draganići 5:1. Prva je Krapina sa 20 a slijede Vrbovec sa 18,5 i Duga Resa sa 18 bodova.


9.svibanj 2007.
VINOVITA I TURIZAM
- Dvije značajne sajamske priredbe Vinovitu i Turizam danas će na Zagrebačkom velesajmu otvoriti Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ukupno je prisutno 223 izlagača iz 11 država na površini od 6.384 metara kvadratnih izložbenog prostora, održat će se niz stručnih skupova, a asjmovi su otvoreni do 12. svibnja. Partner sajma Turizma 2007. je Bjelovarsko-bilogorska županija.


9.svibanj 2007.
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA DODIJELILA 4,5 MILIJUNA KUNA
- Odlukom Poglavarstva Zagrebačke županije odobreno je ukupno 4 milijuna 950 tisuća kuna proračunskih sredstava za sufinanciranje održavanja i izgradnje objekata komunalne infrastrukture u 16 gradova i općina. Ovo je prva ovakva ovogodišnja županijska potpora gradovima i općinama rekao je župan Stjepan Kožić, te naglasio da će ih biti još. Kako je pristigao velik broj projekata ovim zaključkom su obuhvaćeni samo programi zbrinjavanja otpada u ukupnom iznosu od 4 milijuna sto tisuća kuna i prometna infrastruktura u visini od 850 tisuća kuna. Sredstva su strogo namjenska pa će o utrošku trebati podnijeti izvješće.


9.svibanj 2007.
POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, program mjera aktivne politike iz Godišnjeg plana poticanja zapošljavanja prezentirat će predstavnici Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina. Također, izvješće o radu u protekloj godini te plan rada za tekuću izložit će predstavnici Stočarske službe Krapinsko–zagorske županije i županijskog Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i raspisivanje javnog natječaja za dodjelu koncesije za obavljanje djelatnosti skupljanja ambalažnog otpada na području županije.


9.svibanj 2007.
KATALOG TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH OBRTA
– U sklopu održavanja Međunarodnog sajma vina i opreme za vinarstvo te Međunarodnog sajma turizma na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonu 5. na štandu 21. danas u 12,30 sati, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom organizira promociju Kataloga tradicijskih i umjetničkih obrta županije.
Sa željom da pomogne očuvanju, njegovanju i prepoznatljivosti obilježja tradicijske odnosno umjetničke kulture zagorskog obrtništva, Obrtnička komora odlučila se na izdavanje kataloga u kojem je predstavljen 51 tradicijski i umjetnički obrt s osnovnim informacijama koje će biti atraktivne posjetiteljima županije te će ih uputiti na adrese gdje mogu nabaviti prepoznatljive autohtone suvenire kao trajnu uspomenu na posjet Krapinsko-zagorskoj županiji.


9.svibanj 2007.
EUROPA – JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI
- Danas se obilježava Dan Europe. U organizaciji Županijskog savjeta za europske integracije u Krapini se, na prostoru ispred Osnovne škole Ljudevita Gaja, u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, organizira predstavljanje projekta «Europa – jedinstvo u različitosti» u sklopu čega će države članice EU kroz različite, kreativno osmišljene aktivnosti predstaviti učenici 16 razrednih odjela Osnovne škole Ljudevita Gaja, a kao gosti dolaze učenici iz Đurmanca i Škole stranih jezika «Versus» iz Krapine. Projekt ima natjecateljski karakter, a najbolji razred osvaja nagradni izlet u Zagreb, u koji je uključen posjet EU Info centru Delegacije Europske komisije. Na istom prostoru, bit će postavljen i Euro-info štand s publikacijama i promotivnim materijalom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjen građanstvu.


9.svibanj 2007.
DAN EUROPE
- Uz obilježavanje Dana Europe danas će se u zaprešićkoj Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati održati svečana sjednica Savjeta za europske integracije Zagrebačke županije. U maloj dvorani tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta od 20 sati održat će se koncert «Glazbeno putovanje Europom», a nastupaju sopranistica Ljerka Vladović i mezzosopranistica Nina Čangalović uz glasovirsku pratnju Maje Maričić.


9.svibanj 2007.
OBILJEŽAVANJE DANA EUROPE U ZABOKU
- Dan Europe danas će se obilježiti i u Zaboku na Trgu Ksavera Šandora Đalskog s početkom u 10,00 sati gdje će Društvo «Naša djeca» u suradnji s Osnovnom školom Ksavera Šandora Gjalskog prezentirati projekt «Europa malim koracima». Djeca će, u vremenu od 12,00 do 14,00 sati izrađivati plakate, te prezentirati odabrane zanimljivosti o EU. Također će se organizirati nagradni kviz s pitanjima o poznavanju EU i igre karakteristične za pojedine zemlje. Istovremeno će se na Euro-info štandu dijeliti publikacije, brošure i promotivni materijali Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija


9.svibanj 2007.
STUDIJSKO PUTOVANJE RAVNATELJA ZAGORSKIH OSNOVNIH ŠKOLA
- Ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije vratili su se s petodnevnog studijskog putovanja, u sklopu kojega su prošli šest zemalja: Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Švicarsku i Kneževinu Lichtenstein. Krajnji cilj ovoga putovanja bio je posjet hrvatskoj dopunskoj školi Bartola Kašića u Parizu, koju polazi 90 učenika hrvatske nacionalnosti. Inače, Stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije svake godine organizira studijsko putovanje, s posjetom školama u kojima se upoznaju sa sustavom osnovnog školstva u pojedinim zemljama. Do sada su posjetili osnovne škole u Pragu, Gradišću, Budimpešti, Molisama i Ljubljani.


9.svibanj 2007.
TJEDAN CRVENOG KRIŽA
- Pod sloganom „Zajedno u službi čovjeka“, jučer je započelo obilježavanje Tjedna hrvatskog Crvenoga križa, tijekom kojeg će se u organizaciji društava Crvenog križa održavati niz prigodnih događanja. U Krapini,te u općinama na području svog djelovanja, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina organizira besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Akcija je jučer provedena u Đurmancu, danas u Radoboju, sutra se nastavlja u Krapini, u petak na Petrovskom, te u ponedjeljak u Gornjem Jesenju. Središnji događaj Tjedna hrvatskog Crvenog križa je 11. Državno natjecanje ekipa podmlatka i mladeži Crvenog križa, koje se održava ovog vikenda u Umagu.


9.svibanj 2007.
20. GODIŠNJICA NOVOIZGRAĐENE AMBULANTE U BEDEKOVČINI
- Povodom obilježavanja 20. godišnjice rada u novoizgrađenom prostoru ambulante u Bedekovčini, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije danas organizira besplatnu kontrolu krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi. Mjerenja se obavljaju od 9 do 11 sati na tržnici u Bedekovčini. U 12,30 sati djeca iz Dječjeg vrtića Bedekovčina posjetit će zubnu ordinaciju dr. Roberta Čarića, a bivši i sadašnji zdravstveni djelatnici Ambulante Bedekovčina godišnjicu će proslaviti u petak uz zajedničko druženje.


9.svibanj 2007.
GRADONAČELNIK DARUJE ZABOČKU DJECU
- Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, idući utorak, 15. svibnja u zabočkom Dječjem vrtiću «Zipkica» organizira prijam za roditelje djece rođene od 19. rujna 2006. do 08. svibnja 2007. godine, s prebivalištem na području Grada Zaboka. Tom prilikom gradonačelnik će podijeliti prigodne poklone za djecu.


9.svibanj 2007.
MIRA ČEBUŠNIK PREDSJEDNICA SAMOBORSKOG „HRVATSKOG SRCA“
- Na Izbornoj skupštini asocijacije žena Hrvatske seljačke stranke, Hrvatsko srce Samobor za novu je predsjednicu u ponedjeljak jednoglasno izabrana Mira Čebušnik. Prije izbora je druga kandidatkinja za to mjesto, Ljiljana Jenko, povukla svoju kandidaturu, uz obrazložanje da želi utišati zle jezike koji govore o podijeljenost unutar samoborskog HSS-a.


9.svibanj 2007.
SPOMENIK IVICI SUDNIKU
- Gradsko poglavarstvo Samobora se, nakon provedenog natječaja za idejno rješenje postave spomenika Ivici Sudniku odlučilo izabrati arhitektonsko-urbanističko rješenje autora Branka Silađina. Tako će skulptura Ivice Sudnika, osnivača samoborskog muzeja, rad akademskog kipara Petra Ujevića, biti postavljena ispred ulaza u Samoborski muzej.


9.svibanj 2007.
«A STRANA, B STRANA»
- U velikogoričkoj galeriji Galženica večeras od 20 sati bit će otvorena izložba Mare Milin pod nazivom «A strana, B strana».


9.svibanj 2007.
SPORT
– Nakon treće pobjede u četvrtom kolu Kvalifikacija za A-1 ligu, košarkaši Zabok Zabokya utakmicu petog kola igraju danas u gostima protiv Dubrave.


8.svibanj 2007.
TJEDAN HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA
- Danas, na Svjetski dan Crvenog križa, počinje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa koje traji do idućeg utorka, 15. svibnja, pod sloganom “Zajedno u službi čovjeka”. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uključit će se u aktivnosti tijekom Tjedna te u Krapini i općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj organizirati akcije besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te savjetovanja o pravilnoj prehrani i aktivnom starenju.Prva akcija danas od 7,30 do 9,00 sati održava se u Đurmancu, a sutra u isto vrijeme u Radoboju.


8.svibanj 2007.
POGLAVARSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- Na dnevnom redu današnje sjednice Poglavarstva Zagrebačke županije koja je sazvana za 10 sati između ostalog je i zaključak odabira modela izdavanja garancije te godišnje financijsko izvješće za 2006. godinu Županijske uprave za ceste.


8.svibanj 2007.
PRVI KATALOG TRADICIJSKIH OBRTA
– Povodom sutrašnjeg Dana Krapinsko – zagorske županije u sklopu Sajma «Vinovita», na Zagrebačkom velesajmu organizira se promocija kataloga tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko–zagorske županije. Riječ je o prvom katalogu takve vrste u Hrvatskoj nakon čije se promocije organizira bogat kulturno-umjetnički program.


8.svibanj 2007.
U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI 297 VATROGASNIH DRUŠTAVA
- Povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca jučer je župan Zagrebačke županije razgovarao s izaslanstvom županijske Vatrogasne zajednice. Dogovorena je daljnja suradnja u okvirima proračunskih mogućnosti, a najavljena je i združena vatrogasna vježba 2. lipnja u općini Dubrava prilikom koje će županije vatrogasnim društvima donirati opremu. Inače na području Zagrebačke županije ima više od 20 tisuća vatrogasaca u 297 društava, a koji su lani imali 1.309 intervencija.


8.svibanj 2007.
EUROPSKI DANI U MARIJI GORICI
- U sklopu obilježavanja Europskog tjedna Zagrebačke županije današnji program je u Mariji Gorici i započinje od 17 sati utakmicom između tamošnje ženske malonogometne ekipe i ekipe iz Slovenije. Od 18 sati slijedi nastup tamošnjih učenika dramsko-literarne grupe «Kako živjeti u Europi», a od 20 sati slijedi predavanje «Pretpristupni fondovi EU i mogućnosti financiranja» u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću.


8.svibanj 2007.
OTVORENI DANI REKREATIVNIH RADIONICA
- Povodom Svjetskog dana tjelesne aktivnosti koji se obilježava 10. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću od jučer do petka, 11. svibnja održavaju se Otvoreni dani rekreativnih radionica.


8.svibanj 2007.
DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI U SAMOBORU
- Crveni križ Grada Samobora organizira danas u prostorijama Samoborske pivnice dobrovoljno darivanje krvi. Od 10 i 30 do 17 sati, pivnica će biti otvorena za sve koji su u mogućnosti dobrovoljno dati krv.


8.svibanj 2007.
KONCERT U GALERIJI PRICA
- U galeriji Prica u Samoboru, danas će u 20 sati koncert održati učenici solo pjevanja u klasi prof. Bojana Pogrmilovića, Darka Veronika Bišćan, Martina Divjak, Sara Dragičević, Slaven Durlen, Damir Klačar, Krešo Maračić, Morana Pešutić, Filip Sever i Zorana Unković.


8.svibanj 2007.
«A STRANA, B STRANA»
- U velikogoričkoj galeriji Galženica sutra od 20 sati bit će otvorena izložba Mare Milin pod nazivom «A strana, B strana».


8.svibanj 2007.
DEVETI HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN
- Pučko otvoreno učilište I Gradska knjižnica Krapina u suradnji s Društvom hrvatskih haiku pjesnika organiziraju 9. “Haiku dan – Dubravko Ivančan”. Na natječaj su pristigli radovi 124 odrasla autora iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Njemačke te dječji radovi iz 21 hrvatske osnovne I srednje škole. Prosudbena komisija proglasit će po tri najbolje haiku pjesme u kategorijama književnog jezika i kajkavskog narječja, a rezulati će biti objavljeni 1. lipnja. U okviru ove književne manifestacije, kao uvod u 9. Haiku dan, održat će se dvije origami radionice i to sutra i u petak u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini, s početkom u 9,30 sati.


8.svibanj 2007.
OBILJEŽAVANJE DANA OBITELJI I MAJČINOG DANA
- Udruga Hrvatska žena i Društvo Naša djeca iz Krapine i ove će godine obilježiti Dan obitelji i Majčin dan. Ove nedjelje u prostorima Srednje škole Krapina prigodan kulturni program, kojim se želi upozoriti javnost na veliku važnost obitelji, priredit će Društvo Naša djeca, a članice udruge Hrvatska žena organiziraju već tradicionalnu prodajnu izložbu kolača, čiji je prihod, kao i proteklih godina, namijenjen za financijsku pomoć za ljetovanje djece sa socijalnim i zdravstvenim indikacijama
 


8.svibanj 2007.
IZABRANO ŽUPANIJSKO VODSTVO HSLS-a
- U Klanjcu je održana izborna skupština HSLS-a Krapinsko-zagorske županije na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Božidar Gorup iz Klanjca. Izabrana su I četiri potpredsjednika; Mladen Sinković iz Kraljevca na Sutli, Žarko Broz iz Klanjca, Stjepan Jakuš iz Bedekovčine i Darko Frčko iz Konjščine, a posao tajnika i dalje će obavljati Bojan Bosek. Osim što je u izvješću o radu kritizirao rad županijske vlasti, predsjednik zagorskog HSLS-a Božidar Gorup najavio je sređivanje registra članova nakon spajanja sa LS-om, izradu strategije i programa povečanja članstva u Zagorju te pripreme za predstojeće parlamentarne izbore.

 

 

7.svibanj 2007.
POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Na ovotjednoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, zakazanoj za srijedu, program mjera aktivne politike iz Godišnjeg plana poticanja zapošljavanja prezentirat će predstavnici Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina. Također, izvješće o radu u protekloj godini te plan rada za tekuću izložit će predstavnici Stočarske službe Krapinsko–zagorske županije i županijskog Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i raspisivanje javnog natječaja za dodjelu koncesije za obavljanje djelatnosti skupljanja ambalažnog otpada na području županije.


7.svibanj 2007.
ODRŽAN 6. OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA KRAPISNKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- U subotu je na Sportskom centru Zaseka u Zaboku održan 6. Olimpijski festival dječjih vrtića. Djeca su se natjecala u nogometu, trčanju na 50 metara, štafeti 4x25 m, bacanju teniske loptice u dalj i skoku u dalj s mjesta. Na 6. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, no prvom u Krapinsko-zagorskoj županiji, sudjelovalo je 12 zagorskih vrtića sa ukupno 375-ero djece. Budući da su propozicije Hrvatskog olimpijskog odbora stroge, održana su paralelno dva natjecanja, od kojih je jedno bilo 1. Sportsko prvenstvo dječjih vrtića , a drugo 6. festival dječjih vrtića Krapinsko-zagorske županije. Najbolji rezultat na prvenstvu Županije, odnosno ukupni pobjednik je Dječji vrtić Naša radost iz Pregrade, a pehar i priznanje za Fair play dobila grupa Mravci iz vrtića pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Od sedam dječjih vrtića koji su sudjelovali na 6. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Krapinsko-.zagorske županije najbolji uspjeh postigao je Dječji vrtić iz Svetog Križa Začretja. Pehar i priznanje za Fair play pripao je Dječjem vrtiću Pušlek iz Marije Bistrice.


7.svibanj 2007.
OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA DANAS POPODNE U VARAŽDINU
- 6. Olimpijski festival dječjih vrtića, nakon što je u subotu odgođen zbog vremenskih neprilika, bit će održan danas posljepodne u Varaždinu. Službena natjecanja, uz otvorenje Olimpijade i paljenje baklje, počinju u 15 sati na stadionu Sloboda. Kako je najavljeno očekuje se 1100 natjecatelja iz 16 varaždinskih dječjih vrtića, Zaalaegersega, Lendave, Ptuja i Ormoža. Discipline za djevojčice i dječake su mali nogomet, trčanje na 50 metara, štafeta 4x20 metara, bacanje loptice i skok u dalj.


7.svibanj 2007.
KUBURAŠI I VATROGASCI U MARIJI BISTRICI
- U subotu je u Mariji Bistrici održana 15. smotra kuburaša Krapinsko-zagorske županije. Sudjelovalo je 15, od ukupno 18 županijskih udruga kuburaša, po jedna udruga iz Zaprešića i Rogaca, a revijalno su nastupili i Koprivnički mušketiri. Jučer su pak u Mariju Bistricu tradicionalno hodočastili hrvatski vatrogasci. U Krapinsko-zagorskoj županiji organizirano vatrogastvo postoji preko 130 godina,a trenutno je registrirano preko pet tisuća vatrogasaca.


7.svibanj 2007.
FOLKLORAŠI PREDSTAVILI KULTURNO BOGATSTVO
- U Humu na Sutli u subotu je održana 13. smotra folklora Krapinsko-zagorske županije u okviru koje se izvanrednim koreografijama predstavilo šest folklornih skupina. Nastupili su, i oduševili Ivana Ivančana, iz Hrvatskog sabora kulture, kao i brojne okupljene, folkloraši iz Golubovca, Gornje Stubice, Mača, Pregrade, Velikog Trgovišća i Zaboka. Ono što veseli, istaknuo je Ivan Ivančan, jest činjenica da se kulturno-umjetnička društva sve više pomlađuju što daje nadu da se ono što smo baštinili neće zaboraviti, ali i da će na 14. smotri zasigurno biti više sudionika, jer Krapinsko-zagorska županija ima čak 20 KUD-ova, a ovaj put je svoje stvaralaštvo prikazalo tek njih šest.


7.svibanj 2007.
PRIZNANJA GRADA ZABOKA ZA 2007. GDOINU
- Povodom Dana Grada Zaboka koji se obilježava 22. svibnja, svake se godine dodjeljuju povelje i plakete Grada Zaboka pojedincima i institucijama za doprinos razvoju Grada. Prema odluci Gradskog vijeća, Povelju Grada Zaboka ove će godine dobiti zabočki Dječji vrtić i jaslice Zipkica, a plakete Grada bit će dodijeljene Gordani Pavlinić, Zvjezdani Balija, Puhačkom orkestru Zabok i Planinarskom društvu Zagorske steze. Dodjela ovogodišnjih priznanja bit će 19. svibnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.


7.svibanj 2007.
POGLAVARSTVO GRADA SAMOBORA
- Na dnevnom redu današnje sjednice Poglavarstva Grada Samobora, među sedamdesetak točaka dnevnog reda naći će se i informacija o aktivnostima i postupcima u svezi eksploatacije kamena Samoborke d.d. na eksploatacijskom polju Škrobotnik. Naime, nakon što je Samoborka započela eksploataciju u kamenolomu Škrobotnik, mještani Grdanjaca zaustavili su kamione, zbog sigurnosti djece koja tom cestom bez pločnika pješače u školu. Samoborsko Gradsko poglavarstvo danas bi također trebalo odabrati lokaciju za postavljanje spomenika osnivaču Samoborskog muzeja, Ivici Sudniku.


7.svibanj 2007.
TJEDAN HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA
- Sutra, na Svjetski dan Crvenog križa, počinje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa koje traje do 15. svibnja, pod sloganom “Zajedno u službi čovjeka”. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uključit će se u aktivnosti tijekom Tjedna te u Krapini i općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj organizirati akcije besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te savjetovanja o pravilnoj prehrani i aktivnom starenju.Prva akcija se sutra


7.svibanj 2007.
DANI MATURANATA
- Veliko finale ovogodišnjih «Dana maturanata» u Varaždinskoj županiji bit će koncert «Crvene jabuke» u dvorani Graberje, 24. svibnja, od 20 sati. «Dani maturanata» počinju 19. svibnja sportskim susretima u Graberju, u organizaciji Gospodarske škole i Policijske uprave Varaždinske, a do 24. svibnja maturanti će sami organizirati programe. Inače, ove godine u Varaždinskoj županiji ima 2100 maturanata.


7.svibanj 2007.
ZABOČKI HDZ ZA SUSTAVNU POTPORU NAJMAĐIM ZABOČANIMA
– Kako su gotovo sve općine i gradovi s područja Krapinsko-zagorske županije krenuli s praksom potpore svojim najmlađima, predlažemo da i Grad Zabok donese strategiju sustavne potpore najmlađim Zabočanima, rekao je na press konferenciji, održanoj u petak, predsjednik zabočkog HDZ-a Rajko Fureš. HDZ predlaže darivanje svakog novorođenčeta, od strane Grada, sa po pet tisuća kuna. Osim toga, predlažu i olakšice u vidu ukidanja ili smanjivanja komunalne naknade za obitelji s troje i više djece te poticajne mjere kod rješavanja stambenog pitanja, kao i oslobađanje plaćanja troškova dječjeg vrtića u potpunosti, ukoliko svo troje djece istovremeno pohađa vrtić. Ovakva potpora, smatraju u zabočkom HDZ-u, najvrednije je ulaganje, jer bez djece nema budućnosti, ni razvoja. Ujedno su predstavljeni i novi članovi stranke, Danijel Črnjević i Alen Gerek.


7.svibanj 2007.
PRODUŽEN ROK ZA OVJERU KNJIŽICA GORIVA
- Prema informacijama Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji, produljuje se rok za ovjeru knjižica goriva za 2006. godinu. Poljoprivrednici koji nisu obavili ovjeru potrošnje plavog dizel goriva za prošlu godinu u zakonskom roku, mogu to učiniti u produljenom, do 15. svibnja ove godine. Ovjera knjižica goriva obavlja se u Uredu državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji, Službi za gospodarstvo i imovinsko pravne poslove u Krapini, te u nadležnim ispostavama u Donjoj Stubici, Zlataru, Zaboku , Klanjcu i Pregradi prema upisu u Upisnik poljoprivrednog gospodarstva.


7.svibanj 2007.
DEVETI HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN
- Pučko otvoreno učilište I Gradska knjižnica Krapina u suradnji s Društvom hrvatskih haiku pjesnika organiziraju 9. “Haiku dan – Dubravko Ivančan”. Na natječaj su pristigli radovi 124 odrasla autora iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Njemačke te dječji radovi iz 21 hrvatske osnovne I srednje škole. Prosudbena komisija proglasit će po tri najbolje haiku pjesme u kategorijama književnog jezika i kajkavskog narječja, a rezulati će biti objavljeni 1. lipnja. U okviru ove književne manifestacije, kao uvod u 9. Haiku dan, održat će se dvije origami radionice i to ove srijede i petka u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini.


7.svibanj 2007.
SPORT
- Košarkaši Zabok Zabokya u 4. su kolu Kvalifikacija za A-1 ligu na domaćem parketu svladali Crikvenicu 86:63 i time došli do svoje treće pobjede. Kod domaćina je prvi strijelac bio Robert Lež s 21 košem, Igor Peklarić ubacio je 16 koševa, Ivica Puljak 12, a posljednji dvoznamenkasti bio je Zvonimir Baričević s 10 poena. Što se pak tiče Crikvenice, tu je najraspoloženiji bio Dario Dilberović sa 17 koševa, dok je centar Martin Mihajlović postigao 14 koševa. Peto kolo zabočki košarkaši igraju već ove srijede u Dubravi.


4.svibanj 2007.
ZAGORCI PONOVO MEĐU PRVIMA ZA POVRAT POREZA
- I ove godine porezni obveznici s područja Krapinsko-zagorske županije među prvima će u Hrvatskoj dobiti povrat poreza. Naime, u Područnom uredu Porezne uprave Krapina, još u ožujku je verificirano 77% prijava ičekalo se odluku Središnjeg ureda o povratu poreza. Obrada je završila i Poreznim obveznicima ovih će dana stoga na kućnu adresu stići rješenjao povratu poreza, rekla je Jasna Kropf, načelnica odjela za utvrđivanjeporeza Područnog reda Porezne uprave Krapina. Povrat porezaovih ćedana tako primiti 18.900 poreznih obveznika s područja Krapinsko-zagorske županije, od njih ukupno 26 tisuća koji su predali prijave. Budući su do sad obrađene samo porezne prijave u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji i područjima od posebne državne skrbi, svi oni koji su ušli u drugi krug, odnosno neće ovih dana primiti rješenja o povratu poreza morat će pričekati da se obrade i ostali područni uredi u Hrvatskoj, odnosno strpjeti se do lipnja.


4.svibanj 2007.
SAVJETOVANJA ZA MATURANTE
– Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina, u suradnji sa srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, organizira savjetovanje za učenike završnih razreda. Maturantima koji namjeravaju nastaviti školovanje Zavod nudi pomoć u odabiru zanimanja, a onima koji u ovom trenutku ne namjeravaju nastaviti školovanje, nude se informacije o ponudi i potražnji radnih mjesta, posredovanju pri zapošljavanju, mogućnostima sezonskog zapošljavanja te raznim radionicama koje se organiziraju za stjecanje vještina i znanja. Savjetovanja se danas održavaju u Pregradi, Zaboku i Krapini.


4.svibanj 2007.
UŠTEDE NA JAVNOJ RASVJETI
- Postavljanjem novih rasvjetnih tijela u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu započela je realizacija projekta primjene mjera energetske učinkovitosti u sustavu javne rasvjete. Tako će do kraja godine biti zamijenjeno 3.000 sijalica i 2.000 rasvjetnih armatura, te zamijenjeno ili obnovljeno 1.350 komada rasvjetnih stupova od 5.600 koliko ih je u gradu. Vrijednost projekta je 7,7 milijuna kuna, a ušteda će godišnje iznositi 660.000 kuna, što je 30 % trenutnih troškova.


4.svibanj 2007.
SKUPŠTINA UDRUGE SLIJEPIH
- Nezaposlenost i socijalna ugroženost najveći su problemi oko 170 članova Udruge slijepih Krapinsko-zagorske županije, čija je Skupština održana jučer u Krapini. Kako je istaknuo predsjednik Zlatko Deveničar još veći problem je, na razini države, neujednačenost doplatka za tešku invalidnost i nepravda prema osobama koje nisu slijepe od rođenja, čiji je doplatak 280 kuna, a potrebe su im iste kao i slijepima od rođenja ili invalidima domovinskog rata. Poslodavci se teško odlučuju zaposliti slijepu osobu, no osim kao telefonisti na centralama, oni su sposobni raditi i kao fizioterapeuti te na računalu, rekao je Deveničar. Među članovima udruge ima i slijepe djece, no svega je jedna osnovna škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, ona u Krapinskim Toplicama, integrirala u nastavu slijepu djevojčicu. Među aktivnostima koje su dobro prihvaćene kod mlađih nezaposlenih članova, a takvih je petnaestak, je i obuka za rad na računalima prilagođenim slijepim osobama.


4.svibanj 2007.
SVIBANJ – MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA
- Svibanj je mjesec zaštite od požara, a danas se obilježava blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Kao i minulih godina, zagorski vatrogasci planiraju brojne aktivnosti kojima će se obilježiti ovaj mjesec, pa su tako pred njima vježbe, natjecanja, predavanja u školama te pripreme ljudstva i vozila koji će biti angažirani na području Jadrana u predstojećoj ljetnoj sezoni. Kao svojevrstan uvod u sve te aktivnosti, ove nedjelje organizira se vatrogasno hodočašće u nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici gdje se očekuje oko tisuću vatrogasaca iz čitave Hrvatske.


4.svibanj 2007.
NOVA UDRUGA VINARA
- Vinari s područja Varaždinske županije osnovali su Udrugu “Varaždinske vinske ceste” za čijeg je predsjednika izabran Stanislav Crnko. Prema njegovim riječima, zadatak Udruge je okupljanje i organiziranje članova – vinarskih obiteljskih gospodarstava, ugostitelja i drugih koji daju i pripomažu vinsku, ugostiteljsku, kulturnu i drugu turističku ponudu županije, kako bi se zajedničkim akcijama došlo i do jačih gospodarskih rezultata varaždinskih vinara. Pilot projekt Udruge bit će Toplička vinska cesta čije je otvaranje najavljeno za kolovoz.


4.svibanj 2007.
UPISI U DJEČJI VRTIĆ «ZIPKICA»
- U tijeku je natječaj za upis djece u zabočki Dječji vrtić i jaslice Zipkica. Iako je natječaj tek otvoren već je predano četrdesetak molbi za upis djece, a slobodnih mjesta ima 60, rekla je Danica Krznar, po ovlaštenju ravnateljice zadužena za pedagoško vođenje ustanove . Osim novih, još ima i 34 molbi na čekanju od prošle godine, koje je potrebno obnoviti. Pravilnikom su utvrđeni određeni kriteriji prema kojima djeca s područja grada Zaboka imaju prednost. Prijave za prijem djece u Dječji vrtić podnose se do 15. svibnja, a zatim će komisija predložiti djecu za upis, a konačnu odluku o tome donosi Upravno vijeće Zipkice.


4.svibanj 2007.
SMOTRA FOLKLORA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- U Humu na Sutli sutra se održava 13. smotra folklora Krapinsko-zagorske županije. S folklornim koreografijama predstavit će se kulturno-umjetnička društva iz Novog Golubovca, Gornje Stubice, Mača, Mihovljana, Pregrade, Velikog Trgovišća i Zaboka.Oko 250 sudionika okupit će se u 16 sati u Osnovnoj školi Viktora Kovačića u Humu na Sutli odakle će mimohodom otići do kinodvorane gdje će u 17,00 sati započeti smotra. Svaki prijavljeni KUD izvest će jednu koreografiju po vlastitom izboru, a smotru će pratiti stručno povjerenstvo, zbog izbora predstavnika za državni susret.Smotru folklora organiziraju Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije i KUD Rikarda Jorgovanića iz Huma na Sutli.


4.svibanj 2007.
PROSLAVA BLAGDANA SV. FILIPA I JAKOVA U KLANJCU -
Povodom blagdana Sv. Filipa i Jakova te obnavljanja istoimene crkve, Župni ured Navještenja Blažene Djevice Marije iz Klanjca poziva ove nedjelje na proslavu i misu koja će se održati u 11 sati. Misu će predvoditi krapinski gvardijan pater Petar Kinderić, dok će se za zabavni dio nakon mise pobrinuti „Tamburaško društvo Đurmanec“.


4.svibanj 2007.
EUROPSKI DAN U JAKOVLJU
- U sklopu obilježavanja Europskog tjedna na području Zagrebačke županije danas je program pripremljen u Jakovlju. Od 18 sati može se razgledati međunarodni park skulptura, od 18,30 sati pripremljena je izložba «165 godina školstva u Jakovlju», a u prostoru općine od 19 sati održat će se predavanje «Hrvatska na putu u Europsku uniju».


4.svibanj 2007.
SUSRETI BIVŠIH I SADAŠNJIH UČENIKA
- Ove se godine obilježava stota obljetnica osnutka Krapinske gimnazije. Središnja proslava trebala bi se održati kroz mjesec dana, prilikom svečanog otvorenja nove sportske dvorane, no prigodni programi održavaju se od početka godine. Škola za svoje sadašnje učenike organizira susrete s bivšim učenicima koji su ostvarili zavidnu karijeru i postali priznati diljem Hrvatske i šire. Danas se tako organizira susret s dr. Ljiljanom Fruk, znanstvenicom Sveučilišta u Dortmundu, koja će održati predavanje o DNK molekuli. Početka susreta u krapinskoj Srednjoj školi je u 18,00 sati.


4.svibanj 2007.
OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA U ZABOKU
– Sutra se na Sportskom centru Zaseka u Zaboku održava 6. Olimpijski festival dječjih vrtića, no prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ove olimpijske igre u malom počinju svečanim mimohodom i nošenjem zastave, čitanjem zakletve, nošenjem Olimpijske baklje i paljenjem olimpijskog plamena, a djeca će se zatim natjecati u pet disciplina; nogometu, trčanju na 50 metara, štafeti 4x25 m, bacanju teniske loptice u dalj i skoku u dalj s mjesta. Na 6. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića sudjeluje 12 zagorskih vrtića sa ukupno 375-ero djece, a program započinje od 10 sati.


4.svibanj 2007.
OLIMPIJSKI DJEČJI TJEDAN U VARAŽDINU
- Olimpijski dječji tjedan u Varaždinu završava sutra centralom manifestacijom- 6. Olimpijskim festivalom dječjih vrtića. Službena natjecanja počinju u 10 sati na stadionu Sloboda, a najavljeno je 1.100 natjecatelja iz 16 varaždinskih dječjih vrtića, Zaalaegersega, Lendave, Ptuja i Ormoža. Podjećamo, da je ideja o dječjem olimpizmu rođena prije 8 godina upravo u Varaždinu. Ove pak godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, dječja se Olimpijada održava u 31 gradu Hrvatske sa 15.000 malih natjecatelja.


4.svibanj 2007.
SMOTRA UČENIKA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU
- Varaždinska Srednja strukovna škola danas je domaćin 6. smotre radova učenika s teškoćama u razvoju srednjih škola Republike Hrvatske. Na smotri sudjeluje 90-ero djece i 50-ak njihovih mentora.


4.svibanj 2007.
X. SUSRETI ZA RUDIJA
– Sa željom trajnog očuvanja uspomene na Rudolfa Perešina, pilota i viteza Domovinskog rata, ove nedjelje će se u sportskom centru „Matija Gubec“ u Gornjoj Stubici održati „X. susreti za Rudija“. Manifestacija će započeti u 10 sati svetom misom u crkvi Sv. Jurja, nastavit će se sportsko-kulturno-zabavnim programom, a u 15 sati održat će se letački program s preletom MIG-ova hrvatske vojske. Svečanost će se nastaviti sa zabavnim programom do večernjih sati.


4.svibanj 2007.
U ZAGORJU VIŠE POŽARA
- Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije tijekom proteklog mjeseca evidentirala je 53 požara. Od toga, 36 intervencija bilo je na otvorenom prostoru, a po tri požara bila su na građevinama i prometnim sredstvima, dok su ostale intervencije bile tehničke prirode. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, bilježi se povećanje za 16 intervencija.


4.svibanj 2007.
NOVI POSTAV U KRAPINSKOJ GALERIJI
- U Galeriji Grada Krapine danas se otvara izložba grafika i grafika-kolaža Vinke Mortigjije Anušić iz Zagreba.O autorici i njenom stvaralaštvu govorit će likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, a u prigodnom programu nastupit će Djevojački zbor Srednje škole Krapina. Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja.


4.svibanj 2007.
KONCERT VLATKE BURIĆ
- Mlada samoborska mezzosopranistica, magistrica opernog pjevanja Vlatka Burić održat će danas u 20 sati u Galeriji Prica u Samoboru solistički koncert, uz klavirsku pratnju Maria Čopora. Gosti koncerta su mezosopranistica Sofija Cingula i bariton Đani Stipaničev.


4.svibanj 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
– U sklopu zabočkih Svibanjskih svečanosti danas do 12 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog održava se tradicionalni Mali gastro 2007. koji organiziraju Srednja škola Zabok i Udruga Zlatno srce. Vatrogasci DVD-a Zabok danas obilježavaju dan svog zaštitnika svetog Florijana proslavom i misom u kapelici svetog Antuna u Zaboku, s početkom u 17 sati. U 18 sati u Crkvi svete Barbare u Bedekovčini proslavu organizira Puhački orkestar DVD-a Špičkovina. «Sport u filateliji» naziv je izložbe koja se danas otvara u zabočkoj Gradskoj knjižnici. Izložbu su pripremili članovi Filatelističkog društva Zaboky, a otvorenje je u 18 sati.


4.svibanj 2007.
ETNO PUŠĆA
- Na prostoru zaprešićke tržnice i terminala sutra prijepodne dijelit će se promotivni materijal o EU. U Domu kulture u Pušći od 17 sati, sutra u tamošnjoj športskoj dvorani od 17 sati održat će se «Etno Pušća- međunarodni festival folklora». Nedjeljni program održat će se u općini Luka. Od 14 sati pripremljena je izložba i degustacija autohtonih jela pod nazivom «Sir, vrhnje, med – Europa» te kulturno-umjetnički program.


4.svibanj 2007.
SAMOBORSKI KRALUŠ
- Danas u Samoborskom muzeju počinje prva ovogodišnja radionica izrade samoborskog kraluša, tradicionalne ogrlice koju su žene u okolici Samobora nosile uz svečanu narodnu nošnju. Za izradu jednog kraluša potrebno je petnaestak sati, pa radionica traje četiri dana. Radionica počinje danas od 15,30 sati u prostorijama Samoborskog muzeja, a sljedeća je u rujnu.


4.svibanj 2007.
EXTRA FASHION BUVLJAK
- Tradicionalna humanitarna akcija Wella Fashion weeka održat će se sutra od 12 do 18 sati u Balonu Boćarskog doma na zagrebačkom Prisavlju, kada se mogu po pristupačnim cijenama kupiti kreacije hrvatskih modnih dizajnera, a prihod ide u humanitarne svrhe. Modne revije na rasporedu su od 20 sati.


4.svibanj 2007.
HSS ZA PREPOROD HRVATSKOG SELA
- Na obiteljskom gospodarstvu Masnec u Zagorskim selima, večeras s početkom u 20 sati, Hrvatska seljačka stranka Krapinsko-zagorske županije prezentirat će program pod nazivom “Preporod hrvatskog sela”. Tim programom se, kako navode u stranci, želi osigurati opstanak hrvatskog sela, ravnomjerni razvitak Hrvatske i očuvati hrvatski identitet.
4.svibanj 2007.
SPORT - Najbolje svjetske posade u motocrossu za prikoličare ovog su vikenda u Zaboku, gdje se održava treća utrka Svjetskog prvenstva za koju su prijavljene 53 posade iz desetak zemalja. Nakon što se danas obavi pregled staze, sutra prijepodne počinje tehnička kontrola i verifikacija vozača, a poslijepodne održavaju se treninzi i kvalifikacije. Utrka, za koju će se u kvalifikacijama izboriti 30 posada i 2 rezerve., počinje u nedjelju u 13 sati.

Nakon poraza u trećem kolu Kvalifikacijske lige za ulazak u A-1 mušku ligu u gostima kod Međimurja Vajde, Košarkaški klub Zabok nastavlja borbu za ulazak u prvu ligu. Sutra na parketu dvorane Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku, zabočki košarkaši igraju protiv Crikvenice. Početak utakmice je u 19 sati.

Ove nedjelje u Krapini se organizira tradicionalno 15. biciklističko natjecanje i peta izložba oldtimera Krapinsko-zagorske županije. Biciklističko natjecanje započinje u 9,00 sati na Trgu Ljudevita Gaja, gdje je i cilj utrke, koja se vozi Rendićevom, Krambergerovom i Magistratskom ulicom. Utrka je podijeljena u više kategorija, tako da će moći sudjelovati i početnici i kadeti. Oldtimeri će u jutarnjim satima također biti izloženi na Trgu Ljudevita Gaja, a poslijepodne će ih se moći vidjeti na Hušnjakovom.


3.svibanj 2007.
SJEDNICA VLADE RH-a U ZAPREŠIĆU
- Kako je najavljeno, sutra će se u Zaprešiću održati sjednica Vlade Republike Hrvatske. Sjednica, kojoj će biti nazočni i čelni ljudi Zagrebačke županije sazvana je u zaprešićkoj Gradskoj vijećnici s početkom u 12,00 sati. Tome će prethoditi susret predsjednika Vlade Ive Sanadera s gospodarstvenicima Zagrebačke županije od 9,30 sati u Visokoj školi za poslovanje i upravljanje «Baltazar Adam Krčelić» u Zaprešiću.


3.svibanj 2007.
STARA ZAGORSKA MAGISTRALA JEDNA OD NAJNESIGURNIJIH HRVATSKIH PROMETNICA
- Nakon procjene stručnjaka, nedavno je iznijet podatak kako je u samom vrhu hrvatskih prometnica koje su najnesigurnije za promet stara Zagorska magistrala. Tom prometnicom svakodnevno na posao putuju mnogobrojni žitelji Krapinsko-zagorske županije, te brojni drugi koji žele izbjeći plaćanje skupe cestarine na novoj autocesti Zagreb-Macelj. Zagorska magistrala proteže se od Zaboka do Zaprešića u ukupnoj dužini od 18 kilometara, a četiri kilometra su na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno u nadležnosti Županijske uprave za ceste. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Vlade Kavača ta je prometnice zbog konfiguracije i starosti u izrazito lošem stanju, posebno u Zagrebačkoj županiji, jer su u Krapinsko-zagorskoj prije dvije godine obnovljena njena tri kilometra. U Hrvatskim cestama upoznati su s tim problemom, te je stara Zagorska magistrala uvrštena u program Bettermenta, i njena bi obnova trebala početi iduće godine.


3.svibanj 2007.
REALIZIRANO 16 POSTO PLANA PRORAČUNA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
- Proračun Varaždinske županije u prva tri mjeseca tekuće godine realizira se prema planu. Ukupni prihodi Proračuna ostvareni su u iznosu od oko 31 milijun kuna, odnosno sa 16,2% godišnjeg plana. Razlozi za to su slabija realizacija prihoda s osnove decentraliziranih sredstava, te nerealizirana prodaja osnivačkih prava županije nad ljekarnama zbog donošenja vladine Uredbe o dopuni Zakona o ljekarništvu, a temeljem čega se očekivao prihod županije oko 20 milijuna kuna. Ukupni rashodi proračuna Županije ostvareni su u iznosu od 30 milijuna kuna, što je 16 % planiranih rashoda za 2007. godinu, a to pokazuje da je proračunski novac u spomenutom razdoblju izbalansirano trošen.


3.svibanj 2007.
SAVJETOVANJA ZA MATURANTE
– Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina, u suradnji sa srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, organizira savjetovanje za učenike završnih razreda. Maturantima koji namjeravaju nastaviti školovanje Zavod nudi pomoć u odabiru primjerenog zanimanja, informacije o samim zanimanjima i mogućnostima obrazovanja, a onima koji su spremni za ulazak na tržište rada, i u ovom trenutku ne namjeravaju nastaviti školovanje, nude se informacije o ponudi i potražnji radnih mjesta, posredovanju pri zapošljavanju, mogućnostima sezonskog zapošljavanja te raznim radionicama koje se organiziraju za stjecanje vještina i znanja potrebnih za kandidiranje na tržištu rada. Prvo savjetovanje održano je jučer u Oroslavju, a sutra se savjetovanja održavaju u Pregradi, Zaboku i Krapini.


3.svibanj 2007.
KREDITI ZA STANOVE POS-a
- Ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi Varaždin Vladimir Kukec i predstavnici četiriju poslovnih banaka, potpisali su Sporazum o zasnivanju založnog prava, vezan uz izgradnju POS stanova u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu. Tako će, banke kreditirati potencijalne kupce stanova, po vrlo povoljnim uvjetima pri čemu će kao sredstvo osiguranja kredita biti kupljeni stanovi. Građani koji su na listi prvenstva, sljedećeg će tjedna dobiti obavijesti o proceduri za kupnju stanova, pa bi sva potrebna dokumentacija trebala biti potpisana do kraja lipnja. Inače, u ovoj II A fazi gradi se 160 stanova i 52 garaže u četriri objekta.


3.svibanj 2007.
BABIČINI KOLAČI
- U organizaciji Krapinsko-zagorske županije danas će se u Gornjoj Stubici održati promocija brošure „Babičini kolači 2007“. U brošuri se nalaze recepti kolača koji su bili izloženi na nedavnoj manifestaciji i natjecanju “Babičini kolači” u Humu na Sutli. Izdavanje brošure s receptima je kruna tog natjecanja, a na taj način se ujedno promovira kultura, kreativnost i tradicija Krapinsko-zagorske županije. U sklopu prezentaciji brošure, nastupom će se predstaviti Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec, a Slavica Rainer iz Pregrade, pobjednica izbora “Babičini Kolači” ponovno će predstaviti svoj pobjednički kolač – štrukle od hajdine kaše.


3.svibanj 2007.
PETI ZAGORSKI «MALI GASTRO 2007.»
- Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku sutra se održava, peti po redu, zagorski «Mali gastro 2007». Manifestacija je, prije svega, humanitarna akcija koju uz Srednju školu Zabok organizira Udruga za borbu protiv raka «Zlatno srce», a prikupljaju se sredstva za nabavku opreme novoj Županijskoj Općoj bolnici na Bračku. Učenici ugostiteljskih škola iz Zaboka, Varaždina, Pregrade i Preloga pripremat će koktele i posluživati gastronomske specijalitete, koje će po simboličnim cijenama prodavati posjetiteljima, a sav prihod ide u korist «Zlatnog srca”. U sklopu programa bit će i nastup zabočkog Dječjeg vrtića Zipkica, a kao posebna atrakcija najavljena je tradicionalna utrka konobara u kojoj će sudjelovati dvadesetak učenika iz svih škola. Početak manifestacije zagorski «Mali Gastro 2007.» je u 9 sati.


3.svibanj 2007.
SAMI UREDILI PARK
- Zahvaljujući inicijativi mještanina Rade Reljića neuređeno zemljište u Zaboku, na skretanju iz ulice Matije Gupca prema Zagorskom metalcu, prije godinu dana pretvoreno je u mali park koji su uredili sami mještani. Tamo gdje se nekada nalazilo smeće, Zlatko Tisanić, Andrija Repovečki, Franjo Kuhar i Šandor Pavišić podigli su sjenicu i zasadili cvijeće, a u akciji su im pomogli Grad Zabok, Tondach, Holzim, Termokem i Vrtlarija Čuček. Uz sjenicu su postavljena stara drvena kola i bačva, dar Zdenka Peteka i Mladena Gorupa. Godišnjicu uređenja svog parka, u sklopu mjeseca Grada Zaboka, mještani će uz glazbu i druženje proslaviti ove subote u 11 sati.


3.svibanj 2007.
SUSRETI BIVŠIH I SADAŠNJIH UČENIKA
- Ove se godine obilježava stota obljetnica osnutka Krapinske gimnazije. Središnja proslava trebala bi se održati kroz mjesec dana, prilikom svečanog otvorenja nove sportske dvorane, no prigodni programi, kojima se želi uveličati ovaj jubilej, održavaju se od početka ove godine. Škola za svoje sadašnje učenike organizira susrete s bivšim učenicima koji su ostvarili zavidnu karijeru i postali priznati diljem Hrvatske pa i šire. Sutra se tako organizira susret s dr. Ljiljanom Fruk, znanstvenicom Sveučilišta u Dortmundu, koja će održati predavanje o DNK molekuli. Početka susreta u krapinskoj Srednjoj školi je u 18,00 sati.


3.svibanj 2007.
«OTVORENA VRATA» ŠKOLE ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK
– Škola za umjetnost, dizajn, grafiku, i odjeću Zabok u subotu organizira «Otvorena vrata škole» za učenike osmih razreda. Program «Otvorenih vrata» započinje u 10 sati, a u sklopu programa podijelit će se pohvalnice i nagrade učenicima za sudjelovanje na likovnom natječaju na temu Zagorske minijature. Od 10,30 sati bit će upriličene prezentacije pojedinih zanimanja za učenike osmih razreda. Zatim slijedi prezentacija projekta “Učenje učenja”, koji su proveli učenici prvih razreda dizajna, medijskih i grafičkih tehničara te kreativne radionice. Uz to, moći će se i vidjeti modna revija učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću sa kolekcijama Op Art i Ilirski bal.


3.svibanj 2007.
ZATVORENA PERKOVČEVA ULICA
- U Samoboru se nastavljaju radovi na rekonstrukciji Perkovčeve ulice, pa se za sav promet do 1. lipnja zatvara Perkovčeva ulica od raskrižja s ulicom Ferka Ivanščaka i Zagrebačkom do Langove. Isto tako od danas se više ne može parkirati u Langovoj, jer ona postaje dvosmjerna.


3.svibanj 2007.
OLIMPIJADA VARAŽDINSKIH VRTIĆA
- Teniskim višebojem i vožnjama spretnosti na dječjim biciklima u Varaždinu je započeo ovogodišnji dječji olimpijski tjedan, koji će kulminirati 6. Olimpijskim festivalom dječjih vrtića u subotu, 5. svibnja, na stadionu Sloboda od 10 sati. Prema najavama, popularna dječja “Olimpijada” okupit će 1100 natjecatelja iz 16 dječjih vrtića, a uz male Varaždince predstavit će se i mališani iz Zaalagersega, Lendave, Ptuja i Ormoža. Discipline za djevojčice i dječake su mali nogomet, trčanje na 50 metara, štafeta 4x20 metara, bacanje loptice i skok u dalj. 6. Olimpijski festival dječjih vrtića, nakon što je kao ideja rođen u Varaždinu, ove se godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, održava u 31 gradu Hrvatske, a za natjecanja je prijavljeno 15.000 mališana.


3.svibanj 2007.
«DANI KRAŠIĆKOG KRAJA»
- Od sutra 4. do nedjelje 6. svibnja u povodu obilježavanja obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca održat će se tradicionalna manifestacija općine Krašić pod nazivom «Dani krašićkog kraja».


3.svibanj 2007.
NOVI POSTAV U KRAPINSKOJ GALERIJI
- U Galeriji Grada Krapine sutra se otvara izložba grafika i grafika-kolaža Vinke Mortigjije Anušić iz Zagreba.O autorici i njenom stvaralaštvu govorit će likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, a u prigodnom programu nastupit će Djevojački zbor Srednje škole Krapina. Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja.


3.svibanj 2007.
SMOTRA FOLKLORA
- U subotu se u Humu na Sutli održava 13. Smotra folklora Krapinsko-zagorske županije. Svoj rad i postignuća u minulom razdoblju predstavit će folklorni ansambli sedam KUD-ova; iz Zaboka, Novog Golubovca, Velikog Trgovišća, Mača, Mihovljana, Gornje Stubice i Pregrade.


3.svibanj 2007.
5. PROLJETNI SAJAM U VELIKOJ GORICI
- U organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika Velike Gorice od 4. do 6. svibnja održat će se 5. proljetni sajam. Tu je prodajna izložba ekoloških proizvoda, prehrambenih artikala, suvenira, radova učenika Srednje strukovne škole, zatim nastup KUD-ova, kušanje vina vinogradarske udruge Grozd, te zabavni program. Samo svečano otvorenje Proljetnog sajma bit će u subotu, 5. svibnja od 12 sati.


3.svibanj 2007.
U KRAPINI BICIKLISTIČKO NATECANJE I IZLOŽBA OLDTIMERA
- Ove nedjelje u Krapini se organizira tradicionalno 15. biciklističko natjecanje i peta izložba oldtimera Krapinsko-zagorske županije. Biciklističko natjecanje započinje u 9,00 sati na Trgu Ljudevita Gaja, gdje je i cilj utrke, koja se vozi Rendićevom, Krambergerovom i Magistratskom ulicom. Utrka je podijeljena u više kategorija, tako da će moći sudjelovati i početnici i kadeti. Oldtimeri će u jutarnjim satima također biti izloženi na Trgu Ljudevita Gaja, a poslijepodne će ih se moći vidjeti na Hušnjakovu.


3.svibanj 2007.
KARATE KLUB SAMOBOR U BRATISLAVI
- U karate reprezentaciji, koja će ovoga vikenda braniti boje Hrvatske na 42. europskom prvenstvu za seniore u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, nastupit će i pet karateka Karate kluba Samobor-Anindol. Uz Maju Janković, Daria Svetća, Tomislava Rašidagića, Nenada Vukobrata i Davora Mrzaka, u Bratislavu odlazi i njihov trener Darko Šimunec, u svojstvu trenera ženske hrvatske selekcije.


3.svibanj 2007.
USPJEŠNI RIBIĆI „JEZERA“
- Proteklog vikenda na rukavcu Žužička u Kotoribi održana su prva dva kola 2. lige zapad za seniore u lovu ribe udicom na plovak. u vodstvu je "Čakovec", druga je Kotoriba , treći Prelog, a četvrta su "Jezera" iz Bedekovčine itd. Pojedinačno u vodstvu je Miljenko Brezovec, a drugi je Milan Brezovec ,obojica iz "Vidovca", dok je na trećem mjestu Danijel Dominko iz ŠRD "Jezera" Bedekovčina.


2.svibanj 2007.
GRADIT ĆE SE POSLOVNO-TURISTIČKI KOMPLEKS
- Na površini od oko 100 hektara, na prostoru između autoceste Zagreb-Macelj i Zagorske magistrale krajem ovogodišnjeg ljeta trebala bi započeti izgradnja poslovno-turističkog kompleksa Shopping City Zagreb austrijskih investitora. Prvi objekt ovog Centra trebao bi biti gotov krajem 2008. godine, vrijednost prve faze gradnje je oko milijun kuna, a u njemu bi se zaposlilo oko 1.500 ljudi. Kako se kompleks gradi na području zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić ponudio je pomoć u rješavanju eventualnih problema koji su u njihovoj nadležnosti, a cijeli kompleks gradit će se 10-tak godina, ukupne vrijednosti od oko 5 milijardi kuna, a kada će biti u punoj funkciji zapošljavao bi ukupno više od 6 tisuća ljudi.


2.svibanj 2007.
EUROPSKI TJEDAN U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI
- U Zagrebačkoj županiji ove godine od danas do 9. svibnja nizom zanimljivih događanja obilježit će se Europski tjedan na području grada Zaprešića i okolnih općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje. Današnji program počinje u Srednjoj školi Velika Gorica radionicom na temu «Odgovornost građana u demokratskom društvu», noćni golf susret ekipa iz Hrvatske i Slovenije u Zaprešiću počinje u 18 sati, u kino dvorani u Brdovcu od 18,30 sati može se posjetiti tribina «Vjera i EU», a u tamošnjem društvenom domu u Harmici pripremljen je i kulturni program. KUD-ovi «Krušlin» i slovenski «Senovo» u društvenom domu u Šenkovcu od 19,30 sati pripremili su zajednički koncert.


2.svibanj 2007.
SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU
- Jučer su započele ovogodišnje Svibanjske svečanosti u Zaboku, a u bogatom programu koji će se odvijati do kraja mjeseca sudjeluju uglavnom sva zabočka društva, institucije i udruge. Središnji događaj je Dan Grada i Župe, koji se obilježava 22. svibnja na blagdan Svete Jelene Križarice, a svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se dodijeliti plakete i povelje Grada Zaboka, održat će se 19. svibnja. Svibanjske svečanosti nastavljaju se u petak, kada se održava Mali Gastro, a vatrogasci oblilježavaju dan Svetog Florijana, dok će zabočko filatelističko društvo otvoriti izložbu pod nazivom Sport u filateliji.


2.svibanj 2007.
PRIMAJU SE ZAHTJEVI ZA POLJOPRIVREDNE POTICAJE
- Ured državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji pozvao je poljoprivrednike, korisnike poticaja po proizvodnoj površini, da podnesu zahtjeve za poticaje za 2007. godinu. Obrazac na kojem se podnosi zahtjev može se podići u službi za gospodarstvo u Krapini, te u ispostavama Ureda državne uprave u Zlataru, Donjoj Stubici, Klanjcu, Pregradi i Zaboku. Rok za podnošenje zahtjeva je do 31. svibnja.


2.svibanj 2007.
DANI KREATIVNE NASTAVE
- U zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću od danas do subote, održavaju se Dani kreativne nastave-projekt „Učenje učenja“ za učenike prvih razreda smjerova dizajn, medijski i grafički tehničar. Učenici će kroz integriranu nastavu, pedagoške radionice i terensku nastavu obrađivati različite teme, a prezentacija projektnih aktivnosti Dana kreativne nastave održat će se u subotu, u sklopu programa Otvorenih vrata škole.


2.svibanj 2007.
BABIČINI KOLAČI
- U organizaciji Krapinsko-zagorske županije sutra će se u Gornjoj Stubici održati promocija brošure „Babičini kolači 2007“. U brošuri se nalaze recepti kolača koji su bili izloženi na nedavnoj manifestaciji i natjecanju “Babičini kolači” u Humu na Sutli. Izdavanje brošure s receptima je kruna tog natjecanja, a na taj način se ujedno promovira kultura, kreativnost i tradicija Krapinsko-zagorske županije. U sklopu prezentaciji brošure nastupom će se predstaviti Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec, a Slavica Rainer iz Pregrade, pobjednica izbora “Babičini Kolači” ponovno će predstaviti svoj pobjednički kolač – štrukle od hajdine kaše.


2.svibanj 2007.
MEDALJE, PLAKETE I CRTEŽI ANTUNA AUGUSTINČIĆA
- U Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu u petak se otvara izložba “Antun Augustinčić: Medalje-Plakete-Crteži”. Izložba je nastala zbog činjenice što je taj segment autorova stvaralaštva još uvijek nedovoljno poznat. Naime, Augustinčić je izradio velik broj medalja, plaketa i crteža, no brojna djela gotovo su potpuno nepoznata javnosti Svi ti radovi, nastali u sjeni njegovih kiparskih ostvarenja, objedinjeni su izložbom koja se otvara u petak u 18,30 sati. Autor izložbe je Davorin Vujčić, viši kustos galerije u Klanjcu.


2.svibanj 2007.
LIKOVNA KOLONIJA SJEĆANJE NA DRAGUTINA BELINU, VLADIMIRA HERCEGA I IVANA LOVRENČIĆA
– U sklopu manifestacije Dani Grada Zaboka, Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Udruga za borbu protiv raka Zlatno srce organiziraju IV. Likovnu koloniju pod nazivom Sjećanje na Dragutina Belinu, Vladimira Hercega i Ivana Lovrenčića. Veći dio umjetničkih radova koji će nastati na ovoj koloniji namijenjen je prikupljanju sredstava za nabavku uređaja za magnetsku rezonancu novoj zagorskoj bolnici na Bračku. Od dijela novonastalih radova formirat će se fundus buduće galerije posvećene ovim velikanima likovne umjetnosti i pokojnim članovima Udruge Muži zagorskog srca, dok je dio radova namijenjen aukcijskoj prodaji i prikupljanju sredstava za postavljanje spomenika Vladimiru Hercegu i Ivanu Lovrenčiću. Ovogodišnja IV. Likovna kolonija održava se ove subote u dvorcu Gredice u Zaboku s početkom u 9 sati.


2.svibanj 2007.
WELLA FASHION WEEK ZAGREB
- Večeras od 20 sati u Balonu Boćarskog doma u Zagrebu izložbom Havaianas na kojoj su Loredana Bahorić, Leonarda Boban, Davor Klarić, Branka Donassy, Vesna Karuza, Saša Joković i drugi započinje modni događaj Wella Fashion week. Isto tako za večeras je pripremljeno natjecanje mladih dizajnera, a svojim kreacijama predstavlja se njih 23-je.


2.svibanj 2007.
KONCERT SOLO POPJEVKI
- Sutra u velikogoričkoj dvorani Galženica održat će se koncert solo popjevki, a djela Brahmsa, Lisinskog, Mozarta i Liszta izvodit će mezzosopran Katja Markotić uz glasovirsku pratnju Mije Elezović. Početak je u 19 sati i 309 minuta.


2.svibanj 2007.
SUSRETI ZA RUDIJA
- Općina Gornja Stubica uz pomoć Zagrebačkog zrakoplovnog saveza Rudolf Perešin, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zagrebačke zajednice tehničke kulture i drugih, već niz godina u svibnju organizira kulturno-sportsku manifestaciju pod nazivom “Susreti za Rudija”, u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina. Ove godine deseti “Susreti za Rudija”, održat će se u nedjelju, 6. svibnja.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

svibanj 2007.